MVGYOSZ hírlevél 9/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 4

Összefoglaló az MVGYOSZ elnökségének idei első üléséről

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2024. január 31-én 10:00 órai kezdettel online ülést tartott. A napirendi témák között a vezetőség beszámolóinak elfogadása, a támogatások felosztása is szerepelt, valamint döntés született az idei Rithnovszky-díjról és a küldöttgyűlés időpontjáról.
TOVÁBB
 
Ingyenes lett a helyi és helyközi utazás a fogyatékossággal élő emberek számára

Új rendeletet adtak ki a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről. A korábbi kedvezményekhez képest lényeges változás, hogy 2024. március 1-jétől már nemcsak a helyi, hanem a helyközi közforgalmú közlekedésben is ingyenesen utazhatnak a fogyatékossággal élő személyek.
TOVÁBB
 
Az MVGYOSZ-t is támogathatja a MagNet Bank Segítő Bankkártya programjában

Mit szólna hozzá, ha vásárlásaival duplán járna jól, és másokon is segítene? A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is része a MagNet Bank társadalmi szervezeteket támogató kezdeményezésének, a Segítő Bankkártya programnak! Ennek keretében bárki, aki rendelkezik MagNetes bankkártyával, egyszerűen támogathat minket a bank pénzével, azaz neki nem kerül semmibe!
TOVÁBB
 
Látássérülés és készpénzhasználat

Manapság a bank- vagy hitelkártyával, esetleg okoseszköz segítségével történő vásárlás nagyon egyszerű és biztonságos is abban az esetben, ha a látássérült személy valamilyen módon (az eszköz képernyőolvasójának segítségével, vagy a képernyőnagyítás használatával) ellenőrizni tudja a képernyőn megjelenő visszaigazoló üzenetet. Hazánkban azonban a készpénzzel történő fizetés még nem elkerülhető, így fontos megtanulni az aprópénzeket és bankjegyeket felismerni és rendszerezni.
TOVÁBB
 
Újabb száraztáp adomány érkezett a Purinától! 

Két raklap, összesen 672 kg tápot szállított a cég február 29-én az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjába. Az adomány most 24 zsák, egyenként 14 kg tömegű lazacos és 24 zsák 14 kg súlyú bárányos Purina PRO PLAN teljesértékű tápot tartalmazott. A kutyaeledel a 10. hónapot betöltött, kölyöknevelésben lévő kutyusok, a kiképzés alatt álló kutyák, valamint a tenyészállatok kiegyensúlyozott táplálásához nyújt segítséget. Köszönjük a nagylelkű felajánlást. A fotók a szállítás pillanatait örökítették meg. 
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából – Konyhai szeletelő, multifunkciós 

Pillanatok alatt előkészítheti az ételekhez a hozzávalókat, közvetlenül az edénybe reszelheti, szeletelheti a finomságokat. Szeretne egy eszközt, amivel szempillantás alatt előkészítheti a zöldségeket? A műanyag készlet egy tárolóedényt és hozzá sok hasznos, cserélhető konyhai elemet tartalmaz. A csomagban 4 féle penge található a szeletelésekhez, valamint egy kézvédő, egy hámozó és a tárolóedény. Méretei: 23 cm átmérőjű és 13 cm magas. Tagi kedvezményes ár: 4345 Ft
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Az időfutár (zenés színmű)

Dátum: 2024. március 13. 15:00 óra
Helyszín: Pesti Magyar Színház
Narráló: Oláh Klaudia
Ebben a sztoriban tényleg minden a feje tetejére áll! Hanna, a vagány és talpraesett középiskolás az egyik pillanatban még a mai Budapesten van, aztán egy óvatlan mozdulat visszarepíti az időben több mint kétszáz évet, és a Mozart-korabeli Bécsben találja magát. Oké, de vissza is kéne térni valahogy a múltból! Ez nem lesz könnyű; egyrészt mert 1791-ben nem pont abban a stílusban beszélnek, amiben egy 21. századi, trendi középiskolás, másrészt mert a mobilok igen gyorsan lemerülnek, márpedig, ha nincs mobil a múltban, akkor hogy kérjünk segítséget a jelenből… pontosabban a jövőből?
TOVÁBB
 
Okostévén és iPhone-on is online tévézünk a mai Gépházban

Tévés sorozatunk befejező részeként kipróbáljuk, miként működik a Sweet tv szolgáltatás iPhone telefonon, illetve androidos okostévén.
TOVÁBB
 
Színpad, stúdió, katedra – Beszélgetés Jancsó Saroltával 

Aki a hangoskönyvtár önkéntesei közül javítani, csiszolni szeretne felolvasása minőségén, beszédtechnikáján, az csütörtökönként egy nagy múltú, hatalmas tapasztalattal bíró előadóművésztől kaphat eligazítást: ismerjük meg kicsit jobban Jancsó Saroltát!
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Gondolatébresztő művészregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Pap Károly: A nyolcadik stáció (1933)
Játékidő: 5 óra 55 perc
Felolvassa: Jancsó Sarolta

Pap Károly egyike elsüllyedt szerzőinknek, aki már rövid élete alatt kiírta magát a 30-as, 40-es évek kétosztatú népi-urbánus, magyar-zsidó irodalmi kánonjából. Ideje, hogy lesimítsuk a port mesterművéről, a „Nyolcadik stáció” című művészregényről.
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket! A hírlevelet szerkesztette: Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email