Vagyok? VAGYOK!

Views: 201

2017. április 8-9-én Székesfehérváron került megrendezésre tizedik alkalommal a VAGYOK. Vakok és Gyengénlátók Országos kulturális és művészeti találkozója. A programot a Székesfehérvári Első Lions Club szervezte a KÖFÉM Művelődési Házában.

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületét heten képviselték a találkozón. A Művelődési Ház ajtaján belépve Kopcsándi Gyula képei köszöntötték az érdeklődőket. Kopcsándi Gyula nyolc képet küldött a megmérettetésre, a zsűri ebből hatot tartott érdemesnek a bemutatásra. Horváth József fafaragással jeleskedett. Egy kis sámlit és egy fűrészbakot készített. Kertészné Vargyas Réka gyöngyből fűzött állatkáit vitte el. Szalai Adrienn pedig horgolását mutatta meg.

A versmondók közül Feketéné Terikét lehetett hallani már a Szemfüles Magazinműsorban is. Most Petőfi Sándor: 19-dik századi költők című versével szórakoztatta a nagyérdeműt. Nagy Lászlóné Marika József Attila: Mama című versével könnyeket csalt a hallgatóság szemébe. Csiszár Tamás a maga ifjonti lelkét, és humorát mutatta be versválasztásával. Három verset fűzött egybe. Petőfi Sándor: Szeptember végén című verse adta az alaphangulatot, ami átadta a vidámságnak a helyet. Nagy derültséget váltott ki a hallgatókból Mersich Ádám: Szemeszter végén, avagy a lusta hallgató fohásza /slam poetry átirata/. Végezetül pedig Csiszár Tamás saját versét mondta el: Csiszár Tamás: Petőfi szerelmes sms-e /sms vers/.

Csiszár Tamás: Petőfi Sándor szerelmes sms-e

“A szeptemberi ősz múló, méla

De tavasz nyíló szerelmünk bennem él még ma,

Nyáron forrón, télen összeomlón, kétségek közt vergődve

A féltékenyen jövődre tekintve.

A sírból is kereslek, mert ott is szeretlek.”

A versek közt Halott pénz – Fluor Tomi: Szeptember végén feldolgozása hangzott fel. Csiszár Tamás produkciójával meghívót kapott a 2018-as VAGYOK találkozó gálaműsorára.

Szerettem volna megkérdezni a rendezvény szervezőjét Ságiné Farkas Gyöngyit arról, hogy hogyan is jött létre ez a rendezvény, de ügyesen kitért a beszélgetés elől. Hogy miért, arra a Gálaműsor vége adott magyarázatot. A konferanszié elmondta, hogy a LIONS Club és tagjai szeretnek a háttérben maradni. Azokat a tehetségeket helyezik előtérbe, akik valamilyen módon, formában átlépnek a korlátaikon, legyőzik félelmeiket. Merik vállalni álmaikat, vágyaikat, és ezért tesznek is.

Ezen a rendezvényen lehetett látni az „okos fehérbotot” is. Ez a bot egy Iphone telefon segítségével képes megjegyezni az útvonalat, amelyen a vak ember végig megy, és később újra és újra végig vezeti rajta. A vak embereket általában válltól felfelé éri a legtöbbször baleset. Ez a fehér bot képes érzékelni ebben a magasságban az akadályokat, és hangjelzéssel figyelmezteti használóját a veszélyre. A találkozó résztvevőit Tác-Gorsiumba vitték el a rendezők kirándulni. Nagy élményt jelentett a látásukban korlátozott embereknek, hogy a kiállított tárgyak közül sokat kézbe vehettek, megtapogathattak.

A két tartalmas napot a vasi résztvevők részére a Savaria Lions Klub támogatta anyagilag és erkölcsileg. Ezt a versenyzők és a kísérőik hálásan köszönik. Jólesett nekik, Zsámboki Árpádnak, a Savaria Lions Klub soros  elnökének figyelmessége, kedvessége, gondoskodása. Bokros teendői mellett volt ideje arra is, hogy odafigyeljen a vasiak szereplésére, és mindene meglegyen a csapatnak. Nagyné Marikával és Feketéné Terikével, Horváth Józseffel beszélgetve elmondták, hogy mennyire értékelik, hogy az idei évben két olyan programját is támogatta a Savaria Lions Klub a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületének, ami a tagok épülését, kikapcsolódását segítette.

A találkozó jelmondata önmagáért beszél:  „Vagyok, hogy szeressek. Vagyok, hogy szeressenek. Vagyok, hogy megmutassam magam. Segíts, hogy megismerhessem a világot!”

A rendezvényen ötvenhárom kiállító vett részt, és harmincnégyen mutatkoztak be vers, próza, jelenet, humor, tánc, hangszeres zene kategóriában.  A LIONS Klub ezzel a programjával hívja fel a figyelmet a fogyatékkal élő emberek életszeretetére, átlagon felül kifinomult képességeire. A rendezvény fővédnöki tisztét Angelica Károlyi, a Károlyi alapítvány kulturális igazgatója és Simon Zoltán a LIONS Clubok Magyarországi Szövetségének elnöke látta el.

A cikket Kopcsándiné Zsuzsa írta

A rendezvény galériáját az alábbi linken találja:

Vagyok? VAGYOK! 2017. április 8.-9.

Print Friendly, PDF & Email