Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2022 szoftverek áprilisi frissítése

Views: 0

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2022 szoftverek április havi frissítése. Ezúttal a webes böngészés és a Microsoft Excel kerültek a fejlesztések középpontjába.

Bevezetésre került egy új billentyűparancs, az INSERT+SHIFT+Z, amellyel a navigációt gyorsító billentyűk használatát lehet átmenetileg felfüggeszteni a weboldalak böngészése során. Ez a funkcionalitás akkor hasznos, hogy ha az adott weboldal által kínált billentyűparancsok ütköznek a JAWS navigációt gyorsító billentyűivel, ugyanakkor nem szeretné a virtuális kurzort teljesen kikapcsolni emiatt. Ez esetben a navigációt gyorsító billentyűk akkor válnak csak ismét elérhetővé, amikor új lapra lép vagy ha elhagyja a jelenlegi böngészőablakot.

Az Excel 365 táblázatkezelőhöz tartozó Közvetlen beállításokban megjelent egy új opció, ami elősegíti a JAWS jobb teljesítményét az egyes munkalapokon. Ha lassúnak találja a JAWS működését egy nagy munkalapon, akkor az INSERT+V paranccsal nyissa meg a Közvetlen beállításokat, és kapcsolja ki a Teljesítményt befolyásoló funkciók engedélyezése lehetőséget. Ennek a beállításnak a kikapcsolásával kiiktat olyan funkciókat, amik lassú válaszidőt eredményezhetnek a méretesebb munkalapokon.

Az Excel 365 használatakor a JAWS helyesen jelzi a munkafüzetekben található megjegyzéseket és jegyzeteket. Egy adott cellához tartozó megjegyzést vagy jegyzetet az ALT+SHIFT+Á billentyűparanccsal lehet felolvastatni. Azonban, ha egy megjegyzéshez több válasz is hozzá lett fűzve, akkor így csak a kezdő megjegyzés kerül felolvasásra a megjegyzésszálból. A teljes megjegyzésszál áttekintéséhez vagy az összes megjegyzéssel ellátott cella megtekintéséhez használja az F6 és SHIFT+F6 parancsokat, így átválthat a Megjegyzések ablaktáblára. Ha nem látható éppen ez az ablaktábla, akkor az ALT+R paranccsal elérheti az Áttekintés lapfület, ahol válassza a Megjegyzések mutatása lehetőséget. Továbbá, a CTRL+SHIFT+Á paranccsal kilistáztathat minden, megjegyzést tartalmazó cellát.

Braille fronton jelentős újdonság, hogy a JAWS és a Fusion tartalmazza a Liblouis Braille-fordító legújabb, 3.21.0 verzióját, amelynek használata mostantól a magyar változatban is alapértelmezett.

A korábbról már jól ismert és népszerű Valutaváltó kutatási modul újból működik a JAWS-ban.

A ZoomTextben tovább javult többek között az Excel 2016 és 365, az iTunes, a Chrome, és a Word menüinek a használhatósága, valamint a többmonitoros használati mód még jobbá vált.

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított kétéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2022. április 19.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email