MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 44. szám 2018.07.27.

Visits: 54

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Ingyenes Jaws, Magic és Zoomtext minden magyar látássérültnek
2. 2018 augusztusában is megjelenik a Vakok Világa
3. Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából
Újdonságok
3.1. Mechanikus aprító
3.2. Edényfogó kesztyű
3.3. Négy darabos sült locsoló szett
Heti ajánlat
3.4. Műanyag tortaszeletelő és kiszedő lapát
3.5. Tésztaadagoló
3.6. Tojás szétválasztó
Takarékos ajánlat
3.7. Közlekedést segítő négygombos távirányító
4. Sokszínű heti könyvajánló

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Ingyenes Jaws, Magic és Zoomtext minden magyar látássérültnek

Fontos kormányzati cél, hogy az elektronikus közszolgáltatások akadálymentesen, minden állampolgár számára elérhetőek legyenek, ezért 2018. július 24-től a vak és gyengénlátó emberek térítésmentesen vehetik igénybe a világszerte legnépszerűbb és hazánkban is legelterjedtebb képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvereket. A Belügyminisztérium és az “Informatika a Látássérültekért” Alapítvány együttműködésének eredményeként megvalósuló intézkedésről tartottak a fenti nap délutánján sajtótájékoztatót a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában.

Hajzer Károly informatikai helyettes államtitkár a sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy EU-s és hazai cél mind az elektronikus közigazgatás fejlesztése, mind az ahhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a látássérült emberek számára is. A Belügyminisztérium, az MVGYOSZ és az “Informatika a Látássérültekért” Alapítvány előzetes egyeztetéseinek eredményeként került megvásárlásra az az ország licenc, melynek révén minden magyar vak és gyengénlátó, valamint olvasási nehézséggel élő személy hozzáférhet a számítógép és az internet adta lehetőségekhez, így az elektronikus ügyintézés felületeihez is. Azt is hangsúlyozta, hogy a jövőben fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy valamennyi állami vagy Uniós pénzből fejlesztendő weboldal és alkalmazás megfeleljen az egyenlő hozzáférés követelményeinek. A helyettes államtitkár szerint az intézkedéssel támogatott felhasználói kör létszáma akár a 300.000 főt is elérheti.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke beszédében rámutatott, hogy a látás elvesztése vagy hiánya rendkívül súlyos hátrányt jelent az élet minden területén. A vakok információhoz jutásának első forradalmát Louis Braille “robbantotta ki” közel kétszáz éve a pontírás feltalálásával. Robbanásszerű fejlődés indult el a XX. század végén az informatika területén, amivel a magyar látássérültek is igyekeztek lépést tartani felismerve, hogy a számítógép számukra is az információszerzés új eszköze lehet. Az MVGYOSZ éppen azért hozta létre közel húsz éve az “Informatika a Látássérültekért” Alapítványt, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára megteremtse az informatika vívmányaihoz való hozzáférés lehetőségét. Az elnök tapasztalata szerint a kormányzat is partner az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításában, ám az európai viszonylatban is korszerű hazai jogszabályok szintjén túlmutató gyakorlati megvalósítás terén sajnos sok még a hiányosság. A web- és szoftverfejlesztőkkel még mindig csak részlegesen sikerült megismertetni és jogszabályi szankciók hiányában rendkívül nehéz betartatni a nemzetközi szinten megfogalmazott szabványokban és ajánlásokban foglaltakat. Fontos, hogy az elektronikus ügyintézés intenzív fejlődésének a látássérültek ne legyenek vesztesei.

Szuhaj Mihály, az “Informatika a Látássérültekért” Alapítvány kuratóriumi elnöke röviden ismertette a szervezet munkáját. Az alapítvány tizennyolc éve dolgozik a látássérültekért, munkájuk során elsősorban külföldi szoftverek honosításával teszik használhatóvá a Windows operációs rendszert a magyar látássérült felhasználók számára. Első ilyen irányú pályázatukat még 2001-ben nyújtották be, ebből a forrásból láttak hozzá a Jaws for Windows honosításához, amit pár év múlva a Magic for Windows és a Zoomtext is követett. Az alapítvány saját erőforrásaiból rendszeresen adományoz szoftver-licenceket is a vak és gyengénlátó személyeknek, akik azokat önerőből többnyire nem tudnák megvásárolni. Anyagi lehetőségeik korlátozottsága miatt az utóbbi években nem tudtak minden igényt kielégíteni, ezért keresték a támogatások bővítésének lehetőségét, amihez a Belügyminisztériumban találtak partnerre.

Az ország licenc keretében minden Magyarországon élő vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott magánszemély, valamint az őket foglalkoztató cégek/szervezetek és a látássérült és olvasási nehézséggel élő diákokat tanító intézmények ingyenesen juthatnak hozzá az alábbiakban felsorolt szoftverek licenceihez:
JAWS for Windows 2018 képernyőolvasó program, 32 és 64 bites változatban;
MAGic 13.1 képernyőnagyító program, 32 és 64 bites változatban, magyar nyelvű felolvasó szoftverrel;
ZoomText 2018 képernyőnagyító/ olvasó program, 32 bites változatban.

A szoftverek ingyenesen és teljeskörűen használhatóak az első aktiválástól kezdve egy éven át. Az ország licenc beszerzése a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által, a „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 – projekt keretében valósult meg, 38,5 millió forint értékben.

Az alapítvány elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a felhasználók gyakorlatilag korlátlan számban igényelhetik az ingyenes licenceket, ami lehetővé teszi, hogy párhuzamosan több eszközön, például a munkahelyi és az otthoni számítógépükön is használhassák azokat. Szerinte ez az egy év be fogja bizonyítani, hogy nagy igény van ezekre a szoftverekre. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy nem cél az egy év leteltével megszűntetni ezt a támogatást, ezért a programot várhatóan jövőre meghosszabbítják.

A sajtótájékoztató zárásaként az “Informatika a Látássérültekért” Alapítvány aliglátó munkatársa, Molnár Ákos tartott bemutatót. A Jaws for Windows segítségével egy vonatjegy megvásárlásának folyamatát kísérhette végig a megjelent közönség, melynek egy pontján az előadó nem csak hogy kikapcsolta a kivetítőt, hanem a képernyőolvasó beszédsebességét is arra a tempóra állította, amin a látássérült felhasználók azt rendszerint hallgatják. Ez a vak felhasználók számítógép-használatát nem ismerő vendégek körében meglepődést váltott ki.

A képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceit a http://akadalymentes.magyarorszag.hu/ weboldalon található űrlap kitöltésével lehet igényelni. A szoftverek az “Informatika a Látássérültekért” Alapítvány honlapjáról tölthetőek le, aktiválásukhoz használja az igényléskor e-mailben kapott hitelesítő kódot. A szoftverek igénylésével és használatával kapcsolatosan további információk érhetőek el az alapítvány honlapján: http://infoalap.hu.

Németh Orsolya

***

2. 2018 augusztusában is megjelenik a Vakok Világa

Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

*

Házunk tájáról
Ismét ülésezett az MVGYOSZ vezetősége: teljes kihasználtsággal működik a boglári üdülő; elfogadta az elnökség a szövetség 2018. évi költségvetését; idén is öten kapnak Braille-emlékérmet, amit a Fehérbot nemzetközi napján ad át az elnök; nemzetközivé nőheti ki magát a Távszem; ősszel megkezdődik a mentorok kiválasztása a projektbe; Németh Orsolya és Puskás Anett az EBU konferenciáján járt.
Az elnök, a gazdasági vezető és a szakmai vezető beszámolóját is olvashatják.
Az EBU konferencián járt két munkatársunk, beszámolója két részletben olvasható. Témája: gyengénlátó embereknek nyújtott / nyújtható szolgáltatások.
Ismét napirenden az EBU-ban az akadálymentesítési intézkedéscsomag.

*

Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
Marika ismét az aktualitásnak megfelelően válogatta össze verscsokrát.
A játék világnapján arra a kérdésre kerestük a választ, hogy „Hogyan tudnak a látássérültek boldogok lenni?”. Árvay Marika próbált meg válaszolni a feltett kérdésre.
 
*

Első a család
Gulyás Zsuzsa, a Távszem projekt munkatársa mutatkozik be. Árvay Mária beszélgetett vele.
Horváth Máté szakdolgozatában a szövegértés és az intelligencia közötti kapcsolatot kereste. A kapcsolatot a vakok körében kutatta.
Bizalom… Divat… Smink… Ruha… Mi teszi az embert? Ismerjünk meg három vak hölgyet, akik erről mesélnek.
Az utolsó bankjegyünk, az 500 forintos címlet is megújul.

*

Régi világunk lapjai
Ismét saját oldalainkat lapoztuk fel, mi történt 1980-ban.
Egyelőre rovatunk végső állomásához érkezett. Legyen folytatás? Kérjük írják meg nekünk, hogy folytassuk-e rovatunkat!

*

Tuti tippek, rövid hírek
Németh Orsolya beszámolói következnek a szövetség / a szövetség vezetőinek munkájáról. Az elnök beszámolója röviden, éppen csak felsorolásszerűen érinti a témákat. Orsi részleteiben is rávilágít a miértekre, egy-egy munkamenet állomására.
Stílus tanfolyam indul látássérülteknek sminkelés és öltözködés témában.
Bekukkantottunk a segédeszközboltba: fehérbotokat láttunk féláron, no meg egy kicsit elszöszöltünk a mágikus hengerrel!
Ingyenes tanácsadói hálózat indult fogyatékosság témakörben.

*

Társas barangoló
Cikksorozatunk újabb részletét olvashatják. Téma: vakvezetőkutyák élete, munkája, hasznos tippek, érdekes élmények, kedves történetek. Elen és gazdija első útjai!
A VGYHE Turista Szakosztályával ismét kirándultunk, tartsanak velünk!

*

Náluk jártunk
Családi napot tartottak a VÁI Hungária körúti otthonában, mi is bekapcsolódtunk.

*

Meghívók, közlemények, hirdetések
Gratulálunk Fodor Ágnesnek a kitüntetéshez!
Figyelem, A székház körüli felbontások miatt kérjük, óvatosan közelítsék meg az épületet.

Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
Írjanak nekünk!
Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
Szerkesszünk újságot közösen!

Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2018. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.

Befizetés módja:
– e-mailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
– személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
– telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, hétfőtől péntekig 9:00-14:00 óra között.

Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket elektronikusan.

Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít. Személyes befizetés hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-14:00 között lehetséges.

Várjuk megrendelését.

Elérhetőségünk:
vakokvilaga@mvgyosz.hu
sztaki1em@t-online.hu
+36303585555

A Vakok Világa munkatársai nevében
Sztakó Krisztina szerkesztő

***

3. Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonságok

3.1. Mechanikus aprító

Helyezze az aprítani kívánt zöldséget vagy gyümölcsöt a henger alakú edénybe, tegye rá a tetejét és a kar többszöri meghúzásával pörgesse meg a késeket. Az edény űrtartalma 0,9 liter.
Ár: 7035 Ft.

*

3.2. Edényfogó kesztyű

Praktikus termék a sütéshez, főzéshez, a forró edények megfogásához. A termék egyujjas kivitelben kapható. Az ujjaknál és a tenyérnél szilikon réteg található, melynek köszönhetően később forrósodik át a kesztyű, valamint erősebben és biztonságosabban lehet megfogni az edényt, mint a hagyományos kesztyűkkel. Hosszú kar részének köszönhetően, mely majdnem felér a könyékig, plusz biztonságot nyújt az esetleges égési sérülések ellen. Jobb-és balkezesek egyaránt használhatják.
Ár: 1200 Ft.

*

3.3. Négy darabos sült locsoló szett

A termék segítséget nyújthat sült húsok készítésénél. A fecskendővel szívja fel a szaftot, majd locsolgassa a húst sütés közben, így az szaftosabb, ízletesebb lesz, elkerülheti, hogy száraz legyen az étel. A termék egy darab sült locsolót, egy darab fecskendőt, egy darab kenőecsetet és egy darab tisztító kefét tartalmaz.
Ár 875 Ft.

*

Heti ajánlat

3.4. Műanyag tortaszeletelő és kiszedő lapát
Ár: 420 Ft.

*

3.5. Tésztaadagoló

Ha önnek is gondot okozott a megfelelő mennyiségű tészta kiadagolása például muffin vagy palacsinta sütésekor, akkor ez a termék megoldást jelenthet erre a problémára. Tegye az adagolni kívánt folyékony tésztát az edénybe és a kar megnyomásával az éppen szükséges mennyiséget engedheti az edénybe, sütőpapírba, sütőformába.
Ár: 1560 Ft.

*

3.6. Tojás szétválasztó

Ezzel a praktikus kis termékkel könnyedén szétválaszthatja a tojás fehérjéjét és sárgáját. Használata rendkívül Egyszerű. Helyezze a szétválasztót egy tál vagy egy bögre fölé. Üsse a tojást a szétválasztó közepébe. A fehérje az edénybe folyik, a sárgája a szétválasztóban marad.
Ár: 360 Ft.

*

Takarékos ajánlat

3.7. Közlekedést segítő négygombos távirányító

A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.
Ár: 1585 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.
Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu  e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

4. Sokszínű heti könyvajánló

155 éve született Bródy Sándor író, drámaíró, publicista
(1863. július 23. – 1924. augusztus 12.)

Karrierregény a Braille-könyvtárban.
Bródy Sándor: A nap lovagja.
(4 kötet)

Bródy legfontosabb mondanivalója fogalmazódik meg e művekben: a felismerés, hogy a századforduló karrierjei minőségükben mások a stendhali, balzaci hősöknél. Bródy hősei még ismerik a nagy illúziókat, a soreli nagyságvágyat, de ennek már tere nincs; a pénz, a pozíció átvette a hatalmat, s ennek értéktörvényeit már nem eszmékkel mérlegelik. A nagy klasszikus, cselekvő hősök helyébe a maupassant-i töltésű alakok lépnek; egy önző, élveteg kort, s annak romlott hőseinek egymásra találását éri tetten az író ezekben a ma is eleven történetekben. A lehetetlenséget élik át hősei, azt az érzést, amiről majd később Ady zsoltárt ír; a szent lehetetlenség zsoltárát, hiszen akár így, akár úgy, mindenütt a lehetetlenség képe elevenedik meg, s torlaszol el minden utat az igazi, cselekvő, illúziókkal teli pályák előtt.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Július 26 – Anna
– héber eredetű; jelentése: kegyelem, Isten kegyelme, kellem, kecsesség, báj.

Női sorsokról a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Jókai Anna: A feladat

Jókai Anna új regénye, A feladat – többek között – a mai nők pszichikai és társadalmi lehetőségeiről és korlátairól beszél, a bonyolult, sokszor ellentmondásos helyzetet mérlegeli.
“Az ember, így a nőnek született ember önmegvalósítása is attól függ, milyen mélységben képes a személyiség megismerni önmagát, s hogy képes-e valóságos értékei alapján megválasztani egyre súlyosbodó feladatát a világban – mondja az író. – Nem hiszek a csodanőkben, a látványos nyilatkozatokban. A küzdelemben, a küzdelem értelmében hiszek, s általánosított tapasztalataim a terhek és célok rangsorolására intenek. Minden asszonynak szabadon és tudatosan kell döntenie életének fő működési területéről, s reális képességei birtokában vállalnia életprogramját – egyúttal tudomásul vennie, hogy ami az egyik oldalon feltűnő többlet, az a másik oldalon hiányként jelentkezhet; ez a hiány természetes, s kinek-kinek alkata, szerencséje, ereje szerint csökkenthető. Szüntelen egyensúlyteremtési kísérlet között telik el az élet, tévedések és zsákutcák között telik el az élet, tévedések és zsákutcák között keresik hősnőim a testükre szabott igazukat, viszonylagos nyugalmukat. A csaták a szerelmi szenvedély, a családi kötöttség, az elhivatottság, a munkasiker vagy éppen a nemi kiszolgáltatottság színterén folynak. S közben – velük szenved, keres a férfi is. Mert a világban együtt élünk, s a megoldatlan gondok, lelki rejtvények közösen nyomorítanak nőt és férfit: együtt kikínlódott kincs lehet csak az egyéni szabadság, mint ahogy együtt csináltunk a védelmező fészekből szárnytépő kalitkát.”

“– Korlátnak csak az érzi, aki nem érti a megosztás mélyebb, kozmikus törvényét. Aki a sorsában a feladatát nem ismeri föl. A víz nem akar bor lenni. Víz akar lenni: de nem zavaros lé egy hiábavaló igyekezetben, hanem minél tisztább víz… minél enyhet adóbb.”

A könyv adatai
Felolvassa: Szoboszlai Éva.
Időtartam: 9 óra 17 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitvatartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu  e-mail címen.

Árvay Mária

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email