Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2020 szoftverek márciusi frissítése

Views: 5

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2020 szoftverek március havi frissítése.

Az Office 365 és az Office 2019 irodai programcsomagok alkalmazásainak támogatása sokat fejlődött. Ezek közül kiemelendő az Outlook és a Word. A JAWS immár felolvassa a Word dokumentumok táblázatainak sor- és oszlopcímeit a táblázat navigációs billentyűparancsok használatakor, ill. ennek működése testre szabható a szövegszerkesztő közvetlen beállításaiban.

A web használat terén ezúttal kiemelt szerepet kapott a Google Chrome és az új Edge Chromium böngészőkkel való együttműködés javítása. Ezen belül is elsősorban a táblázat navigáció, a szerkesztőmezők kezelése, a vizuális követés és az ábrák közötti navigálás funkciók érintettek.

A szövegfeldolgozási lehetőségeken belül megjelent egy új beállítási csoport, mely a nyelvi feldolgozásra vonatkozik. Ezzel megadható a JAWS és a Fusion számára, hogy automatikusan átváltsák az adott beszédszintetizátor nyelvét, ha eltérő nyelvet ismernek fel egy dokumentum szövegében vagy egy weblapon.

Mivel a JAWS néhány funkciójának billentyűparancsa megváltozott, ezért az ütközések megszűntetése érdekében a honosított magyar verzióban is módosítani kellett két ismert szolgáltatás billentyűparancsát, ezek a következők:

  • Napi Névnap, Dátum és emlékeztető Bemondása: Alt+Kontrol+JAWSGOMB+E
  • Egy Freedom Scientific termék hitelesítésének lekérdezése: Alt+Kontrol+JAWSGOMB+V

A JAWS ezen frissítése számos, a magyar nyelvű változatot érintő javítást és újítást is tartalmaz. A legfontosabb, hogy a szintén most megjelenő, új Profivox beszédszintetizátor közvetlenül a JAWS program Súgó menüjének Webes források almenüjéből is letölthető és telepíthető. Ehhez kapcsolódik egy új beállítási lehetőség is: a Profivox 6.6 esetében a CTRL+Windows+I billentyűparanccsal ki-be kapcsolható, hogy a TTS felolvassa-e az időpontokat vagy sem.

A ZoomText képernyőnagyító programban elhárításra kerültek az egérhelyzet bemondással kapcsolatos hibák.

Az új telepítőkészletek honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított egyéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: 

http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2020. március 17.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email