MVGYOSZ partnerszervezeteinek hírlevele 20/2020

Views: 4

eRikkancs bemutató
Október 15-én, csütörtöki napon délelőtt 10 órai kezdettel online bemutatót tartunk az eRikkancs rendszerről!
Szeretettel várunk minden látássérült és nem látássérült érdeklődőt. Megmutatjuk, hogy jól látóként és látássérültként milyen előnyök vannak az eRikkancs használatában. Bemutatjuk, hogy ez a rendszer mindenkinek szól! Ha te is akarsz online újságokat olvasni, akkor itt a helyed!
A bemutatót rögzítjük, melyet a bemutatót követően az Alko-soft Youtube csatornáján, valamint Facebook oldalán közzé fogunk tenni.
A bemutatót a Microsoft Teams segítségével fogjuk tartani. A használathoz nektek elegendő egy internet böngésző.
A bemutató linkje:
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MTI2NDZhZGMtMWYyNy00ODdkLWJjMDItY2U0N2M4OWRiNGEx%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22b68ca5c3-9989-47e1-b715-e087bbac12ff%22%2c%22Oid%22%3a%22be96d4ef-7838-43ec-951a-7bdefd8a9bdf%22%7d
A lenti leírás segítségével könnyedén tudsz csatlakozni a bemutatóhoz.
A leírt lépések abban az esetben igazak, ha nem a Microsoft Teams programot, hanem egy Internet böngészőt (Edge, Chrome) használsz. Az Internet Explorer és a Firefox nem támogatott.
1. Kattints a közzétett linkre. Az alapértelmezett böngésződben fogja megnyitni. Ha az alapértelmezett böngésző az Internet Explorer, vagy a Firefox, akkor javaslom, hogy a linket másold ki a vágólapra, majd kézzel indíts el egy másik böngészőt. Nyomj a megnyitásra, majd másold be a linket a vágólapról. Utána enter. Ha van a gépeden Microsoft Teams, akkor ha rányomsz a linkre, azt fogja behívni. Ha mégsem akarod a Teamsot használni, akkor ugyanúgy másold a linket a böngészőbe. Ekkor megkérdezi, hogy A webhely megpróbálja megnyitni a Microsoft Teams alkalmazást. Keresd meg a Mégse gombot, majd nyomj rá.
2. Megnyílik a beszélgetés. Ezt üzenetben jelzi is, hogy csatlakozás beszélgetéshez.
3. Tabbal keresd meg a Folytatás ebben a böngészőben... lehetőséget, és nyomj egy szóközt.
4. Ekkor rákérdez a Mikrofon és Kamera használatára. Amennyiben szeretnél hanggal beleszólni a bemutatóba, Tabbal keresd meg az Engedélyezés gombot. Nyomj rá szóközt. Ha valakinek kamerája is van, vigyázzon, mert az is bekapcsol és láthatóvá válik a kamera előtti rész. Így ha nem szeretnéd a kamerát, akkor az engedélyezés után Tabbal megkeresheted a Kamera kikapcsolása lehetőséget. Azon nyomj egy szóközt, és a kamera kikapcsol. Ugyanezt a mikrofonnal is megteheted. Ha mégse akarsz mikrofont, akkor Tabbal keresd meg a mikrofon elnémítása lehetőséget, és szóközzel kapcsold ki.
5. Tabbal, vagy shift Tabbal keresd meg az Adja meg a saját nevét szerkesztőt. Ide a keresztnevedet, vagy amit szeretnél, írd be. Majd Tabbal menj a csatlakozás az értekezlethez gombra. Nyomj rajta egy szóközt.
6. Ilyenkor máris bekapcsolódtál a bemutatóba. Ha még nem kezdődött el, akkor várakozóba vagy. Várd meg a kezdést, és automatikusan hallani fogod amint beleszólunk.
7. Ilyenkor is Tabbal mozoghatsz, és a mikrofont, vagy a kamerát tudod ki be kapcsolni a fent leírt módokon.
8. Ha elindult a bemutató, és megkezdődik a rendszer bemutatása, mindenki mikrofonját le fogjuk központilag tiltani. Ha szeretnél hozzászólni, akkor Tab nyomkodásával keresd meg az emelje fel a kezét gombot. Ha erre nyomsz, akkor látjuk, hogy szeretnél kérdezni, és visszaengedjük a mikrofonodat. Fogjuk mondani ha felteheted a kérdésedet. Erre azért van szükség, mert ha sok ember van bejelentkezve, akkor zavaróak lehetnek a különféle hangok.
9. Lehetőséget biztosítunk mindenkinek, hogy segítséget kérjen a bemutató indulása előtt. 9 órától a +36(30)499-3477 telefonszámon, vagy a d.balint@alkosoft.eu email címen kereshettek minket, és megpróbálunk segíteni ha nem menne a csatlakozás. Ezt 10 óráig tudjuk biztosítani. Gyertek minél többen, hogy megismerhessétek a lehetőséget. Illetve kérünk mindenkit, hogy ossza meg a bejegyzést, ajánlja ismerősének!
Dvariecki Bálint
Alko-soft
 
Új kezdeményezés látássérült embereknek – HangosBlog a Skanzen új kampánya
Tisztelt Partnereink!
Örömmel tölt el bennünket, hogy egy olyan neves intézmény, mint a Szentendrei Skanzen, látássérült emberek számára teszi közzé blogján megjelent szakmai írásait. Lapról Hangra oldalunk szolgált például számukra HangosBlog oldalukhoz, ahol a Skanzen önkéntesei olvasnak fel a múzeum blogján megjelent cikkekből. Emellett a szakmai segítségnyújtásunk is segített célkitűzéseik megvalósításához.
A Skanzen nyújtotta tudás mindenki számára egyformán elérhető kell, hogy legyen, nem maradhatnak ki belőle azok sem, akik valamilyen akadály miatt csak közvetetten tudják megszerezni azt.  Minden körülményt figyelembe véve szívből ajánljuk a HangosBlog oldalt, mely a következő linken érhető el:
https://blog.skanzen.hu/2020/09/11/hangosblog-felolvasas-vakok-latasserultek/
Reméljük sok hasznos információt találnak az oldalon, mely folyamatosan bővülve minden kíváncsiságot kielégíthet.
Kérjük osszák meg másokkal is ezt a remek kezdeményezést, hogy minél több látássérült emberhez jusson el az információ.
Pásztor Eszter
Informatika a Látássérültekért Alapítvány
 
Mi az az eRikkancs?
Tisztelt Érdeklődők!
Dvariecki Bálint vagyok, az ALko-soft Nonprofit Bt. ügyvezetője és az eRikkancs rendszer megálmodója, illetve kivitelezője. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egymagam fejlesztettem ki a rendszert, hiszen több látássérült fejlesztő és tesztelő segítségével született meg a komplett szolgáltatás.
Mi is az az eRikkancs? Bizonyára mindenkinek ez az első kérdése!
Elsőre egy mondatban válaszolnék: olyan szolgáltatás, mely lehetővé teszi az idáig csak nyomtatott formában megjelenő sajtótermékek olvasását akadálymentesen, digitális formában Windows vagy mobil eszközök segítségével. Egyik kedves barátom, kollégám és eRikkancs felhasználó mondataival szeretném bemutatni a szolgáltatást, így át is adnám neki a szót virtuálisan:
„Az eRikkancsról általánosan.
Régóta szerettem volna egy olyan digitális, akadálymentes  módszert vagy alkalmazást, amely révén mi látássérültek is könnyen, egyszerűen és kényelmesen tudunk újságokat olvasni. Sokszor irigyeltem látó barátaimat, akik csak leugranak az újságoshoz és megveszik kedvenc magazinjukat, napilapjukat és akárhol képesek akár órákig is olvasni. Én meg legjobb esetben másoktól hallottam a híreket vagy megvettem én is a kedvelt magazint és lapról-lapra beszkenneltem, majd karakterfelismerés után elolvashattam a sokszor elég silányra sikerült eredményt. Később, a 2000-es évektől  egyre több hírportál született, amely igyekezett zanzásítva közölni különféle híreket, de ez sem adta vissza azt az élményt, amikor egy kedvenc újságom megvásárolt lapszámából olvashattunk cikkeket.
Néhány évvel ezelőtt hallottam egy nagyszerű fejlesztésről, amelynek eredménye  nemrégiben látott napvilágot eRikkancs néven. Ennek révén mi látássérültek is könnyedén olvashatunk tartalmakat teljesen biztonságosan és akadálymentesen.
Az alkalmazás használata rém egyszerű: regisztrálni kell magunkat a www.erikkancs.hu oldalon, majd virtuális pénztárcánkat, amit itt stex egyenlegnek hívnak, fel kell tölteni bizonyos mennyiségű pénzzel, vagyis stex-szel. Egy stex egyenlő egy Forint. A feltöltés történhet online bankkártyás fizetés révén, személyes banki befizetéssel, de akár banki utalással vagy készpénzzel, az országosan elérhető erre alkalmas fizetési pontokon keresztül is. További infó a stex egyenlegről az alábbi oldalon olvasható:  https://erikkancs.hu/stex-vasarlas
A meglévő stex egyenlegünk terhére aztán vásárolhatunk kedvünkre a már elérhető tartalmakból.
A regisztrációt követően a fejlesztők mindenkit megajándékoznak 300 stex-szel, amely elegendő arra, hogy mindenki élesben próbálhassa ki a rendszer minden tulajdonságát. Mivel a szolgáltatást elsősorban látássérültek számára találták ki, ezért a fejlesztők várják partnerként az országban működő látássérülteket tömörítő érdekvédelmi egyesületeket. A partnerség révén a látássérültek saját, jól megszokott egyesületi környezetükben is intézhetik stex egyenlegük feltöltését, de igénybe vehetnek más olyan szolgáltatást is, amelyet a fejlesztők biztosítanak számukra.
A rendszer különlegessége, hogy vakok számára szöveges formában tárja elénk a kiválasztott lapszám cikkeit, míg a gyengénlátó, vagy teljesen jól látó olvasók a kinézetszerű elrendezésnek megfelelően tekinthetik meg a kiválasztott olvasnivalót.
A lapszámok vásárlása, olvasása mind Windows, iOS, és androidos környezetben egy akadálymentesen használható app segítségével történik, de stex egyenleg feltöltésére és ajándékozására csakis a rendszer weboldalán keresztül van lehetőség.
Az app-on belül lehetőség van a lapszámok vásárlásán túl kedvelni is egy-egy orgánumot, valamint kategóriákba rendezve is megtekinteni azokat. A "Kedvenceim" hivatkozást aktiválva pedig csak a kedvelt kiadványok kerülnek listázásra.
Jelen cikk írásakor 9 orgánumra lehet előfizetni, de a fejlesztők ígérete az, hogy a kiadványok száma fokozatosan bővülni fog.
Sokakat elriaszthat az online vásárlás és a vele járó esetleges dilemmák kérdése. Aki mégis szeretné használni a  szolgáltatást, de tart attól, hogy a vásárlás számára nem biztonságos, vagy egyszerűen nincs lehetősége online feltölteni stex egyenlegét, lehetőség van stex egyenleg ajándékozására is. Így akár barátunkat, ismerősünket, vagy a meglévő partneregyesületeket is fel lehet kérni stex egyenlegünk feltöltésére. Ezt követően pedig már akár saját otthonunk kényelmében megvásárolhatjuk az olvasni kívánt lapszámokat stex egyenlegünk terhére.
Minden látássérült olvasót, hallgatót bátran bíztatok az alkalmazás letöltésére, telepítésére és használatára. Az egyesületeket pedig arra, hogy jelentkezzenek partnerként a fejlesztőknél az alábbi elérhetőségeken:
Dvariecki Bálint
+36(30)499-3477
info@alkosoft.hu Jó olvasgatást kívánok!”
 
Nemrég megjelent cikkek az eRikkancsban
Tisztelt eRikkancs olvasóink és jövőbeni olvasóink!
Megjelent kiadványok az eRikkancs rendszerben:
2020.09.29. - Kiskegyed aktuális száma. Sztárokról, egészségről, divatról!
A kiadványról részleteket az alábbi linken olvashatnak:
https://erikkancs.hu/kiadvanyok/Kiskegyed/29-evfolyam-40-szam-1465-0
2020.09. 30. - Képmás Magazin.
Az eRikkancs friss kiadványa. Most jelent meg az első októberi szám! Látássérülteknek több mint 30% kedvezményt biztosítanak a normál piaci árból.
Vallás, család, irodalom, riportok, érdekességek.
Részletek a kiadványról:
https://erikkancs.hu/kiadvanyok/Kepmas-magazin/2020-oktober-0
2020.10.02 - Kiskegyed Konyhája. Aki szeret főzni, számos aktuális receptet talál benne. Részletek a kiadványról:
https://erikkancs.hu/kiadvanyok/Kiskegyed-Konyhaja/XXVIII-EVFOLYAM-10-SZAM-300-2020-OKTOBER
2020.10.02 - Magyar Hang közéleti hetilap aktuális száma. Politika, közélet, riportok, tudomány, érdekességek!Részletek a kiadványról:
https://erikkancs.hu/kiadvanyok/Magyar-Hang/03-evfolyam-40-szam-2020-oktober-2-8-0
Fontos változás, hogy az elmúlt hetektől a visszajelzések alapján sokkal tördeltebbé tettük a kiadványokban megjelenő cikkeket. Azaz a Kiskegyed Konyhájában is minden recept egy külön cikk, hogy minél élvezetesebb legyen az olvasása és elkészítése a finomságoknak!
Ne felejtsék el, aki regisztrál a rendszerbe, 300 ajándék stex-et kap virtuális egyenlegére! Mindenkinek javasoljuk regisztrációkor feltölteni a látássérültséget igazoló dokumentumot, hiszen azzal kedvezményesen lehet pár kiadványt megvásárolni. A kedvezmény visszaigazolása és az ajándék stex jóváírása manuális, ezért kis türelmüket kérem a regisztrációt követően.
A jóváhagyásról és jóváírásról e-mailos értesítést fognak kapni.
Kérdés és segítség kérhető az alábbi elérhetőségeken:
+36(30)499-3477  telefonszámon, vagy az info@dital.hu e-mail címen.
E-mailes megkeresésre hétvégén is állunk rendelkezésre.
Mindenkinek kellemes olvasást kívánunk!
Ne felejtsék el, minél többen vagyunk, annál többet olvashatunk!
Az Alko-soft csapata.
 
Partnerszervezeteink híreit nem ellenőriztük, azok valóság tartalmáért
a szerkesztő felelősséget nem vállal!
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email