Minden, amit az e-receptről tudni kell

Views: 308

Novembertől bevezetik az e-receptet, amely sokakban keltett rémületet. Több hír is megjelent arról, hogy ezentúl nehézségeket okoz majd a gyógyszer kiváltása azoknak, akiknek memóriacsip nélküli a személyi igazolványa. Utánajártunk, mennyire érinti a lakosságot az új rendszer.

Sokak fejében téves kép alakult ki arról, hogy mi fog történni az e-recept november elsejei bevezetése után. Kígyózó sorok a patikákban és a háziorvosnál, a mozgásukban korlátozottak és a modern technikához nem értő idősek nem jutnak majd gyógyszerhez, és így tovább.

A valóságban azonban a betegek életében csak akkora mértékű lesz a változás, amekkorát ők szeretnének. Ha nincs e-személyijük és bonyolultnak tartják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek nevezett rendszer használatát, nem kell vele bajlódniuk, és marad minden a régiben. Kivéve az ellátás minőségét, mert az mindenképp változni fog, méghozzá pozitív irányban – mondták a megkérdezett gyógyszerészek.

Hogyan zajlik majd a receptkiváltás?

Az orvos felírja majd a gyógyszert, amelyről kapunk egy felírási igazolást, amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) is rögzítenek. Ezzel az igazolással kell elmenni a patikába és máris megkapjuk a medicinát.

Ha elvesztjük, vagy otthon hagyjuk ezt az igazolást, akkor is ki tudjuk váltani a gyógyszert, az EESZT-ben ugyanis a gyógyszerészek is meg tudják nézni, mit írt fel az orvos. Ekkor azonban a taj-kártya és a személyi igazolvány együttesével kell igazolnunk magunkat.

Csak valamilyen igazolvánnyal lehet majd receptet kiváltani november 1-je után?

Nem! Az e-receptről az orvosok papír alapú, úgynevezett felírási igazolást adnak, amit a beteg annak ad át, akinek akar és gyakorlatilag egyenértékű lesz a hagyományos recepttel. Ezzel is ki lehet váltani a gyógyszert. Ha valaki elhagyja, vagy otthon hagyja ezt az igazolást, akkor csak taj-kártyával és egy fényképes, személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal, vagy e-személyivel válthatja ki a gyógyszert.

Megszűnik a papíralapú vény?

Nem! 2018. december 31-ig (utána csak a beteg külön kérésére) az orvosoknak kötelező felírási igazolást adniuk, ami majdnem minden tekintetben megegyezik a jelenleg ismert recepttel.

14 éven aluli gyereknek hogyan lehet gyógyszert kiváltani a jövőben?

A felírási igazolással bárki, így a szülő is kiválthatja a receptet

A felírási igazolást vissza kell adnia a patikusnak? Kell-e rajta jelölni, hogy melyik gyógyszert kapta már meg a beteg?

2018 végéig minden felírási igazoláson csak egy gyógyszer szerepel majd. Ezt a patikus nem adja vissza a betegnek, hanem öt évig a patikában marad.

Jelenleg még a taj-kártyát sem kérheti el a patikus, ez változik a jövőben?

Igen. Jelenleg előkészítés alatt van egy jogszabály, miszerint taj-kártya alapú azonosításnál másik, fényképes igazolást is elkérhetnek majd. A minimum bruttó 50 000 Ft értékű gyógyszer kiváltása esetén pedig – ha nincs nálunk a felírási igazolás és taj-kártyával és személyivel váltjuk ki – fel is írják a személyi számát.

Ez azt jelenti, hogy akinél nincs taj-kártya és személyi, az nem kap gyógyszert?

Ha nincs nálunk a felírási igazolás, akkor taj-azonosító alapján csak úgy jogszerű az e-recept kiváltás, ha a betegnél van e-személyi, vagy sima személyi és taj-kártya.

Eddig 1, 2 vagy 3 hónapra kaptak a betegek gyógyszert, ez változni fog a jövőben?

Az orvosoknak továbbra is lehetőségük lesz több hónapnyi gyógyszermennyiséget is felírni.

Eddig úgy is lehetett receptet íratni, hogy betelefonáltunk a rendelőbe, az orvos felírta, az asszisztens meg kiadta, így nem kellett kivárni a sort egy recept miatt. Ez változni fog a jövőben?

A helyzet az, hogy a jogszabályok értelmében ez most sem történhetne meg, ugyanis a receptfelírás személyes jelenléthez kötött. Ez a jövőben sem fog változni.

Mi az a kiváltási igazolás?

A jövőben, ha nincs nálunk felírási igazolás (vagyis taj-alapon váltjuk ki a gyógyszert) a patika egy igazolást nyomtat arról, hogy átvettük a gyógyszert, amit alá kell írnunk!

Lassabb lesz a kiszolgálás és többet kell várni az orvosnál vagy a patikában?

Nem! Sőt, a próbaüzem tapasztalatai alapján az e-vények kezelése még gyorsabb is. Ráadásul nem kell majd például sorban állni a leletkiadásnál, mivel elektronikusan felkerülnek az EESZT-be.

Print Friendly, PDF & Email