MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 38. szám 2017.07.21.

Views: 112

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Pénzfelismerés, de hogyan?
2. Még tesztelhető a GlovEye
3. A Segédeszközbolt hírei
3.1. Végre kapható az Auróra fehér bot
3.2. Játék az élet
3.3. Konyhai titkok
3.4. Fókuszban az egészség
4. Beadtuk az EFOP pályázatot
5. Bővült Braille-könyvállományunk
6. Heti könyvajánló – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

7. A 90 decibel nyári kínálatából
8. Kikapcsolódási, sportolási szokásokat vizsgáló kérdőív látássérülteknek

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Pénzfelismerés, de hogyan?

Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül és alapvető feladatainak ellátásán túl, a közérdekű társadalmi célok megvalósításának elősegítése végett, kialakította a jegybanki érdekeken és sajátosságokon alapuló, az MNB külső kapcsolatainak részét képező támogatási politikáját.
Ennek ismeretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a bankjegy címletek azonosítására alkalmas szoftverrel felszerelt eszközök (okostelefonok) beszerzéséhez kérte az MNB támogatását.
Az okostelefonokat (szolgáltató független, iPhone SE 16 GB, asztroszürke) a tagegyesületek adják át azoknak a súlyosan látássérült személyeknek, akik a teljes látásvesztés, illetve a minimális látásuk mellett önállóan, segédeszköz nélkül nem vagy csak nagy nehézséggel képesek a bankjegyeket felismerni és látásvesztésüket a fogyatékossági támogatásról, a vakok személyi járadékáról, a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozattal igazolják.
Az MVGYOSZ kötelezettséget vállalt arra, hogy a nyertes pályázatból megvásárolt okostelefonokat két éven belül nem idegeníti el, azt a súlyosan látássérült emberek részére, a bankjegyek felismerésének támogatása céljából adja tartós használatba. A telefon ezen idő elteltével kerülhet a használója tulajdonába.
Az MVGYOSZ fenntartja magának a jogot arra, hogy ha a támogatott személy nem képes, vagy nem tudja használni a készüléket, akkor azt visszavehesse és egy másik rászoruló részére átadhassa.
A tagegyesületek abban az esetben vehetik át az okostelefonokat, ha egy munkatársuk, vagy egy egyesületi tag rendelkezik a telefon, illetve a pénzfelismerő alkalmazás használatának megtanításához szükséges tudással, ismeretekkel. Erről a Szövetség munkatársa ad ki tanúsítványt egy személyes tudásfelmérést követően.
A készülékeket a tagegyesületek között a tagsági díjat fizető egyesületi tagok számának arányában osztottuk fel. Erről 2017. július 19-én E-mail-ben tájékoztattuk az egyesületek elnökeit.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

2. Még tesztelhető a GlovEye

A Braille-kijelzővel felszerelt kesztyű fejlesztői hamarosan újra lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők nálunk is kipróbálhassák a GlovEye (kesztyű szem) nevű innovatív Braille-kijelzős olvasó rendszert. A Szövetség székházában elhelyezett prototípus a tervező csapattal együtt Seattle-be utazik, ahol a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyének nemzetközi döntőjén méretnek meg. A verseny végeztével (augusztus első harmadában) újra tesztelhetik az eszközt az érdeklődők. Próba használatra jelentkezni az okosklub@mvgyosz.hu e-mail címen, vagy a 06 (1) 384 – 8440-es telefonszámon (114-es mellék) lehet munkanapokon, 9.00 és 15.00 között, Berkó Norbertnél.

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

 1. A Segédeszközbolt hírei

3.1. Végre kapható az Auróra fehér bot

Megérkezett és asz MVGYOSZ segédeszközboltjában megvásárolható a világ legkönnyebb fehér botja. Súlya (hossztól függően körülbelül 8 dkg. Teleszkópos, rádióantenna szerűen összetolható. Összecsukva egy kisméretű női táskában, vagy belső zsebben is elfér, önvédelmi eszközként alkalmazva súlyos sérüléseket okozhat a támadónak. Anyaga időtálló, erős, karbon szálas műanyag. Markolatán gumis csuklópánt van, melynek használatával megakadályozható a bot elejtése. Ára mindössze bruttó 8832 Ft hossztól függetlenül, egységesen. A termékre vonatkozó vásárlói visszajelzéseket az info@mvgyosz.hu címre küldött e-mailben várjuk, a tárgy mezőben az Aurora szót kérjük szerepeltetni.
Tartalék botvég is kapható a termékhez, 2244 Ft/db áron.
Népszerű Cseh fehérbot készletünket is feltöltöttük.

3.2. Játék az élet

Új kivitelű társasjátékok érkeztek a Segédeszközboltunkba. A sokak által ismert „Ki nevet a végén?” vakon is használható formátuma, tároló dobozos változata fából készült. A játékmező és a bábuk nem csak jól kitapinthatók és megkülönböztethetőek, hanem kontrasztos színezetűek is. Ára: 5715 Ft.
A társasjátékok játszása közben gyakran a forgandó szerencse is fontos tényező, melyet a dobókocka határoz meg. Ismét kapható a közkedvelt, fém szegecses dobókocka, melyen jól érzékelhetők és láthatók a jelölések, ára 1158 Ft. Aki inkább a logikai képességét szeretné fejleszteni, annak ajánljuk tologatós (4×4) számkirakó játékunkat, 3250 Ft-ért.
A feltűntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák és azokra a vásárlókra vonatkoznak, akik érvényes MVGYOSZ arcképes igazolvánnyal rendelkeznek és ezt a vásárláskor hitelt érdemlően igazolni tudják.

3.3. Konyhai titkok

Hogyan lehet úgy hagymát aprítani, hogy ne folyjék közben az ember szeméből a könny? Próbálja ki a segédeszközboltunkban kapható hagymavágót és megtudja. Ára: 1990 Ft. Lehetséges egy mozdulattal, biztonságosan egyenletes szeletekre vágni egy főtt tojást?
Természetesen, ha tojásszeletelővel végzi az ember. Nálunk most 1209 Ft-ért megvásárolható. A szeletelővel felvágott tojás felhasználásával készített ételekről készített fotókat várjuk az info@mvgyosz.hu címünkre. A tárgy mezőben szerepeljen a tojás szó. A képek beküldői műsoros CD lemezt kapnak ajándékba.

3.4. Fókuszban az egészség

Az egészség mindannyiunk számára talán a legnagyobb érték. Ha meginog, mindent megteszünk, hogy helyreállítsuk. A kezelések eredményessége pedig függ attól, hogy pontosan ismerjük-e szervezetünk jelzéseit?
A vérnyomás mértékének ismerete elengedhetetlen, hiszen úgy az alacsony, mint a magas vérnyomás tartós fennállása súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Ezért érdemes rendszeresen mérni vérnyomásunkat. Azoknak, akik nem látják egy hagyományos vérnyomásmérő kijelzőjén a mért értékeket, ajánljuk a magyarul beszélő felkaros (Sanitas) automata vérnyomásmérőt 7799 Ft-ért.
A magyarul beszélő Dcont Optimum vércukormérő klinikai pontossággal méri a vérünkben levő cukor szintjét, ára 10033 Ft: Vényre is felíratható támogatással csak 6632 Ft-ba kerül. A hozzá való tesztcsík 50 db-os kiszerelésben 2706 Ft, vényre felírva, támogatással 541 Ft.
Amikor már többféle gyógyszert is be kell szednünk, érdemes előre adagolni és napokra felosztottan elkülönítve tárolni. Ebben nyújt segítséget a heti gyógyszeradagoló, melyen a napok kezdőbetűi Braille-felirattal vannak jelölve. Ára 1199 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Sziládi Zsuzsanna, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden és csütörtökön 10:00-től 18:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:00-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők!
Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
A boltunkban kapható termékekről érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

A Segédeszközbolt híreit összeállította:
Angyal Gábor
szakmai vezető

***

 1. Beadtuk az EFOP pályázatot

  Örömmel tájékoztatjuk az Olvasókat, hogy július 18-án az MVGYOSZ benyújtotta az EFOP-1.1.5.17 számú pályázatát, melynek címe: Távoli Segítségnyújtás látássérült emberek számára (Távszem).
  A pályázatíró csapat első alkalommal május 3-án találkozott, melyet 8 további személyes megbeszélés követett, amelyek közül az egyik egy teljes hétvégét vett igénybe. A személyes találkozáson túl, folyamatos telefonos és elektronikus kapcsolatban voltak egymással a csapat tagjai. A pályázatot előreláthatóan ősszel fogják elbírálni.
  Amennyiben nyertes lesz a pályázat, úgy 2018 januárjában fog indulni a projekt. Első lépésként a Szövetség hátsó épületének földszinti részét fogjuk felújíttatni. A stúdió helyén lesz kialakítva az operátori központ. Szintén a pályázat keretében elkészül az oldalbejárat akadálymentesítése és új nyílászárókat építtetünk be a földszinti részben. Ezt követően kerül sor az operátorok és az egyesületi mentorok felkészítésére, és az iPhone készülékek kiosztására. 2019 tavaszán indul a Távszem alkalmazás nyilvános tesztidőszaka.
  A pályázat elbírálásának eredményéről, szintén hírt adunk a szövetség információs platformjain.

  dr. Nagyné Berke Mónika

  ***

  5. Bővült a Braille-könyvállományunk

  Örömmel értesítjük az Olvasókat, hogy 2017-ben új könyvekkel gazdagodott Braille-könyvtárunk! Ezek közül ajánlunk most egyet.
  Humorérzékünk megőrzéséről a Braille-könyvtárban.
  Allen Klein: A humor gyógyító ereje
  (4 kötet)
  Vannak szerencsések, akik alkatilag derűsen fogadják az élet fordulatait, hamar felfedezik a dolgok fonákját, és még a bosszantó dolgokon is tudnak nevetni… de ők vannak kevesebben. Pedig testi-lelki egészségünk megőrzésének kulcsa ez, hogyan látjuk a világot, és hogy a kikerülhetetlen stressz, a megpróbáltatások nyomán bennünk támadt félelem, harag, kétségbeesés tartóssá válva észrevétlen legyengíti-e immunrendszerünket, vagy tudatosan felül tudunk kerekedni ezeken az állapotokon. Allen Klein számos vidám történet kíséretében kipróbált technikákat ajánl humorérzékünk ébren tartására, a humor gyógyító erejének tudatosítására.
  Már a könyv elolvasása is kiváló szórakozás, de a leghasznosabb, ha tanácsait a nap minden órájában felidézzük és alkalmazzuk.

  A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
  kedd és csütörtök 10.00-18.00
  péntek: 8.30-12.00
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

  Páll Erika

  ***

  6. Heti könyvajánló – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

  1952 Helsinkiben megkezdődött a XV. nyári olimpia. Magyar érmek: 16 arany, 10 ezüst, 16 bronz

Paralimpiáról a Hangoskönyvtárban.
Nádas Pál: Paralimpiai történetek

HETVENÖT ESZTENDŐ (1929-2004) HAZAI ÉS NEMZETKÖZI TÖRTÉNÉSEI
Ízelítő a tartalomból:
A paralimpiai mozgalom történetéből
A magyarországi parasport története I.
Az Intersportinvalid kialakulása és feladatai
A magyarországi parasport története II.
Olimpiák, paralimpiák
A mozgáskorlátozott gyermekek sportjának kialakulása
Paralimpiai sportágak
Asztalitenisz
Atlétika
A mozgássérültek atlétikájának fejlődése az 1980-as években
A magyarországi kerekesszékes futás történeti bemutatása
Értelmi fogyatékosok atlétikája
Vakok atlétikája
Cselgáncs
Csörgőlabda
Díjlovaglás
Erőemelés
Íjászat
Sportlövészet 
Tenisz
Úszás
A mozgáskorlátozottak úszósportjának hazai fejlődése
Az értelmi fogyatékosok úszósportjának fejlődése
Ülőröplabda
Vívás

A könyv adatai

Felolvassa: Bulik Viktória.
Időtartam: 18 óra.
Adathordozó: 1 CD.
A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

7. A 90 decibel nyári kínálatából

NINCSEN NYÁR MOZI NÉLKÜL!

Kedves Olvasók!

Az idei nyár sem múlik el narrált mozi nélkül. Ezúttal rendhagyó módon nem a megszokott vasárnapon, hanem augusztus 8-án, kedden 18 órakor lesz narrált mozi. A sóher című francia vígjátékot tekinthetik meg narrációval. Néhány szó a tartalomról:

Francois életét születésétől fogva egyetlen dolog határozza meg: a spórolás. Az anyai jó tanácsot tökélyre fejlesztette, s miközben euró százezrei vannak a bankszámláján, lejárt szavatosságú ételeket fogyaszt, továbbá mindenről leszokott, ami költséges, s úgy általában pénzbe kerül. Még a barátnőjével is szakított születésnapja előtt, hogy ne kelljen ajándékot venni neki. Nem csoda, hogy a szomszédjai és munkatársai ki nem állhatják, és barátai sincsenek. Idegesítő takarékoskodását egy nap a váratlanul beállító, sosem látott lánya zavarja meg, akiről kiderül, hogy egy lejárt szavatosságú óvszer gyümölcse. A tinédzser ráadásul megtestesíti mindazt, ami ellen Francois egész életében küzdött: megjelenésével feltartóztathatatlanul elszabadulnak a költségek. 

Helyszín: ART CINEMA + CAFÉ (Budapest, Erzsébet krt. 39.)
Jegyár: 900.-Ft/fő (kísérőknek is)
Jegyrendelés: bonecz@90decibel.org vagy 06 20 958 8688

Gyülekező 17:45-kor a mozi előterében. A film hossza kb.: 1 óra 30 perc.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

A 90 decibel csapata

***

8. Kikapcsolódási, sportolási szokásokat vizsgáló kérdőív látássérülteknek

Kedves Kitöltők!
A Cellux Csoport gyakornoki programjának keretein belül készítünk egy kutatást a látássérültek körében. A kérdőívben a kikapcsolódási és a sportolási szokásaikra vagyunk kíváncsiak a közlekedés témakörének érintésével. A kérdőív kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe és teljes mértékben anonim. A kitöltés könnyítése érdekében megjelöltük azokat a kérdéseket, ahová csak számot írhat be, illetve ahol több választ is megjelölhet. Minden egyes kitöltésért nagyon hálásak vagyunk. Köszönjük a segítséget!
http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/3a4b09f67588a754fbd46509ce3e46ac

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária, Hornyák Gáborné, Angyal Gábor és dr. Nagy Sándor

Print Friendly, PDF & Email