MVGYOSZ partnerszervezeteinek hírlevele 4/2020

Views: 5

 A BKK Inclusion projekt felhívása 
 Az Európai Unió által finanszírozott Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkező, mozgásukban akadályozottak számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben. 
 Ezért a BKK Zrt. és a Járókelő Közhasznú Egyesület közös kampányt indított, melynek célja, hogy feltárják a mozgásában akadályozott célcsoport (mozgássérült emberek, vak és gyengénlátó személyek, a babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedők, a turisták és a huzamosabb ideig Budapesten tartózkodó külföldiek mellett a hallássérült, az értelmi fogyatékossággal élő, az autizmussal, a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek) közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényeit és a közlekedésükhöz szükséges speciális szolgáltatásokat.
 Ennek érdekében a Járókelő Közhasznú Egyesület a honlapján olyan bejelentő felületet hozott létre, amelyen keresztül az INCLUSION projekt célcsoportjai bejelenthetik a budapesti közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésével, akadálymentességével kapcsolatos észrevételeiket, de akár a jó példákat is. A kampány végén feldolgozzák a beérkezett információkat, amelyeket később a közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztési javaslataiba beépítenek.
 A bejelentő felület itt érhető el: https://jarokelo.hu/akadalyoknelkul
 Figyelem, bizonyos bejelentéseknél szükség lehet a helyszín térképen történő megjelölésére, illetve fotó készítésére és becsatolására. A bejelentő felület ezen elemei képernyőolvasó szoftverrel nem akadálymentesek, ezért a BKK és a Járókelő Közhasznú Egyesület kéri, a folyamat ezen elemeihez vegyék igénybe ép látású személy segítségét. 
   
 Felhívás kutatásban való részvételre! 
 Horváth Máté vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Karának pszichológia MA szakos végzős hallgatója. Egy kutatásra szeretném felhívni a figyelmet, ami diplomamunkám szerves részét képezné, jelen feltáró, szakdolgozati kutatás célja, az ember és a kutya kapcsolatának hatásvizsgálata. 
 A kutatáshoz jelenleg azokat várom, akik 18. életévüket betöltött személyek, érettségivel rendelkeznek, legalább három hónapja van vakvezető kutyájuk. Illetve azokat is várom, akik nem rendelkeznek vakvezető kutyával. A kérdőívek megválaszolása személyesen történne, körülbelül 30 percet venne igénybe.
 A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, ezért arra kérem, hogy próbálja meg saját meglátásait, gondolatait megjeleníteni a válaszok során. Szeretném felhívni figyelmét, hogy a tesztfelvétel teljes mértékben tudományos céllal történik.
 A kérdőív kitöltése anonim módon, a személyiségi jogok figyelembevételével, illetve tiszteletben tartásával történik, ebből kifolyólag a felmért adatokból a vizsgálati személyek nem beazonosíthatóak. A kérdőív anonimitásából következően nincs módom az egyéni eredmények értékelésére és visszajelzésére sem. A tesztkitöltés során szerzett információkat és adatokat bizalmasan kezelem. Mivel a kérdőív megválaszolása önkéntes alapon valósul meg, ezért a kérdőív bármikor következmények és magyarázat nélkül megszakítható.
 A teszt által kapott adatokat csak statisztikai elemzésre használom fel, illetve a vizsgálathoz tartozó adatokat jelszóval ellátott számítógépen őrzöm.
 A kutatás helyszínéül a magyar vakok és gyengénlátók országos szövetsége (1146 Budapest, Thököly út 105.) ad helyet.
 Azért lennének fontosak ezek a kutatási eredmények, mert felhívnák a figyelmet az ember és kutya kapcsolatának jelentőségére. Jelenleg Magyarországon a vártnál kevesebb vakvezető kutya kerül kiképzésre és átadásra, ennek a fontosságára szeretném első sorban felhívni a figyelmet, illetve a kutatásban megindokolni a szakirodalom, illetve az eredmények alapján, hogy milyen változást képes előidézni a vakvezető kutya a vak személyben.
 Amennyiben jelentkezne, vagy bármiféle kérdése van a kérdőívvel vagy a kutatással kapcsolatban, forduljon hozzám bizalommal az alábbi elérhetőségen:
 embereskutyakutatas@gmail.com 
   
 "Tükörben a vers, tükörben a költő"
 József Attila (1905-1937) 
 A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete keretében működő 
 Horizont Kultúrcsoport szavalóversenyt szervez 
 József Attila születésének 115. évfordulója alkalmából. 
 TOVÁBB 
   
 Bieber Mária programajánlója 
 Kedves Érdeklődő! 
 Jól lát? Örömmel fogadjuk érdeklődését és jelentkezését. Bátorítjuk, próbálja ki különleges élményeket kínáló, inkluzív szemlélettel szervezett programjainkat!
 Látássérült? Nem probléma. Szeretettel invitáljuk, jöjjön el, minden programunkat akadálymentesítettük az Ön számára is! 2020 februárjában 5 alkalommal várjuk Önöket látó és látássérült felnőttek részére inkluzív szemlélettel szervezett programjainkra.
 Ezek a következők:
 1. „Zene füleimnek”, Dr. Kovács Péter kántor úr előadássorozata, témája: Tárkányi Béla és Zsasskovszky Endre – 2020. febr. 11. kedd, 18:00—20:00 között.
 2. Interaktív hittanóra, témája: előkészületek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra – 2020. febr. 14. péntek, 17:00—19:00 között.
 3. Boldog Ember Klub, témája: Megküzdési stratégiák – 2020. febr. 15. szombat, 15:00—18:00 között.
 4. Audionarrációs filmklub, témája: Mária, Jézus anyja, 2. rész – 2020. febr. 28. péntek, 17:00—20:00 között.
 5. Inkluzív játékklub látó és látássérült játszótársak részére, témája: Gazdálkodj Okosan társasjáték speciálisan adaptált változata, valamint saját fejlesztésű, berozsdásodott agytekercseket felfrissítő memorijáték – 2020. febr. 29. szombat, 15:00—18:00 között.
 A részletekről a bieber.m@freemail.hu címen érdeklődhet
 Bieber Mária 
   
 Az AKKU Egyesület ajánlója 
 Kedves Barátaink, kedves Nézőink! 
 Alább az AKKU Egyesület márciusi narrált színházi előadásainak összefoglalója. Böngésszétek bátran, sokrétű a program.
 Várom jelentkezéseiteket a szokásos elérhetőségek egyikén
 az epetne@gmail.com vagy akadalymenteskultura@gmail.com email címeken
 vagy telefonon: +36(70)383-7766.
 Márciusi ajánló: 
 2020. március 1. 15 óra, Centrál Színház - Legénylakás
 2020. március 7. 19 óra, Debreceni Csokonai Színház - Pál utcai fiúk
 2020. március 16. 19 óra, Karinthy Színház - Veszélyes forduló
 2020. március 17. 19 óra, Centrál Színház - Pletykafészek
 2020. március 21. 19 óra, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház - 9-től 5-ig
 2020. március 29. 17 óra, Centrál Színház - Házassági leckék középhaladóknak
 2020. március 29. 10 óra, Bethlen Téri Színház - A háromágú tölgyfa tündére
 2020. március 29. 17 óra Bethlen Téri Színház - Terike és Irén
 A részletes programról, színpadbejárásról a fenti e-mail címeken érdeklődhettek!
 Petneházy Emőke 
   
 
 Partnerszervezeteink híreit nem ellenőriztük, azok valóság tartalmáért 
 a szerkesztő felelősséget nem vállal! 
   
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette: 
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Fekete Zoltán 

Print Friendly, PDF & Email