MVGYOSZ hírlevél 4/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 7

Terülj, terülj, asztalkám! – pár praktikus módszer az asztalterítéshez

Lehet vakon főzni? Képes egy vak ember levágni a saját körmét? Aki nem lát, intsen búcsút a sminkelésnek? Hasonló kérdésekre kíván választ adni a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének mindennapos tevékenységekről szóló sorozata. Célunk az önkiszolgálással és a háztartás vezetésével kapcsolatos témákban, a teljesség igénye nélkül egy-egy speciális módszer, gyakorlati praktika megosztásával segíteni vak vagy gyengénlátó embereknek, szülőknek, szakembereknek. Az önállóság elérése és az önállóságra nevelés elengedhetetlenül fontos mindenki életében, hiszen a függetlenség alapja.
TOVÁBB
 
Ezt kínálja az idei első Okosmorzsa: Videóüzenet készítése

Az iPhone készülékén indíthat új FaceTime hívást, miután beállította a szolgáltatást. Amennyiben valaki a FaceTime-videóhívás közben több információt szeretne megtekinteni, fordítsa el az iPhone-t, és használja fekvő tájolásban. Írja be a felhívni kívánt személy nevét vagy telefonszámát a képernyő tetején lévő beviteli mezőbe, majd koppintson a "FaceTime" gombra. Ekkor a hívás remélhetőleg létrejön, ellenkező esetben a "hívott fél nem elérhető" ablak jelenik meg a készülék képernyőjén.
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából 1. – Asztali sakk-készlet

Nyitási kedvezményként 30%-os árengedményt biztosítunk 2024. január 31-éig néhány termékre. A bevezető akció első tétele egy régen várt táblajáték. Ez a speciális asztali sakk-készlet látszólag nem különbözik a sokak által ismert sakk-készletektől, de kifejezetten a vak és gyengénlátó emberek számára fejlesztették ki. A 36X36 cm méretű tábla fából készült. A sakkbábuk alján egy kis farúd található, amelyet az egyes mezőkön található lyukakba illeszthetnek a játékosok, így akadályozva meg, hogy a bábu elcsússzon vagy leessen a tábláról. A játékon a sötét és világos színeket tapintás útján is meg lehet különböztetni, a sötét figurák tetején található fém rátétnek, valamint a tábla síkjából kiemelkedő sötét mezőknek köszönhetően. A készletet 34 849 Ft-os kedvezményes áron vásárolhatják meg a tagok január 31-éig.
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából 2. – Aragonit (féldrágakő) medálok

A közelgő Valentin-nap jegyében a népszerű aragonit (féldrágakő) medálokhoz is 30%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá a vásárlók. Az aragonit egy sajátos mészkő fajta, amelyet Orbán Balázs erdélyi író, néprajzi gyűjtő nevezett először székely gyémántnak. A medál többféle formában, méretben és színárnyalatban kapható. Az ékszert látássérült személyek csiszolták. Az ékszer megvásárlásával ön a látássérült gyermekek erdélyi magyar nyelvű iskolájának létrejöttét támogatja. A szögletes és ovális medál a nyitási akció keretében 11 521 Ft-ba kerül a tagoknak. Az első linken a szögletes, a második linken az ovális medál vásárolható meg.
TOVÁBB
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából 3. – BlindShell 2 készülékhez csipogó 

BlindShell 2 telefonja van? Szeretné könnyen megtalálni a szükséges tárgyakat, eszközöket? A jelenlegi akció keretében 30%-os kedvezménnyel ajánljuk a BlindShell 2 készülékhez párosítható csipogót. A csipogó segít önnek megtalálni olyan személyes tárgyakat, mint például a kulcs, a táska, a pénztárca, a kabát vagy a távirányító. Egyszerűen rögzítse a csipogót az adott tárgyhoz és szükség esetén csengesse meg BlindShell telefonja segítségével! A praktikus eszköz tagi kedvezményes ára most 12 268 Ft.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek (kortárs színmű)

Dátum: 2024. február 13., 19:00 óra
Helyszín: Pesti Magyar Színház
Narráló: Oláh Klaudia
Keserű komédia ez – a szó szoros értelmében! A darab szereplői ugyanis lehajtottak egy pár „keserű”-t. Ez még hagyján; az igazi baj abból lett, hogy ittasan autóba ültek. És ha már autóba ültek, balesetet okoztak. „Hőseinknek” most részt kell venniük egy háromnapos csoportterápián, hogy visszakaphassák a jogosítványukat. Kik is ezek a „hősök”? A mai magyar társadalom legkülönbözőbb figurái: műkörmöstől a „píárosig”, házmestertől a kisstílű maffiózóig, vendéglátóstól a projektmenedzserig és így tovább… Ám ez a csoportterápia nem szimplán a beszélgetésről szól: „hőseinknek” fel kell idézniük, sőt, el kell játszaniuk az ominózus ittas vezetést, ami ide juttatta őket.
TOVÁBB
 
A Gépházban kipróbáljuk a közoktatás megújult központi honlapját!

Digitális tankönyvekkel, hangos és videós tananyagokkal, feladatgyűjteménnyel rendelkező állami honlap van készülőben a közoktatásban, köznevelésben tanuló diákok részére, az első osztálytól egészen az érettségi vizsgáig. A honlap akadálymentesítési csapatának egyik tagjával, Hosszú Jánossal nézzük meg, hogy áll most a fejlesztés.
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Hazai karrierregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 

Fenákel Judit: A cég embere (2000)
Játékidő: 8 óra 10 perc
Felolvassa: Gulyásné Vastag Irén 
A kilencvenes évek elején sok sztárszerző csak riadtan pislogott: kiadójuk megszűnt, olvasótáboruk megújulást várt tőlük, a könyvpiaci magamutogatás idegen volt számukra. Akadt, aki hosszú évekig nem publikált, csak ámulva figyelte a változásokat. Fenákel Judit a termékeny évtizedek után szintén elcsöndesedett, az ezredfordulón viszont szerényen letett az asztalra egy kis remekművet.
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play


 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email