MVGYOSZ hírlevél 20/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 2

Összefoglaló az MVGYOSZ elnökségének májusi üléséről

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2024. május 3-án 10:00 órai kezdettel online elnökségi ülést tartott. Az ülésen az elnökség tagjai megvitatták az MVGYOSZ 2023. évi szakmai és számviteli beszámolóját, felhatalmazták az elnököt, hogy azokat a küldöttgyűlés elé terjessze, összeállították a 2024. évi küldöttgyűlés meghívóját, valamint aktuális kérdésekről is szó esett.
TOVÁBB

Online is követhető a vakvezetőkutya-kiképzés megteremtőjének tiszteletére tartott gyászmise

Vitéz lovag Rithnovszky Jánosért és feleségéért 2024. május 26-án 18:30-kor misét mondanak a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz templomban. A templom a VI. kerületben található, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyszínen, a 70-es és 78-as trolibuszok Akácfa utcai megállójánál. Amennyiben személyesen nem tud részt venni, csatlakozzon online a gyászmiséhez, mivel az közvetítésre kerül a templom YouTube csatornáján.
TOVÁBB

Az MVGYOSZ szolgáltatási palettáját dr. Nagyné Berke Mónika mutatja be a legújabb 1%-os kampányfilmben

Közhasznú szervezetként az MVGYOSZ éjjel-nappal azért dolgozik, hogy a hazai látássérült emberek mindennapi életét könnyebbé tegye. Igen, még éjjel is, hiszen például a Távszem szolgáltatás napi 24 órában elérhető. És ez csak egy a rengeteg hiánypótló szolgáltatás közül, amelyeket az „Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!” mottó szellemében az MVGYOSZ működtet.
TOVÁBB

Májusi sajtótükör 1. rész

Könyvtári szolgáltatások, elemi rehabilitáció, digitális esélyegyenlőség, akadálymentes választás. Négy olyan téma, amelyek nagymértékben befolyásolják a látássérült emberek önálló életvitelét, és amelyekről az elmúlt hetekben szó volt a sajtóban. E havi médiaajánlónk első fejezetében ezeket a kérdéseket járjuk körül.
TOVÁBB

Krémes – vakon rémes?

Sok, súlyos fokban látássérült ember számára kihívás – és sokszor meglehetősen frusztráló – kistányérról, süteményes villával cukrászsüteményt enni. Ha a nyilvánosság előtt eszünk, pl. cukrászdában, és úgy gondoljuk, nem tudunk kellően kulturált módon enni egyetlen villával, a sütemény körültekintő kiválasztásával sok kellemetlenséget előzhetünk meg. Klasszikus vagy francia krémest, mousse tortát például nagyon nehéz enni, mivel a krém nagyon lágy, nehéz a villával érezni, viszont annál könnyebb szétkenni. A francia krémes vagy a dobostorta roppanós tetejét célszerű az evés megkezdése előtt kézzel leemelni, és külön elfogyasztani, esetleg egy szalvétára helyezni, és a sütemény elfogyasztása közben harapni belőle. Lássuk, hogyan lehet látás hiányában süteményt enni!
TOVÁBB

A bolt kínálatából – Kingdominó kétszemélyes társasjáték

Gabonamező, erdő, tó, legelő, mocsár, hegy és egy kastély, meg persze egy király, aki a birodalmának terjeszkedésére tett fel mindent. Ezek a rajzok, illetve a kapcsolódó Braille-jelzések szerepelnek a logikai játék építőelemeit szimbolizáló, fából készült lapocskákon. A játék célja az, hogy nagyobb és gazdagabb királyságot építsünk fel, mint az ellenfeleink. A népszerű stratégiai játék fából készült adaptációja az MVGYOSZ saját fejlesztésű terméke, mely 14 évesnél idősebb személyek számára készült.
TOVÁBB

Narrálva ajánljuk – Harisnyás Pippi

Dátum: 2024. május 22. 11:00 óra
Helyszín: Pesti Magyar Színház
Narráló: Oláh Klaudia
Harisnyás Pippi valószínűleg a világ legrakoncátlanabb kislánya. Nem igazán szeret iskolába járni, annál inkább játszani a barátaival, Annikával és Tomival, vagy csak úgy kószálni a városban. Ráadásul ez a pulykatojás képű, vörös copfos, felemás harisnyát és kétszer nagyobb cipőt viselő örökmozgó: a világ legerősebb kislánya. Jöhet rabló, matróz, erőművész, Pippi mindenkivel elbír, sőt, ha kell, jól el is bánik velük, mert Pippinek mindig helyén van a szíve, és bármit megtenne a barátaiért.
TOVÁBB

Mobilokon is Netflixezünk a ma esti Gépházban

A PC után iOS és Android mobileszközökön is megismerkedünk a Netflix alkalmazással a Gépházban, bemutatjuk az app felületét, és persze a két verzió közti különbségeket is.
TOVÁBB

Heti könyvajánló
Klasszikusok a könyvespolcon 2.

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője (1895)
Időtartam: 7 óra 10 perc
A Szent Péter esernyője Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb műve, melyet 1895-ben adtak ki először, a könyvben szereplő illusztrációkat Neogrády Antal festőművész készítette. A kisregény töretlen népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt 130 évben három filmfeldolgozást megért, számtalanszor állították színpadra, még rádiójáték is készült belőle. A regényt még az író életében tizennégy nyelvre fordították le. Az Amerikai Egyesült Államok 26. elnöke, Theodore Roosevelt közismert könyvbarát volt, az egyik kedvence „a legnagyobb palóc” kisregénye volt. Rajongását az érzékelteti a legjobban, hogy amikor exelnökként 1910-ben hazánkba látogatott, úgy szervezte meg az utazást, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését a szerzőnek. Az MVGYOSZ Hangoskönyvtárában két változat is elérhető a műből, választhatunk Benedek Miklós és Joó László felolvasása közül. A Klasszikusok a könyvespolcon sorozat második részeként ezt ajánljuk a hétre Legeza Ilona portfóliójából.
TOVÁBB


Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban a Hírlevél kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/playKöszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!


A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email