MVGYOSZ hírlevél 60. szám 2019.12.14. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 31

 Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége 
 Elegendő az arcképes igazolvány a közlekedési kedvezmény érvényesítéséhez 
 A Volánbusz Zrt. Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatósága 2019. november 29-én kelt válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy a társaság járatain a 85/2007-IV.25 sz. közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló Korm. Rendelet szerint, a jogosultságát megfelelően igazoló vak személy és kísérője (1fő) együtt utazás esetén helyközi autóbusz járaton 90%-os kedvezményű menetjegy igénybevételére jogosult, korlátlan számban.
 A kísérő személyazonosságát vizsgálni nem kell. Az utazási kedvezmények az alábbi jogosultsági igazolások valamelyikének felmutatásával vehetők igénybe: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiadott, bélyeggel vagy bélyegzővel érvényesített arcképes igazolvány (a bélyegek, illetve bélyegzők lenyomata egyesületenként különböző lehet), vakok személyi járadékában részesülő személy az erről szóló igazolás bemutatásával, fogyatékossági támogatásban részesülő személy az ezt igazoló hatósági bizonyítvány bemutatásával. Tehát amennyiben az érintett személy az MVGYOSZ által kiadott arcképes igazolvánnyal rendelkezik, jogosult a kedvezményre, a vakság tényét tovább vizsgálni nem kell, ilyen igazolást a buszvezető sem kérhet. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Megszületett a döntés a nyugdíjak, egyéb ellátások emeléséről 
 A napokban került kihirdetésre a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. január havi emeléséről rendelkező 300/2019. (XII. 11.) kormányrendelet.
 A kormányrendelet értelmében a 2020. január 1. előtt megállapított nyugellátások és egyes más ellátások 2020 januárjától 2,8 százalékkal kerülnek emelésre. Ez úgy történik, hogy az ellátás összegét először a fent említett 0,7 százalékkal emelik meg, majd az így megnövelt összegre kerül végrehajtásra a 2,8 százalékos mértékű emelés. A most tárgyalt nyugdíjemelés érinti a saját jogú és hozzátartozói nyugellátásokat (pl. özvegyi nyugdíj, árvaellátás, stb.), továbbbá egyéb ellátásokat, pl.: rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, hadigondozottak pénzellátásai, stb. A 2020. januári ellátást már emelt összegben kapják az érintettek. Ha a rokkantsági járadék 2020. január 1. után kerül megállapításra, annak havi összege 38.670 forint. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Az MVGYOSZ rendezvényei 
 Meghívó a Távszem projekt záróeseményére 
 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szeretettel meghív minden érdeklődőt a Távszem projekt ünnepélyes záró rendezvényére. 
 Időpont: 2019. december 16. hétfő, 10:30 óra.
 Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)
 A Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára / Távszem projekt EU-s és hazai finanszírozásból valósul meg 2018 január és 2019 december között közel 470 millió forintból. A projekt eredményeként létrejött Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka 2019. július 16-án indult el.
 A szolgáltatás lényege, hogy a vak és gyengénlátó emberek egy akadálymentes okostelefonos applikáción keresztül, a hét minden napján, hétvégén és munkaszüneti napokon, éjjel-nappal hívhatják a távsegítséget biztosító operátorokat, akik a távolból helyettük látnak.
 Kérjük, részvételi szándékukat az info@tavszem.hu e-mail címen jelezzék 2019. december 11-ig.
 Az eseményt a Távszem Facebook oldalán élőben közvetítjük. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Az MVGYOSZ hírei 
 Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás 
 Értesítünk minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán. December 18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.
 Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások 
 Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
 A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
 A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
 Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.
 Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
 Angyal Gábor 
 szakmai vezető 
   
 Mi történt a kutyaiskolában? 
 Sikeres vakvezető kutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Szenczi Angéla és Rella vakvezető kutya.
 Gratulálunk a párosnak!
 Köszönjük Rella nevelését Andriska Noéminek és családjának!
 Vizsgabírók: Nyíriné Kovács Mária, Bernáth Zsóka és Rózsa Kata.
 Kiképző: Németh Ágnes.
 Sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Stecher Andrea és Reena vakvezető kutya.
 További biztonságos közlekedést kívánunk!
 Köszönjük kölyöknevelői munkáját dr. Kopniczky Zsoltnak és családjának. Vizsgabírók: Hajdu Mária, Juhászné Mályi Edit, Renkó Zsuzsanna.
 Kiképző: Rózsa Kata.
 Schiff Mónika 
 VKK vezető 
   
 Nemzetközi hírek 
 WBU sajtóközlemény az emberi jogok világnapja alkalmából – 2019.12.10. 
 Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, amely kimondja, hogy minden ember szabadnak születik, azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik.
 Az ENSZ 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjává.
 A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményében ismét elkötelezi magát a vakok és gyengénlátók másokéval megegyező emberi jogai, teljes körű társadalmi bevonása és szerepvállalása mellett.
 Ollé Attila 
 nemzetközi referens 
 TOVÁBB A SAJTÓKÖZLEMÉNYRE 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
 Beszélgetés Viczián Attiláné Távszem operátorral 
 „Optimista, empatikus, vidám, az új ismeretek felé nyitott személyiségnek tartom magam. Nehezebb élethelyzetekben megkeresem a belső motivációmat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni. Ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erős, én-motiváló jövőkép kialakítása. Az unokahúgom vak. Több alkalommal segíthettem neki videóhíváson keresztül. Ez motivált abban, hogy jelentkeztem operátornak. Nagyon örültem, hogy kiválasztottak a munkára, és így szervezett keretek között tehetek azért, hogy a látássérült embereknek könnyebb legyen a hétköznapi életük. Bizonyos kor után arra jöttem rá, hogy segíteni rengeteg módon lehet. De vajon hogyan tudunk jól segíteni? Fontos, hogy megfontoltan és szakszerűen tegyük ezt, hiszen a nem megfelelő odafigyeléssel a legjobb szándékunk ellenére is árthatunk. A felhasználók nagyon kedvesek, barátságosak, és együttműködőek. Lelkesek és örömmel használják a Távszemet.” 
 TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
   
 Okosmorzsák 
 Információgyűjtés könnyebben a Freedom vágólap segítségével
 A JAWS program lehetőséget ad arra, hogy több helyről származó szövegrészeket a vágólapra másolva, majd onnan bármilyen fájlba beillesztve menteni lehessen azokat. Először meg kell keresni, majd kijelölni azt a szövegrészt, amit elsőként szeretne másolni. A másolás a ctrl+c billentyűparanccsal történik, de csak az első esetben.
 Következik egy újabb szövegrész kijelölése. Ha ismét ctrl+c-vel próbálná a vágólapra másolni, az előzőleg már ott levő szöveg elveszne. Ezért kell használni a JAWS program vágólap parancsát, amelyet a jaws gomb+windows+c lenyomásával érhet el. Az utoljára kijelölt szövegrészt összefűzi a képernyőolvasó az előzőleg másolt információval. A kijelölést és a jaws+windows+c használatát addig kell folytatni, amíg minden fontos adatot össze nem gyűjtött.
 A jaws gomb vagy az insert, vagy a capslock. A windows pedig hagyományos billentyűkiosztás esetén a bal alttól balra helyezkedik el, vagy a jobb alttól jobbra.
 Végül egy üres szövegszerkesztőbe a ctrl+v parancs segítségével illeszthető be az összegyűjtött információ.
 Reméljük, akár tanulásnál, akár más helyzetben hasznosnak találják majd ezt a rövid leírást.
 Kérem, hogy írják meg, miről olvasnának szívesen a jövőben megjelenő okosmorzsák rovatban. Az ötleteket az okosklub@mvgyosz.hu címre várom.
 Berkó Norbert 
   
 Újabb könyvek az online hangoskönyvtárban 
 Az alábbi új hangoskönyvek érhetőek el
 az MVGYOSZ online hangoskönyvtárában:
 tovább a könyvlistára
 Jó olvasást kívánunk!
 dr. Nagyné Berke Mónika
 MVGYOSZ munkatárs 
 
 Heti könyvajánlók 
 Családregény, filmadaptáció a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Louisa May Alcott: Kisasszonyok 
 A March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a történet végére. „Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig ott a fény.” 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email