MVGYOSZ hírlevél 40/2023 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 4

Mit kínál az idei fehérbot napja?

Mint arról az elmúlt héten beszámoltunk, az MVGYOSZ október 13-án, pénteken 10 órától rendezi meg az idei fehérbot napi eseményét a Vakok Kertjében. Díjátadások, a Vakok Iskolája Legato kórusának fellépése, interaktív beszélgetés a székházépítésről, többek között ezek a programelemek várják az érdeklődőket.
TOVÁBB
 
Az avarok, egy félelmetes nép emlékei – előadás látássérült érdeklődőknek

Az előadás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közös szervezésében valósul meg. A programot Straub Péter látássérült régész tartja. Az előadás során a látássérült érdeklődők megismerkedhetnek a hunokhoz és a honfoglaló magyarsághoz hasonlóan rettegett lovasnomád nép, az avarok a történetével, amely mintegy két és fél évszázadig uralta a Kárpát-medencét.
TOVÁBB
 
Szeptemberi Okosmorzsa - Az iPhone NameDrop funkciója

Az iOS 17.0 szoftverrel érkezett egy új, kifejezetten izgalmas funkció. Nem más, mint a névre szóló adatátvitel – NameDrop –, amit az Apple fejlesztett ki. Egyszerűen csak vigyük közel egymáshoz a két telefont, és érintsük össze őket a készülék felső részénél. Így könnyedén átvihetjük a kontaktadatainkat az egyik készülékről a másikra.
TOVÁBB
 
Interjú a megújult Távszem szolgáltatás tapasztalatairól

A Siketvakok Országos Egyesületének YouTube-csatornáján szeptember 27-től érhető el az az interjú, amelyben Csák Attila dr. Nagyné Berke Mónikával, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetőjével, valamint Garami Gáborral, az MVGYOSZ Távszem szolgáltatás fejlesztőjével beszélgetett az elmúlt hónapok tapasztalatairól. Kamera, mikrofon, helyadatok engedélyezése, webalapú szolgáltatás beállításai, többek között ezekre a témákra térnek ki a beszélgetőpartnerek az adásban.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Lionel Bart’s: Oliver!

Időpont: 2023. október 6-án 19:00 óra, valamint október 7-én 15:00 óra
Helyszín: Pesti Magyar Színház
Az Oliver! musicalt Charles Dickens nagysikerű regénye ihlette. Az író a kis Olivér alakjában az emberi jóság örök érvényű elvét kívánta megformálni, amely minden gonosszal szembeszáll, és a végén teljes diadalt arat. Lionel Bart világhírű musicaljét 1960-ban mutatták be a londoni West Enden. A darabot nem sokkal később már a Broadway-n adták elő.

Jelentkezés/jegyfoglalás: akadalymentesites@mszinhaz.hu 
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából – Papír Braille-íráshoz

A papírárak ugyan rohamosan nőnek, de az MVGYOSZ segédeszközboltjában és webáruházában még 3630 Ft-os tagi áron vásárolható meg az A4-es méretű, 150 gr-os Braille-papír. A csomag 250 darab kézi vágású Braille-papírt tartalmaz. Kiválóan használható Braille-írógéphez, Braille-nyomtatóhoz, de akár gyermekünknek is örömet szerezhetünk vele, hiszen a viszonylag vastag lap rajzolásra, festésre is tökéletesen alkalmas.
TOVÁBB
 
Az NVDA legfrissebb újdonságaival foglalkozunk a Gépházban

Az NVDA képernyőolvasó a közelmúltban jelentős frissítést kapott, a legnagyobb újdonságot a teljesen újratervezett bővítménykezelő jelenti. A Gépházban bemutatjuk az új bővítménykezelőt, valamint ehhez kapcsolódóan néhány igen hasznos NVDA kiegészítőt is.
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Dühös lockdown-verseskötet a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Erdős Virág: könnyei (2022)
Játékidő: 1 óra 32 perc
Felolvassa: Angyal Ágnes

„Kortárs költő kerékpárt hajt kínjában – ez én vagyok” Virág ott volt. Virág volt ott. Amíg mi, beleértve Virág költőtársait is, lakásaink mélyén gyáván fertőtlenítettük a tojások héját és a kilincseket Domestossal, hazánk egyik legolvasottabb lírikusa beállt az ajtóink előtt sűrűn megjelenő maszkos-kapucnis kézbesítők közé, akiknek bocsi, de az első hetek után már nem tudunk jattot adni. Vajon miért tette ezt? Mert nem volt pénze, feleim. Munkája során bebringázta az apokaliptikus Budapest minden elnéptelenedett, csak hajléktalanok és futárok által látogatott szegletét, s „könnyei” első ciklusában számot is ad a látottakról.
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play


 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email