MVGYOSZ hírlevél 1/2022 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 3

Boldog új évet kíván az MVGYOSZ

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége minden hírlevélolvasónak, tagegyesületnek és partnerszervezetnek sikeres és boldog új esztendőt kíván. Kérjük, kövessék hírlevelünket 2022-ben is, értesüljenek első kézből a látássérült emberek életét befolyásoló információkról, kölcsönözzék hangos- és Braille-könyveinket, vegyék igénybe a honlapunkon elérhető további szolgáltatásainkat is!
 
Új kvízjáték indul a Braille-írás világnapján

A látássérült emberek életét meghatározó írásbeliség előtt tisztelegve az ENSZ Közgyűlése 2018 novemberében nyilvánította Louis Braille születésnapját, azaz január 4-ét a Braille-írás világnapjává, amelyet először 2019 januárjában ünnepeltek meg hivatalosan világszerte.
TOVÁBB
 
Tudta? Érdekességek az MVGYOSZ Louis Braille-könyvtáráról

A szövetség Braille-könyvtárának alapját a vak munkások önképző körében másolt 23 verseskötet jelentette, melyet a tagok maguknak másoltak tanulásra, olvasásra.

Az 1903-as évet tekinthetjük a könyvtár alapítási évének, amely azóta folyamatosan bővül, gyarapodik.
TOVÁBB
 
Tíz plusz egy hasznos tudnivaló a Braille-írásról

A vak emberek írása feltalálójáról, Louis Braille-ről kapta a nevét, aki a rendszert 1825-ben dolgozta ki a Párizsi Vakok Intézetében egy katonai titkosírás leegyszerűsítésével. A pontírás azóta a világ minden táján elterjedt, a latin-betűs írásmódon túl számos más írásrendszernek is van Braille megfelelője.
TOVÁBB
 
Az MVGYOSZ TikTok-csatornája is megemlékezik a világnapról

A szövetség 2021 júliusában indította el a mára 7200 követővel rendelkező TikTok csatornáját, amelyen a látássérült emberek mindennapi életét, valamint a segítségnyújtás helyes formáit bemutató szemléletformáló videókat tesz közzé egyre növekvő népszerűséggel. A héten a Braille-nyomtatás rejtelmeibe vezetjük be az érdeklődőket. Keresse posztjainkat a magyar_vakok TikTok oldalon!
TOVÁBB
TOVÁBB
 
A Braille- és a Hangoskönyvtárról szóló cikk jelent meg a Kultúra.hu portálon

Terjedelmes, fényképekkel gazdagon illusztrált érdekes cikket jelentetett meg a Kultúra.hu internetes portál december utolsó napjaiban az MVGYOSZ kulturális esélyegyenlőséget támogató szolgáltatásairól. A beszélgetőtárs: dr. Nagyné Berke Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szolgáltatásvezetője.
TOVÁBB
 
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá az ingyenesen hívható Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel hívószáma: 06-80/80-45-85
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play

 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email