MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 26. szám 2017. 05. 12.

Views: 209

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Kormányzati egyeztetés a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával
2. Okostelefonhoz kiegészítők vásárolhatók a Segédeszközboltban
3. Braille-kijelzős okosóra tesztelőket keresünk
4. Segédeszköz-használat siketvak „szemmel”
5. Emlékeztető a 2017.11.16-18. közötti Énekverseny jelentkezési határidejére
6. Múzeumi tárgyakat, emlékeket gyűjtünk
7. Heti könyvajánlók- kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

8. Sok újdonságot hoz a JAWS for Windows 17.0 legfrissebb magyar változata
9. Meghívó a Mozdulj! Egyesület Esélyegyenlőségi gálájára
10. A 90decibel Project audionarrációs kínálatából
11. Vaktúra, no. 4.
12. A Pesti Magyar Színház májusi kínálata
13. Az AKKU Egyesület 2017. májusi színházi programjai
14. Ismeretterjesztő kisfilm/Most pontosan úgy látod a világot, ahogy egy vak ember

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Kormányzati egyeztetés a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával

Május 5-én, az esélyegyenlőség napján egyeztetett egymással Magyarország Kormánya és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT).
Az esemény házigazdája Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya volt, aki hangsúlyozta a fogyatékossággal élő emberek elfogadásának fontosságát.

Az egyeztetésen részt vett Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, aki köszöntőjében elmondta, hogy Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő emberekre. Nyitrai Zsolt az ülésen bejelentette, hogy megnyílt az út egy új, stratégiai együttműködés kialakítására a FESZT és a kormányzat között, ami elősegítheti az egyetemes tervezés és az akadálymentesítés ügyét is.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára előadásában ismertette a kormányzat fogyatékos emberekért tett intézkedéseit, valamint tájékoztatást adott az intézmény-kiváltási folyamathoz kapcsolódó aktuális feladatokról is.
Az államtitkár fontosnak és eredményesnek tartja a kormány és a civil szervezetek közötti párbeszédet. Köszöntőjében a hamarosan elinduló, 1500 megváltozott munkaképességű ember munkába állását támogató, 4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programról is tájékoztatta az ülés résztvevőit.

Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke prezentációjában kitért az eddig elért eredményekre.
A szervezet elnöke beszámolt a fogyatékossággal élő nők helyzetével kapcsolatos modellkutatásukról, a nemrég lezajlott sikeres tudatosságnövelő programjukról, valamint a nemzetközi szerepvállalásukról is. Távlati célként a kormánnyal történő szoros együttműködést és a már létező jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő bemutatását határozta meg.

Az egyeztetés további részében a felek megvitatták az intézménykiváltáshoz és a korai intervencióhoz kapcsolódó teendőket is.

Az ülésen részt vett Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, valamint dr. Tapolczai Gergely, az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága Fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági elnöke is.
Az MVGYOSZ-t dr. Nagy Sándor képviselte az ülésen.

Miniszterelnöki Kabinetiroda

***

2. Okostelefonhoz kiegészítők vásárolhatók a Segédeszközboltban

Az Apple cég által Gyártott iPhone és jó néhány androidos okostelefon alkalmas eszközök arra, hogy a látássérültek mindennapi életvitelét segítő eszközként használják azokat. Ezért próba jelleggel egyes hasznos kiegészítő termékkel bővítettük segédeszközboltunk árukínálatát.

Minőségi hálózati töltő micro USB csatlakozóval
–        Kompatibilis: Androidos telefonokkal,  tabletekkel
–        Bemeneti feszültség: 220V
–        Leadott áramerősség: maximum 2000 milli Amper
–        vezeték hossza: kb. 130 cm (nem leválasztható a töltőről)
A gyárilag 2000 milli Ampernél kisebb teljesítményű töltővel kapható készülékek akkumulátorait nem károsítja, ha ezzel a töltővel töltjük fel!

Ára: 2540 Ft

Edzett üveg kijelzővédő fólia – Iphone 5/5S-hez
–        megvédi a kijelzőt a leejtésből, ütéstől eredő betöréstől
(A kijelzővédő telefonra történő felhelyezését a segédeszközboltban nem tudjuk biztosítani, arról a vásárlónak kell gondoskodnia.)

Ára: 1588

A feltűntetett áron történő vásárlásra azok a látássérültek jogosultak, akik a vásárláskor hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy 2017. évre vonatkozóan az MVGYOSZ valamely tagegyesületénél, vagy a Természetes Személy Tagok Szervezeténél tagsági díjukat rendezték.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várok a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden és csütörtökön 10:00-től 18:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig)
és pénteken 8:30-12:00-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők!
Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Sziládi Zsuzsanna

***

3. Braille-kijelzős okosóra tesztelőket keresünk

Android és iOS operációs rendszerrel működő okostelefonokkal egyaránt használható, Braille-kijezős okosóra béta teszt változatát hozhattuk el Frankfurtból, a Sight City kiállításról. Az eszköz teszteléséhez olyan vak felhasználókat keresünk, akik

–        legalább középszinten beszélik az Angol nyelvet,
–        ismerik az Angol Braille-jeleket,
–        haladó szinten használnak iOS 9, vagy Android 5, vagy ennél újabb verziójú operációs rendszerrel működő okostelefont és
–        a teszt eszközt személyesen tudják átvenni az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. szám alatti székházában és oda személyesen vissza is tudják hozni azt.

Jelentkezni e-mailben lehet, a szakmaivezeto@mvgyosz.hu e-mail címre 2017. május 17-én 16.00-ig küldött levélben.
A tesztelésben történő részvételt a jelentkezők számának függvényében tudjuk biztosítani.

Angyal Gábor

***

4. Segédeszköz-használat siketvak „szemmel”

A Vakok Világszövetsége (WBU) és a Látássérült Gyermekek Oktatását Segítő Nemzetközi Bizottság (ICEVI) által, 2016. augusztus 19-24-i, közösen rendezett Közgyűlésén – az MVGYOSZ számára is kiemelt prioritású – a címben szereplő témakörben tartott előadást Gleir Jensen, a Siketvakok Világszövetsége (FDB) elnöke.

A 2016. augusztus 23-án, a floridai Orlandóban elhangzott  előadás szövege az alábbi linkre kattintva érhető el magyar nyelven (Fordítás: Ollé Attila, MVGYOSZ):

http://www.mvgyosz.hu/sites/default/files/www%20mvgyosz%20hu_nemzetkozi%20hirek_segedeszk_haszn_siketvak_szemmel_WBU_eloadas_2017.05.11.docx

Ollé Attila
Nemzetközi referens

***

5. Emlékeztető a 2017.11.16-18. közötti Énekverseny jelentkezési határidejére

Az MVGYOSZ honlapján korábban meghirdetett, 2017. november 16-18. között a lengyelországi Krakkóban megrendezésre kerülő, vak és gyengénlátó énekesek számára kiírt verseny  jelentkezési határideje 2017. május 31-én lejár! Az esetleg még jelentkezni szándékozóknak addig van a legkésőbb lehetőségük arra, hogy a jelentkezést, az ahhoz szükséges rögzített anyaggal együtt megküldjék a szervezőknek!
Ha valaki kedvet érez a részvételhez, mielőbb olvassa át a jelentkezési feltételeket, és vegye fel a kapcsolatot a Lions  Club-bal.

Sok sikert kívánunk!

Ollé Attila
Nemzetközi referens

***

6. Múzeumi tárgyakat, emlékeket gyűjtünk

A Szövetség 2018. október 15-én lesz 100 éves. Ennek tiszteletére szeretnénk maradandóvá tenni történetünket, emléket állítani neves, vak honfitársainknak. Mindezt a centenáriumra megnyíló múzeumban fogjuk az érdeklődőknek bemutatni.
Ha tudomása van olyan vak személyről, aki munkássága alapján méltó a megemlékezésre, illetve tudomása van olyan eszközről, amely a régmúltban segített egy vak embert tanulásában, munkájában vagy a mindennapi életében, kérem, írja meg nekünk! Örömmel fogadjuk a tárgyi felajánlásokat is: korabeli fotók, emlékiratok, segédeszközök, munkaeszközök, stb.

Postacímünk: MVGYOSZ (Múzeum)1146 Budapest, Hermina út 47.;
e-mail címünk muzeum@mvgyosz.hu

Szabó Hajnalka

***

7. Heti könyvajánlók- kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Május 9. Ottlik Géza születésnapja

105 éve született (Bp., 1912. május 9. – Bp., 1990. október 9.): író, műfordító.
További részletek:
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/ottlik_geza_szuletesnapja__1912_
Szerelmi és történelmi regény a Braille-könyvtárban. Ottlik Géza: Hajnali háztetők
(2 kötet)
Az Iskola a határon a centrális főmű, a Hajnali háztetők a titkos favorit, az alternatív kedvenc. Vázlatszerűségében pontos, könnyedségében mély könyv.
Irodalmi jazz a legjobb fajtából. Ottlik egy-két mondattal ábrázolja a nagyváros szórakozni vágyó, bohém közegét; és ugyanígy tesz a figurákkal is. Ismeri
őket személyesen, akárcsak mi, olvasók. Az Ottlik-világban járunk ugyanis, a könyv egyik hőse itt is Bébé, még fontosabb figurája pedig Halász Petár szintén ismerős az Iskolából. Holott ez a könyv korábbi, mint az Iskola a határon. Fikció és valóság körbeér. Ahogyan az Ottlik-művek esetében lenni szokott, a könyv keletkezéshistóriája maga is egy külön történet, egy a szerző életével és a magyar történelemmel összeszövődő, rejtélyektől sem mentes intellektuális kalandregény. Ottlik erről így ír: 1943 novemberében írtam, elkeseredésemben és szórakoztatásnak. Négyévi munkámmal akadtam el akkor végképp. Ilyenkor a készülő mű is, az író is összeomlik. Ez a mesterségünk kockázata. Elkeseredésemben nekifogtam W. S. Maugham mintájára megszerkeszteni egy hosszú novellát vagy kisregényt. Népszerű olvasmánynak. Ajánljam tehát most annak, aki szórakozni akar? A Magyar Csillag című folyóirat közölte először, 1944-ben, folytatásokban.
Az utolsó rész már nem jelent meg, mert a náci csapatok megszállták az országot. Végül a regény 1957-ben látott napvilágot. Ahogy kinyitjuk, láthatjuk, hogy a magyar történelem kellős közepében vagyunk: az első és az utolsó fejezet felett az 1956-os évszám szerepel,
a regény középső része pedig 1936-ban játszódik. Kataklizmákon, traumákon, radikális változásokon ível tehát át ez a megkapó történet, melyben a barátság, a szerelem, a hűség és az árulás dilemmáival és változataival találkozhatunk, no meg az (élet) művészet nagyszabású voltával.
A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Május 10. Madarak és Fák napja, már 115 éve
További részletek:
http://fna.hu/hir/madarakesfak

Természetről a Hangoskönyvtárban. Durrell, Gerald: A susogó táj

„- Elég! – förmedt rá Helmuth. – Épp eleget hallottunk. Beállít magához egy idegen, hogy a segítségére legyen, hogy pénzt adjon a vacak papagájáért. S erre megint mit csinál? Megpróbálja becsapni, azt állítva, hogy a papagáj beszél. – De hisz beszél – nyögte ki a nő. – Igen, de miket? – sziszegte Helmuth. Teljes hosszában kiegyenesedve ordította. – Azt vágja ennek a jószívű, kedves senornak az arcába, hogy kurafi! Most, hogy a senor hallotta, micsoda ocsmányságokra tanította maga ezt a madarat, szerintem meg sem akarja venni – folytatta Helmuth. Szerintem most már ötven pesót sem ígér egy olyan madárért, amely nemcsak őt, de az édesanyját is vérig sértette.”

A könyv adatai:
Felolvassa: Korompai Vali.
Időtartam: 7 óra.
Adathordozó: 1 CD.
A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

8. Meghívó a Mozdulj! Egyesület Esélyegyenlőségi gálájára

Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő esélyegyenlőségi gálára. A gálán fogyatékossággal élő művészek lépnek a színpadra olyan hírességekkel, akiknek fontos az integráció kérdése. Várjuk fogyatékossággal élő vendégeink jelentkezését, akiknek ingyenes tiszteletjegyet biztosítunk.
 
Fővédnök: Puskás Péter előadóművész
Műsorvezetők: Nagy Adrienn, Dombóvári Gábor
Díszvendégek: Csonka András, Nagy Alexandra, Szűcs Gabi, Veszely Ernő
 
Időpont: 2017. május 27. szombat15. óra
Helyszín: 1065.Budapest, Arany János utca 10. Aranytíz kultúrház Tolnay Klári színpad
Jegyek igényelhetők:  mozdulj@hotmail.hu email címen
és a 06-30-9362-798 telefonszámon
 
Fellépők: Balázs Zsolt, Budaörsi Pro Musica kórus, Csillagszemű táncegyüttes,
Csonka András, Csonka Ferenc, Fecsó Barnabás, Geszti Eszter, Hatta Mariann, Hörnyék Bianka, Hörnyék Franciska, Ivanova Daniela, Kiss Péter Balázs, Klajkó Szandra, Magyar Csaba, Dr. Molnár Beáta, Nagy Alexandra, Puskás Péter, Sárai Rita, Suhajda Péter, Szűcs Gabi, Tarcsay György, Weszely Ernő, valamint meglepetésvendégek!

Dr Tálos Marianna
elnök

***

9. A 90decibel Project audionarrációs kínálatából

Kedves Színházbarátok!

Végéhez közeledik az idei színházi évad, most a még hátra levő színházi előadásokról szeretnénk Önöket tájékoztatni.

Június 7., 19 óra, Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpad
William Shakespeare: III. Richárd
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft

Richárd hősként harcolta végig a franciák elleni háborút, mert hitt az országában. Majd amikor beállt a „béke”, lekerült a címlapokról. Nem azok az értékek lengték át a társadalmat, amelyekért évtizedekig küzdött. Harcolt, nyert, de mindent elveszített. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Csak egy ember áll meg, hogy torz árnyékát nézve feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog…
Richárd figuráját szokás machiavellista, amolyan modernkori diktátor-előképként értelmezni. Az előadás alkotói szerint ennél összetettebb ez a shakespeare-i figura, mert cselekedeteinek mozgatója nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározás, hanem egy olyan világ, amelyben „nem lehet más, csak gonosz.”
Ez a valódi kérdés. Nem az, hogy miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik.

Június 10. 11 óra, Erkel Színház
Ifj. Harangozó – Kocsák: Hófehérke (táncjáték)
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.100.-Ft

Az előadás szó szerint elvarázsol kicsiket, nagyokat egyaránt. A hét botladozó törpe, az ártatlan Hófehérke és a gonosz mostoha figurája ifj. Harangozó Gyula koreográfiájával és Kocsák Tibor mesés zenéjére elevenedik meg.

Jegyrendeléseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

info@90decibel.org vagy

bonecz@90decibel.org e-mail címeken,

illetve telefonon a 06 20 958 8688-as számon.

A nyár folyamán egy-egy alkalommal lesz narrált mozi! A vetítések időpontjáról  tájékoztatást fogunk küldeni.

90decibel Csapat

***

10. Vaktúra, no. 4.

Folytatódnak az eddigi nagy sikerű Vaktúrák. A cél ezúttal Horvátország egyik vadregényes része, ahol az önfeledt fürdőzés, kultúra és a gasztronómiai élvezetek ötvözik egymást.
 
Helyszín: Horvátország, Peljesac-félsziget, Drace falucska
 
Időpont: 2017. augusztus 20-27. (vasárnaptól vasárnapig)
 
Utazás: légkondicionált, kényelmes minibusszal és/vagy autóval
 
Indulás: augusztus 19-én este 8 órakor Budapestről. Éjszaka utazunk, ezért érkezés augusztus 20-án a délelőtti órákban.
Hazautazás: augusztus 27-én, korán reggel. Érkezés Budapestre a koraesti órákban.
 
Szállás: Apartman DEAK (apartman ház, saját tengerparti szakasszal, konyhával, hűtővel felszerelve)
 
Az épület közvetlenül a parton van, a víztől mindössze egy autóút választja el. A parton végig kiépített járda fut végig a kb. 700 méterre lévő faluig. 
 
Ellátás: félpanziós (reggeli és vacsora)
 
A szigetről:
 
Peljesac Isztria után Horvátország második legnagyobb félszigete. A szárazfölddel csak
egy-egy kilométer hosszú földsáv köti össze, ezért inkább szigetnek tűnik. A félsziget izgalmas táját a magas, macchiával teletűzdelt hegyek és a rendkívül termékeny völgyek uralják. A helybéliek leginkább szőlőtermesztéssel foglalkoznak, amely a halászat és a kagylótenyésztés mellett a körülbelül 8000 lakos fő bevételi forrása. Peljesac jelentősebb települése a sziget fővárosa, Orebic mellett a szárazföld és a félsziget találkozásánál lévő, de az előbbihez tartozó Ston városa. Orebicből sokan látogatnak el Korculába, amely az azonos nevű szigeten fekszik.
 
Tervezett programok:
 
– tengeri fürdőzés
– séta
– közös grillezések a kertben
– kirándulás Korcula-szigetre
– kirándulás Dubrovnikba
– borkóstoló helyi pincészetben
 
Az utazás során két tapasztalt segítő/kísérő áll az utazók rendelkezésére, ezért a látó kísérő nélkül, vagy egyedül utazók is bátran jelentkezhetnek! Ha valaki egy látássérült látó kísérőjeként jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy egyes helyzetekben segítséget kell nyújtania a csoportban lévő másik látássérültnek is.
 
Részvételi díj: 100.000.-Ft/fő, amely magába foglalja az oda-vissza utazást, a szállást félpanziós ellátással (reggeli és vacsora), a kirándulást komppal Korcula-szigetre, az autós kirándulást Dubrovnikba, a szállás közelében lévő hajókázást és a közös grillezést.
 
A részvételi díj nem tartalmazza az ebédeket, és az esetleges belépőket, bórkóstolás költségét.
 
Jelentkezési határidő: 2017. május 31. (illetve minél előbb)
 
Minimális létszám: 10 fő, maximális létszám: 14 fő.
 
További információkat  a szokásos elérhetőségeken: kaphatnak, illetve kérdésekkel, kérésekkel forduljanak bizalommal hozzánk az info@90decibel.org és a bonecz@90decibel.org e-mail címeken, illetve
a 06 20 958 8688-as telefonszámon.
Várjuk jelentkezésüket, üdvözlettel:
 
90decibel Project csapata

***

11. A Pesti Magyar Színház májusi kínálata

Audionarrációval kísért előadások:
Május 12. 11 óra és 19 óra Valahol Európában
Május 13. 15 óra és 19 óra Valahol Európában
Május 14. 15 óra Valahol Európában
Május 17. 19 óra Utazás az éjszakába
Május 18. 11 óra és 15 óra Tündér Míra
Május 21. 15 óra Harisnyás Pippi
Május 22. 11 óra Harisnyás Pippi
Május 22. 19 óra Utazás az éjszakába
Május 25. 19 óra Fösvény
 
Tájékoztatjuk, hogy előadásainkat – előre egyeztetett időpontokban – színpadbejárás előzi meg, amennyiben az előadás előkészületei ezt megengedik. De bizonyos esetekben csak az előadást követően van lehetőség a színpad bejárására. Érdeklődni jelen hírlevelünk végén található elérhetőségeken lehet.
 Jegyigénylés és részletes információk:

Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referens

e-mail: akadalymentesites kukac mszinhaz pont hu

akadalymentesites@mszinhaz.hu

Telefonszám: +36 70 903 8955

Tóth Cecília

***

12. Az AKKU Egyesület 2017. májusi színházi programjai

2017. május 16., 19:00
Vörösmarty Színház (Székesfehérvár), A te országod
Izgalmas fizikai színházi előadás.

2017. május 18., 19:00
Karinthy Színház, Olympia
Molnár Ferenc klasszikusa

2017. május 20., 15:00
Ódry Színpad, Antigoné
Karsai György beavatószínháza, nem csak diákoknak

2017. május 20., 19:00
Ódry Színpad, Telma és Lujza
Színházi előadás Ridley Scott “Thelma & Louise” című filmje alapján

2017. május 21., 16:30
Ódry Színpad, Válogatás
Zenés vígjáték Gazdag Gyula 1970-ben készült filmje nyomán

A részletes ismertetők jelen hírlevelünk mellékletében olvashatók,
„AKKU Egyesület májusi programjai.doc” néven.
Szeretettel várunk mindenkit narrált előadásainkon!

Pethes Ágnes
AKKU Egyesület

***

13. Ismeretterjesztő kisfilm/Most pontosan úgy látod a világot, ahogy egy vak ember

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretném önökkel megosztani saját készítésű, független videóm beharangozó kisvideóját, ha úgy tetszik, trailerét. A tárgyként megnevezett mondat egy olyan videó címe, ami a lehető legjobb módszerekkel mutatja be egy vak ember mindennapját.
A videót azért hoztam létre, mert érdekelt, hogyan, milyen eszközök segítségével élik a vakok és gyengénlátók a mindennapjaikat. Azért, hogy minél élethűbbé tegyem a látók számára a videót, képet is rögzítettem a hang mellé. Ezzel az volt a célom, hogy ne hagyjak vizuálisan „menekülési útvonalat” a látók számára azzal, hogy miközben hallgatják a felvételt, a szemüket ugyanúgy használják, ahogy a mindennapokban. A kép pedig azért nem teljesen fekete, mert abból a látássérültségi állapotból indultam ki, amikor az illető sem formákat, sem színeket nem lát, viszont fényerőt érzékel.
A videó célja ezen felül az, hogy segítséget nyújtson a látóknak ahhoz, hogyan tudnak segíteni a látássérült társaikon, mert saját tapasztalatból tudom, hogy ameddig az ember nem kerül kapcsolatba vakokkal, nehézkesen és bátortalanul fordul feléjük, hiába szeretne segíteni, nem tudja, hogyan.
olyanokhoz szeretném eljuttatni, akik akár bármilyen szinten érdeklődőek vagy érintettek. A mellékelt igen rövid videó csupán a későbbiekben megszülető videó hangulatát kívánja bemutatni (a teljes videó a youtube-ra lesz feltöltve, az Önök részéről nem igényel tárhelyet).
 trailer.mp4

Elek Dóra Zsuzsanna
Elérhetőségeim:
dora.zsuzsanna@gmail.com
0630-2222625
1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 28.

***

14. Sok újdonságot hoz a JAWS for Windows 17.0 legfrissebb magyar változata

Örömmel jelentjük be, hogy 2017.05.09-től elérhetővé válik a JAWS 17.0 legfrissebb verziója. A tavaly honosított kiadás óta a program számtalan ponton frissült, ennek eredményeként továbbfejlesztett támogatást nyújt több népszerű alkalmazáshoz. Ilyenek a sokak által a mindennapokban használt Office programok, mint a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint.
Utóbbiak esetében főleg a 2013-as és a 2016-os verziók élveznek immáron magasabb fokú támogatást a JAWS részéről.

A web böngészők terén mind a három, hivatalosan is támogatott program használhatósága fejlődött, azaz a frissítést követően az Internet Explorer, a Firefox és a Chrome is jobb böngészési élményt nyújt. Mindez annak is köszönhető, hogy a JAWS követte az ún. ARIA webes akadálymentesítési technológia változásait, fejlődését.

Javult továbbá az együttműködés az Adobe Acrobat Reader DC PDF megjelenítővel, valamint a Windows Live Mail levelezővel is.

Az új JAWS egyik legjelentősebb előnye a Windows 10 rendszer támogatása terén tapasztalható. Nagymértékben fejlődött ugyanis a JAWS és a Windows 10 együttműködése, gördülékenyebbé vált a rendszer használata, valamint javult a rendszer szintű alkalmazások használhatósága és a beállítási lehetőségek elérhetősége is.

Érdemes külön kiemelni a Windows 10 beépített levelezőjét és számológépét, melyek használhatósága szintén sokat fejlődött, valamint ugyanez mondható el a Feladatkezelőről is.

Fontos tudni, hogy ez az új változat már tökéletesen együttműködik a Microsoft által április 11-én kiadott frissítő csomaggal, így az ún.
Creators Update (alkotói frissítés) telepítése utáni állapot már nem okozhat problémát, ha az új JAWS-t használjuk.

Új funkciója a JAWS-nak, hogy képes egyetlen gombnyomásra átváltani olyan üzemmódba, mely a teljesen gyári állapot használatát teszi lehetővé.
Ilyenkor kizárólag az eredeti, gyári szkriptek és konfigurációs beállítások töltődnek be, az általunk utólag elvégzett módosítások nem. Ennek billentyűparancsa a JAWS gomb+Szóköz, majd Z. A parancs újbóli kiadásával vagy a program újraindításával ismételten a saját beállításainkkal dolgozhatunk tovább.

Rendkívül komoly, évek óta várt jelentős fejlesztés tapasztalható a matematikai tartalmak olvastatásánál. Mostantól a JAWS tetszőleges szövegszerkesztőben képes felolvasni gyakorlatilag bármilyen matematikai jelölést, szimbólumot. Sokat finomodott továbbá az ún. MathML matematikai tartalmak felolvasása is. Erről a látássérült diákok számára rendkívül fontos funkcióról részletesebben olvashatnak honlapunk JAWS termékoldalán.

A fentieken túl a Braille kijelzőt használók számára is számos előrelépést hoz az új verzió, így sok alkalmazásnál több és még pontosabb információ jelenik meg az eszközökön.

A JAWS 17.0 legfrissebb verziójának bemutató változatát a következő hivatkozásokon tölthetik le:

JAWS 17.0.2729 32 bites változat
<http://www.infoalap.eu/letoltes/szoftver_demo/JAWS17.0.2729_32bit_HUN.exe>

JAWS 17.0.2729 64 bites változat
<http://www.infoalap.eu/letoltes/szoftver_demo/JAWS17.0.2729_64bit_HUN.exe>

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és az ügyintézésben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2017. május 9.

“Informatika a látássérültekért” Alapítvány

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Szabó Hajnalka

Print Friendly, PDF & Email