MVGYOSZ hírlevél- Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 34. szám 2017.06.23.

Views: 209

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek

 1. A Segédeszközbolt nyári nyitva tartásáról
 2. Új helyre került a kávéautomata
  4. Aradi közlekedési lámpák
  6. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

  Vendégoldal

  7. Álláslehetőség látássérülteknek
  8. Pályázat az ELTE és a BME hallgatói részére.
  9. Segítségkérés Braille-írást ismerőktől

  ***
  Az MVGYOSZ hírei, közleményei

  1. Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek

  A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége pályázatot nyújt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.1.5-17 a fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című felhívásra.

Előzmény

A 2007-2013 pályázási időszakban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége létrehozta és folyamatosan üzemelteti hallássérültek infokommunikációs akadálymentesítését segítő internet alapú távtolmácsolási szolgáltatásait. A szolgáltatások KONTAKT Tolmácsszolgálat néven érhetőek el és magyar jelnyelvi és írótolmácsolási szolgáltatásokat biztosítanak a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára. A projekt céljaként kitűzött 1300 fő felhasználói számot 15 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel és jelent havi 300 órás tiszta tolmácsolási idővel költséghatékony, földrajzi tartózkodási helytől független alternatívát a Jelnyelvi Tolmácsszolgálatok személyes tolmácsolási szolgáltatásainak.

Pályázatunk célja

A látássérült személyek jelenleg nem rendelkeznek a hallássérültekéhez hasonló, infokommunikációs akadálymentesítési szolgáltatással. Általános célunk, hogy a vak és gyengénlátó emberek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos magas színvonalú internet alapú távszolgáltatásokhoz jussanak. A “Távszem” szolgáltatás kialakítása és használata érdekében a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás informatikai rendszerének kibővítése és továbbfejlesztésére van szükség. Kiemelten fontos cél, a “Távszem” szolgáltatás igénybevételéhez szükséges kommunikációs eszközök beszerzése a látássérültek számára. Így elérhetővé válik, hogy a látás- és hallássérült személyek személyiségi, adatvédelmi jogaik tiszteletben tartása mellett, kulturált szolgáltatások keretében férjenek hozzá modern internet alapú infokommunikációs távszolgáltatásokhoz.

Terveink szerint az MVGYOSZ épületében alakítjuk ki a „Távszem” ügyfélszolgálatát és azokat az akadálymentes operátori munkahelyeket, ahol a segítő személyek fogadják a beérkező hívásokat. A “Távszem” éjjel-nappal elérhető lesz a látássérült személyek számára. Az operátorok szakszerű felkészítést kapnak a vak és gyengénlátó emberekkel történő kommunikáció módjáról, a helyes és elfogadható minőségű verbális segítségnyújtásról. Sikeres pályázat esetén a kétéves projekt utolsó 6-7 hónapja nyilvános tesztidőszak lesz, mely során a felhasználók megoszthatják a projekt megvalósítóival tapasztalataikat, a szolgáltatás javítására javaslatokat tehetnek. A “Távszem” szolgáltatás okostelefonokról és táblagépekről egyaránt elérhető lesz. Országos szinten, 1000 fő részére, használati szerződésben rögzítettek szerint, a “Távszem” használatára alkalmas készülékeket kapnak a projekt azon résztvevői, akik az MVGYOSZ tagszervezeteinek rendes tagjai és a tagsági díjat megfizették. Fontos tudni, hogy a “Távszem” szolgáltatás alkalmazása mindhárom operációs rendszerrel kompatibilis lesz, tehát azt bárki, akinek erre látássérülése miatt szüksége van, letöltheti készülékére és csatlakozhat a szolgáltatáshoz.

Miért lesz jó a „Távszem” alkalmazás?

 1. Hiánypótló szolgáltatást biztosít a látássérült személyek részére;
 2. Javul a látássérült személyek önálló életvitele az által, hogy nő az esélye az információhoz jutásban;
 3. Várhatóan 1000 fő látássérült személy részére új készüléket kölcsönzünk, amelyen nem csak a “Távszem” alkalmazás fut, hanem egyéb hasznos szolgáltatásokhoz tudnak hozzáférni;
 4. A “Távszem” alkalmazást minden internetre kapcsolódó okostelefonnal, vagy táblagéppel rendelkező Magyarországon életvitelszerűen élő látássérült személy részére biztosítjuk, aki regisztráltatja magát a „Távszem” szolgáltatásba;
 5. Az alkalmazás éjjel-nappal, szabad és munkaszüneti napokon egyaránt elérhető lesz.

Nyertes pályázat esetén a projekt megvalósítói: Gulyás Zsuzsanna, dr. Verdes Zsuzsanna, dr. Nagyné Berke Mónika.

Az MVGYOSZ elnöksége és a megvalósítók bíznak abban, hogy pozitív elbírálás esetén, a projekt minden feltételt megteremt ahhoz, hogy a Szövetség, a látássérült emberek részére egy olyan szolgáltatást működtessen, amely valós igényeken alapul, és olyan minőségű segítséget ad, amelyre minden látássérült ember, minden élethelyzetben biztonsággal számíthat.

A pályázat elbírálásáig kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a Szövetség hivatalos kommunikációs csatornáit, ahol tájékoztatást adunk a pályázatírás előrehaladásáról, a kérdőív eredményeiről, a „Távszem” alkalmazással kapcsolatos információkról.

Budapest, 2017. június 16.

Dr. Nagy Sándor

Elnök

***

2. A Segédeszközbolt nyári nyitva tartásáról

Ezúton értesítek minden érdeklődőt, hogy az MVGYOSZ Segédeszközboltja
2017. június 23-27 között, szabadság miatt zárva tart!
Megértésüket köszönöm!

Sziládi Zsuzsanna

***
3. Új helyre került a kávéautomata

Ezúton tájékoztatom kedves látogatóinkat, hogy a Segédeszközbolt bejáratánál lévő kávéautomata áthelyezésre került. Új helye a Segédeszközbolt bejárati ajtajától balra, az ajtó közvetlen közelében van.

Fontos tudnivalók:

– Minden termék 120 Ft.
– A gép nem ad vissza, a pontos összeget kérjük bedobni!
– A poharat nem adagolja a gép automatikusan, be kell helyezni a pohártartóba.

Kínálata:

Kávé
Kávé tejjel
Olasz capuccino
Csokis capuccino
Krémcsokoládé
Forró csokoládé
Citromos tea

A kínálat fölötti sorban található a „cukor nélkül” opció, melyet a kiválasztott termék után rögtön meg kell nyomni. Az automata használatát Braille feliratok segítik.

Kellemes felüdülést mindenkinek!

Dr. Nagy Sándor
Elnök

***

4. Aradi közlekedési lámpák

Az EBU (Európai Vakok Szövetsége) ajánlotta figyelmünkbe azt a petíciós felhívást, melyet egy, az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) keretében Aradon tevékenykedő, fiatal önkéntesekből álló csapat tett közzé.

A petíció célja az, hogy elegendő aláírást gyűjtsenek össze ahhoz, hogy az aradi önkormányzatot rávegyék a közlekedési lámpák hangjelzésessé történő átalakítására.

A petíció az alábbi linkre kattintva írható alá:

https://www.change.org/p/a-sound-to-change-the-life-of-persons-with-a-visual-impairement

Az aláíráshoz mindössze az alábbiakat kell tenni:

1/ Az első ablakba a keresztnevet beírni (FIRST NAME)

2/ A második ablakba a családnevet beírni (LAST NAME)
3/ A harmadik ablakba az e-mail címet beírni

4/ A negyedik az aláíró országaként Magyarország jelenik meg (egyéb ország a legördülő sávból választható)

5/ Az aláíró lakhelye szerinti város nevét kell beírni (YOUR CITY)

6/ A petíció támogatásához az „I SUPPORT THIS” ablakra klikkelni.

Mind az MVGYOSZ, mind az EBU kérése az, hogy minél többen írják alá, és ismerőseik körében terjesszék a petíciót.

Ollé Attila
nemzetközi referens

***

5. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

70 éve született Nógrádi Gábor magyar író, költő (1947. június 22. -)
 Néhány műve: Gyerekrablás a Palánk utcában, Hogyan neveljünk, Mit jelent a piros kerek.
Ifjúsági regény a Braille-könyvtárban. Nógrádi Gábor: Gyerekrablás a Palánk utcában
(3 kötet)
Ilyet se látott még a világ! Hogy egy nyomozó a gyerekrablók pártjára álljon, őket segítse, és ezzel összezavarja a rendőrséget? Meg egyébként is: milyen
detektív az, aki nyomozás helyett focizik, ócskásnak meg kéményseprőnek öltözik, és ezzel szinte őrületbe kergeti szerencsétlen főnökét? De ez még semmi!
A legfurcsább, hogy mi, az olvasók is egyetértünk Hecseki Boldizsárral, és izgatott lelkesedéssel követjük Kondor Lajcsi, az elrabolt kisfiú kalandjait.
Pedig a regény ugyanolyan vérfagyasztóan kezdődik, mint a gyerekrablásról szóló történetek általában. A kisfiú eltűnik, a rablók zsaroló levelet küldenek,
pénzt követelnek és fenyegetőznek. Továbbá minden szörnyen titokzatos és félelmetes. Aztán elszabadul a pokol! Megtudjuk, hol van az elrabolt gyerek, és
kik a rablók, miközben az ifjú nyomozót, Hecseki Boldizsárt, folyton letartóztatják…

Hecseki és a gyermekrablók címmel is megjelent.

„Igen, a felnőttek is legalább úgy képzelődnek, mint a gyerekek. Csak ügyesebben titkolják.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

***

130 éve született Karinthy Frigyes magyar író, költő, műfordító (1887. június 25. – 1938. augusztus 29). Néhány műve: Így írtok ti, Mennyei riport, Tanár úr kérem, Utazás a koponyám körül.
Humoreszkek a Hangoskönyvtárban. Karinthy Frigyes: Hölgyeim és uraim!
Karinthy ​Frigyes legolvasottabb íróink egyike, egyben a legtöbbször idézett és emlegetett humorista. S még inkább filozófus, aki regényekben, novellákban
és nem utolsósorban mulatságos humoreszkekben fejezte ki nézeteit és életfelfogását.

Rudolf Péter előadásában hallgathatjuk meg a rövid írásokat, melyek mottójaként akár az alábbi két – szállóigévé vált – Karinthy-gondolat is beillene: „Lehet-e
barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”; „A humorban nem ismerek tréfát.”

A könyv adatai
Időtartam: 3 óra.
Adathordozó: 2 CD.
A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

7. Álláslehetőség látássérülteknek

Gyál, Vecsés és Budapestre keresünk olyan megváltozott munkaképességű munkatársakat, akik a raktározással kapcsolatos munkaköröket tudnának betölteni (takarítás, komissiózás, adminisztráció stb.).

SZABÓ NIKOLETT, HOPI Hungária Kft, tel.:+36 70 330 2602 e-mail: snikolett@hopi.hu

***

8. Pályázat az ELTE és a BME hallgatói részére.

Az ELTE és az Origó Nyelvi Centrum pályázatot hirdet az ELTE és a BME oktatói, hallgatói részére. Kreatív hallgatók, új módszerek, informatikai eszközök segítségével az a cél, hogy a fogyatékossággal élők számára is hozzáférhető legyen a többnyelvű és kultúrájú lét.

További információt a mellékletben és ezen a linken találhatnak:

http://www.barczi.elte.hu/content/palyazati-felhivas-innovativ-oktatasi-modszerek-kidolgozasara-nyelvtanulashoz.t.1115

***

9. Segítségkérés Braille-írást ismerőktől

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Zemkó Boglárka vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán végzős hallgató. Társaimmal, Fülöp Ádámmal, Klinko Krisztiánnal és Zagyva Dániellel a Budapesti Műszaki Egyetemről részt veszünk a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyén, amelynek megnyertük a magyarországi döntőjét, és jelenleg a nemzetközi döntőre készülünk.

Egy olyan megoldáson – termékünk neve GlovEye – dolgozunk, amivel a látássérültek életét könnyítenénk meg. Célunk, hogy a vakok és gyengén látók bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. Megoldásunk két részből tevődik össze: egy speciális, Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, ami bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, s az egyes karaktereket a Bluetooth kapcsolaton keresztül elküldi a kesztyűnek, ezután pedig a karakter a Braille cellán megjelenik Braille karakter formájában. (A levél végére linkelek néhány médiamegjelenést, ahol láthatják, miről is írtam pontosan.)

Mostanra elkészült egy prototípus, amit tovább szeretnénk fejleszteni, hogy ötletünket sikerre vigyük, és minél felhasználóbarátabb élményt nyújthassunk. Ennek érdekében prototípusunkat szeretnénk minél több emberrel tesztelni, hogy lássuk, mennyire működőképes a megoldásunk.

Ezúton szeretnék meghívni minden kedves érdeklődőt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének épületébe egy teszteseményre, ahol lehetőségük nyílik kipróbálni a termékünket, véleményt mondani róla, hogy az Önök ötletei és instrukciói alapján dolgozhassunk tovább a fejlesztésén.

Esemény időpontja: 2017.07.04.
Esemény helyszíne: MVGYOSZ, Budapest, Hermina út 47.

Szeretettel várjuk Önöket: Zemkó Boglárka, GlovEye csapata nevében

+36705089394
boglarka.zemko@gloveye.com

Médiamegjelenések:
–           Index – Tech: Vakoknak adja vissza az olvasás élményét az év magyar diákstartupja http://index.hu/tech/2017/05/29/vakoknak_adja_vissza_az_olvasas_elmenyet_az_ev_magyar_diakstartupja/
–           RTL Klub – Reggeli: Világsiker lesz az új magyar találmány? http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/vilagsiker-lesz-az-uj-magyar-talalmany
–           RTL Klub – Híradó: Magyar találmány segíthet a vakoknak http://rtl.hu/rtlklub/hirek/magyar-talalmany-segithet-a-vakoknak
–           Blikk: Magyar diákok fejlesztették ki a csodakesztyűt, amivel bármit elolvashatnak a vakok http://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/magyar-csodakesztyuvel-olvashatnak-el-barmit-es-barhol-a-vakok/y9w2g04
–           Hír24: Magyar fiataloknak hála olvashatnának a vakok http://24.hu/tech/2017/06/19/magyar-fiataloknak-hala-olvashatnanak-a-vakok/
–           Angol nyelvű honlap: http://gloveye.com/

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Hornyák Gáborné

Print Friendly, PDF & Email