MVGYOSZ hírlevél 36/2023 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 2

Megérkeztek az iskolákba az adaptált tankönyvek

Az előző évekhez hasonlóan a szeptemberben kezdődő tanévre is az MVGYOSZ készíti el azokat a tankönyveket, amelyeket a látássérült tanulók önállóan is tudnak használni.
TOVÁBB
 
Újabb vakvezetőkutya vizsgázott sikerrel

Augusztus utolsó napján sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Rabóczky Gyuláné Marica és Bono vakvezetőkutya. A páros a buszmegállótól a vasútállomásig teljesítette Eger utcáin a vizsgaútvonalat. Marica aliglátó hölgy, aki több évtizedes tapasztalatokat szerzett már a vakvezetőkutyával történő közlekedésben, a most vizsgázó négylábú társa már az ötödik vakvezetőkutyája lesz. A párosról az MVGYOSZ Facebook-oldalán olvashat bővebben.
TOVÁBB
 
VV-lapozó – Interjú Erhart Péterrel 

Az Erhart név az évtizedek során összeforrt az MVGYOSZ működésével. Van, akinek először Erhartné dr. Molnár Katalin, a szövetség egykori főtitkára jut eszébe, de az elmúlt húsz évben Erhart Péter is sokat tett azért, hogy megőrizze a nevét az utókor. A Vakok Világa a családi mintákról, a szervezet kiemelt fejlesztéseiről és a székházfelújításról kérdezte a szövetség munkatársát.
TOVÁBB
 
A látássérült személyek számára is érzékelhetővé válnak a Városligeti fasor gyönyörű épületei 

Az MVGYOSZ akadálymentesítéssel foglalkozó munkacsoportja a Terézvárosi Önkormányzat munkatársával 2023. augusztus 24-én elsőkörös online egyeztetést tartott a Városligeti fasoron kialakításra kerülő tanösvényről.
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából – Kétfunkciós zseblámpa

Kulcs zárba illesztése? Elgurult tárgy megkeresése? Egy kivilágítatlan hely megközelítése? Többek között ilyen helyzetekben nyújthat segítséget a bolt kínálatában megtalálható újdonság. Más zseblámpáktól eltérően ez a hordozható lámpa két fényforrással rendelkezik, az egyik egy nagyméretű lámpa az oldalán, amely bevilágítja a teret, az eszköz tetején található 3 LED-izzó pedig lehetővé teszi, hogy nehezen hozzáférhető helyeket, például sarkokat és szűk hasadékokat is láthassunk vele. A 17,5 cm x 4,5 cm x 1,5 cm lámpa lapos, téglalap alakú, így könnyen elfér a táskában vagy egy nagyobb zsebben is. Az eszköz mind formájában, mind feliratozásában egyedi, az MVGYOSZ logójával van ellátva. Fekete, piros és kék színben kapható.  A színek a készlet erejéig választhatóak. Az újdonságok között megtalálható zseblámpa tagi kedvezményes ára 1488 Ft.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Indul a bakterház

Magyar vígjáték (1979)
Dátum: 2023. 09. 03. 21:00 óra
Regös Bendegúzt anyja elszegődteti a lókupechez, de a fiú megszökik tőle. A bakterhez keveredik, ahol elvállalja a tehénpásztorkodást. A bakter és anyja, a Banya, igen sanyargatja a fiút, aki elhatározza, hogy megleckézteti őket.
TOVÁBB
 
A Gépházban bemutatjuk az MVGYOSZ által adományozott tabletet!

Az MVGYOSZ az elmúlt hetekben használt Lenovo M10 típusú androidos táblagépeket adományozott azon látássérült felhasználók részére, akik aktívan használják a szervezet online szolgáltatásait, továbbá részt vesznek a köz- vagy felsőoktatásban. A Gépházba is megérkezett a tablet egy példánya, mi pedig megmutatjuk, miként lehet akár teljesen vakon is üzembe helyezni, majd kipróbáljuk a készüléken a Távszemet és a hangoskönyvtár alkalmazást.
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Klasszikus brit disztópia a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

William Golding: A Legyek Ura (1954)
Braille rövidírás (44): 8 kötet
Hangoskönyv: 8 óra 30 perc
Felolvassa: Bodor Tibor

„Értelmetlen, szemétre való zagyvaság!” – Utasította el egy híres londoni könyvkiadó szerkesztője Golding első regényének kéziratát. Az egyetemes érvényű, mégis ízig-vérig brit, Defoe és Stevenson nyomdokain haladó robinzonád pár hónap alatt mégis kultuszkönyv lett. Rajongói között ott találjuk például Stephen Kinget, aki a filozofikus rémregény díszkiadásához előszót is írt…  
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play

 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email