Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2024 szoftverek márciusi frissítése

Visits: 1

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2024 szoftverek március havi frissítése. A JAWS legérdekesebb újdonsága egy kísérleti funkció, a mesterséges Intelligencia alapú képfelismerés. A ZoomText és a Fusion pedig elsősorban a továbbfejlesztett xFont nagyítás segítségével fokozza a felhasználói élményt.

 

A még 2019-ben bevezetett Intelligens képfelismerés funkció kapott egy forradalmian új frissítést. Ebbe olyan mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat integráltak, mint a Google Gemini és az OpenAI ChatGPT, ezáltal a vizuális információk szöveges leírása egy egészen új szintre emelkedett. Ez az újítás azonban még kísérleti jellegű és aktív fejlesztés alatt áll, emiatt egyelőre külön engedélyezés után érhető csak el, amit az ún. Korai átvételi programon keresztül lehet megtenni.

Az Osztott Braille funkció több újdonságot is kínál. Ha az Osztott Braille-nézet a Pufferelt szöveg módra van beállítva, akkor megadható, hogy automatikusan frissüljön a pufferelt tartalom az ENTER lenyomásakor egy dokumentumban. A Focus Braille-kijelzőt használók mostantól könyvjelzőket is beállíthatnak a pufferelt régióban, így közvetlenül ugorhatnak egy-egy adott tartalomrészre.

A JAWS régóta ismert Ablaklista párbeszédpanelje megnövelt teljesítményt kínál azok számára, akik ennek segítségével kívánják kilistáztatni a futó alkalmazásokat, és ezen a módon váltogatnának közöttük, vagy zárnák be azokat.

A weboldalak böngészésekor a JAWS jobban kezeli a listákat, a táblázatokat, az űrlap módot, a kijelölt tartalmakat, a szerkeszthető részeket, valamint az ARIA-alapú modális párbeszédpaneleket. Továbbá a webes Gmail használatakor megfelelően bejelentésre kerülnek az egyes mezők. Az Edge-ben a Google Drive-ot használva, több fájl feltöltéshez való kijelölésekor az egyes fájlnevek rendben felolvasásra kerülnek.

A Word dokumentumok olvasásakor és szerkesztésekor megbízhatóbbá vált a megjegyzések közötti navigálás, valamint megszűnt a helyesírás-ellenőrzőben bizonyos szövegrészek felesleges többszörös felolvasása. A PowerPointban a diákon található objektumok, ill. a nyelvtani hibákat tartalmazó listaelemek megfelelően kerülnek felolvasásra. A Teams-ben a JAWS mostantól jelzi, ha egy vezérlőelem helyi menüvel bír.

A JAWS Tandem immáron stabil működést biztosít azok számára is, akiknek korábban gondjuk akadt a Tandem azonosító elérésével. Elhárításra került több Windows 11, ill. Fájlkezelő-specifikus probléma is. A helyjelzők kezelése a weboldalakon most már akkor is megfelelő, amikor a JAWS a tálcán való megjelenítésre van beállítva. A Matematikai megjelenítőben javult a táblázatokat tartalmazó matematikai kifejezések navigálhatósága. Javult az együttműködés a Notepad++ alkalmazással is.

A ZoomTextben és a Fusion-ben továbbfejlesztésre került az xFont, ami egy fejlett betűtípus-simítási technológia. A Microsoft 365 alkalmazások mostantól alapértelmezetten ezt használják, ill. az új xFont immár több területen is elérhető. Egy új opció az xFont félkövér, ami javítja az olvashatóságot azáltal, hogy minden megjelenő szöveget félkövérré tesz. A ZoomText és a Fusion mostantól zökkenőmentes frissítéseket is biztosít az xFont működéséhez. Alapértelmezés szerint ezek a frissítések a háttérben automatikusan települnek, amint elérhetővé válnak.

 

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

 

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított kétéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu

 

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

 

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

 

Budapest, 2024. március 6.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email