MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 73. szám 2018.12.21.

Visits: 50

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Ünnepi köszöntő
2. Szerbiai vendégek az operettgálán és az MVGYOSZ-ben
3. Mi történt a centenárium évében?
4. Mi köze az online hangoskönyvtárnak a tagnyilvántartóhoz?
5. Együttműködési megállapodás a Veszprémi Állatkert és az MVGYOSZ között
6. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01
7. Mi történt a kutyaiskolában?
7.1. Felhívás
7.2. Büszkék vagyunk teljesítményünkre.
8. Meghívó – Braille világnapi programokra
9. A Szövetség téli zárva tartása

***

1. Ünnepi köszöntő

Kedves Olvasóink!

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöksége és munkatársai nevében, áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog Új évet kívánok Önöknek, Peller Károly az MVGYOSZ Centenáriumi Év nagykövetének dalával.
Peller Károly – Hát boldog karácsonyt

Nagy Sándor
Elnök

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

2. Szerbiai vendégek az operettgálán és az MVGYOSZ-ben

Az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozatát záró operettgálára határainkon túlról is érkeztek vendégek. A Szerbiai Vakok Országos Szövetsége és a Vajdasági Vakok és Gyengénlátók Egyesülete képviselőit látta vendégül a szövetség. A látogatók a gálaműsor megtekintése mellett megismerkedtek az MVGYOSZ szolgáltatásaival és a magyar látássérültek helyzetével.

A hét fős delegáció 2018. december 8-án szombaton érkezett Budapestre. A csoportot MILAN  STOŠI, a Szerbiai Vakok Szövetsége elnöke és VLADIMIR PANIN, a Vajdasági Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke vezette. A delegáció tagja volt még Györe Árpád, a Zentai Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke, ZOLICA NIKI, a Szerbiai Vakok Szövetsége hangos- és Braille-könyvtárának vezetője, ANĐELKA RUŽIN a Vajdasági Vakok és Gyengénlátók Egyesületének jogásza, illetve kísérőik. A vendégek ezen az estén dr. Nagy Sándor elnökkel és feleségével, valamint Ollé Attila nemzetközi referenssel vacsoráztak.

A december 9-én lezajlott operettgáláról a vendégek nagy elismeréssel nyilatkoztak. A műsorban olyan magyar művészeket láthattak élőben szerepelni, akiket a határon túli magyarok csupán a televízióból ismerhetnek. Az időseknek a gálán felcsendült operett slágerek fiatalságuk szép emlékeit idézték vissza. Az operettgála utáni vacsorán Angyal Gábor szakmai vezető és Gulyás Zsuzsa, a Távszem projektvezetője képviselte a szövetséget, mint házigazdák.

December 10-én hétfőn a delegációt az MVGYOSZ székházában fogadta az elnök és munkatársai egy rövid szakmai megbeszélésre és intézménylátogatásra. A szerbiai vendégek a centenárium alkalmából átadott tapintható maketten és a bejárás során is megcsodálták az MVGYOSZ patinás székházát, megismerkedtek a segédeszköz bolt kínálatával, információkat kaptak a Braille- és a hangoskönyvtár működéséről, valamint a szövetség legújabb fejlesztéseiről, így többek között a Távszemről és az online hangoskönyvtárról. Érdeklődésük középpontjában a magyar látássérültek pénzbeni ellátásainak rendszere és munkavállalásuk lehetőségei álltak.

A vendégek és a vendéglátók egyaránt kinyilvánították szándékukat a jövőbeni még intenzívebb együttműködésre, melynek keretében az MVGYOSZ képviselői rögtön meghívást is kaptak Újvidékre, ahol 2019-ben ünneplik a Vajdasági Vakok és Gyengénlátók Egyesülete létrejöttének hetvenéves évfordulóját. Tervben van továbbá számos területen a szakmai együttműködés erősítése is, ami elsősorban a szerbiai magyar látássérült gyermekek és fiatalok jövőbeni társadalmi integrációját, oktatásuk és foglalkoztatásuk lehetőségeinek javítását szolgálja majd.

Németh Orsolya

***

3. Mi történt a centenárium évében?

2018. az MVGYOSZ életében az ünneplés és a méltó megemlékezés éve volt. A szövetség százéves fennállásának tiszteletére szervezett egészéves programsorozat magában foglalta a szervezet múltjának felidézését, jelenének bemutatását és a jövőről való közös gondolkodást / gondoskodást.

A Centenáriumi Év programsorozat fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt, aki személyes jelenlétével is megtisztelte a fehérbot nemzetközi napján az MVGYOSZ székházában megrendezett ünnepséget.

A centenáriumi év nagykövetei Szendy Szilvia és Peller Károly színművészek voltak, akik nem csupán nevüket adták az eseménysorozathoz, hanem közreműködtek számos program megvalósításában, illetve a centenáriumi eseménysorozatot beharangozó kisfilmek szereplőiként is szívünkbe zárhattuk őket.

Az éves programsorozat főtámogatója a Vesper KFT., a Guide kesztyűk hazai forgalmazója volt, akik többek között a Vakvezetőkutyák világnapján megtartott rendezvényen viselt egyenpólókat is biztosították.

A sikeresen megvalósult rendezvények mellett számos egyéb eredmény is fűződik a 2018-as évhez.

– január 4-én a sajtó nagy érdeklődése mellett vette kezdetét a Centenáriumi Év programsorozat és indult el a “Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem” projekt.
– szintén január 4-én vette fel az MVGYOSZ hangoskönyvtára Bodor Tibor színművész, a könyvtár egyik legaktívabb felolvasójának nevét.
– március 10-én Nőnapi operett műsor zajlott az MVGYOSZ székházának Hermina termében, amire több mint 300-an voltak kíváncsiak.
– április 9-én a költészet napja tiszteletére szervezett irodalmi délutánon amatőr és profi előadóművészek mondták el a Múlt, Jelen, Jövő irodalmi pályázatra beérkezett legjobb verseket.
– április 28-án a vakvezetőkutyák világnapja alkalmából megrendezett kutyás találkozón 100 vakvezetőkutya és gazdája mellett többszázan töltöttek el egy kellemes napot a csepeli Vakvezetőkutya-Kiképző Központban, ahol átadásra került a frissen kialakított lábadozó részleg is.
– április közepén hat fordulós Braille rejtvényjáték indult az MVGYOSZ hírlevelében.
– május 28-án a komáromi Jókai Mór Gimnázium VII. osztályos tanulói vettek részt az MVGYOSZ székházában egy játékos szemléletformáló vetélkedőn, mely a Pont ez a nap címet kapta.
– Szintén május 28-án került sor Bieber Mária Pontról pontra című társasjátékának bemutatására, valamint a társasjáték névadójának és a Braille rejtvényjáték nyerteseinek díjazására.
– augusztus 15-én az MVGYOSZ Facebook oldalán elindult a 100-ast egy 100-asért című kezdeményezés, melynek keretében látássérültek és látók együtt versenyezhettek értékes nyereményekért bármely sportágban 100 kilométer teljesítésével és ennek megosztásával.
– szeptember 5-én a Bodor Tibor Kultúrális Egyesület önkénteseinek jóvoltából 150 frissen felolvasott hangoskönyv került átadásra, illetve emlékműsor és beszélgetés hangzott el Bodor Tibor színművész tiszteletére.
– októberben egyhetes programsorozat tette emlékezetessé az MVGYOSZ százéves fennállását és a fehérbot nemzetközi napját.
– október 15-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a Centenáriumi Év fővédnöke feleségével együtt részt vett a fehérbot nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen az MVGYOSZ székházában.
– A fehérbot nemzetközi napja alkalmából a szövetség székházában megtartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány 150 millió forinttal támogatja az MVGYOSZ centenáriumi programjainak megvalósítását és a székház homlokzatának felújítását.
– október 15-én a Braille-emlékérmek átadása mellett az MVGYOSZ elnöke 100 centenáriumi emlékplakettet adott át azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik az elmúlt évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a magyar látássérültekért.
– megnyitott az MVGYOSZ és a magyar látássérültek elmúlt százéves történetét bemutató emléktár, mely állandó kiállításként várja látogatóit a szövetség székházában.
– elkészült és átadásra került az MVGYOSZ székházának tapintható makettje.
– október 15-étől december közepéig volt látogatható a székház télikertjében Kádár-Nagy Lajos Holló László díjas vak festőművész képeiből és kisplasztikáiból álló, “Szoborkodom, tehát vagyok” című kiállítása.
– október 16-án az MVGYOSZ székházának Hermina termében is elhangzott A Marmorstein Berta csodálatos élete című monodráma Rák Kati színművésznő előadásában.
– megjelent és október 17-én egy irodalmi délután keretében bemutatásra került a Múlt, Jelen, Jövő című irodalmi antológia az azonos címmel meghirdetett verspályázatra beérkezett alkotásokból nyomtatott, Braille és hangos formátumban.
– Október 18-án “Kutyajó nap” címmel nyilvános utógondozási napot szervezett az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-Kiképző Iskolája.
– október 19-én egy kerekasztal-beszélgetéssel és egy kötetlen teadélutánnal elindult A jövő kilátásai című, a látássérült közép- és felsőoktatásban tanuló diákokat megszólító innovatív program.
– októberben százoldalas ünnepi számmal jelent meg az MVGYOSZ hivatalos lapja, a Vakok Világa.
– November 26-án megjelent az Appstore-ban a Bodor Tibor Hangoskönyvtár állományához online hozzáférést biztosító, kizárólag az MVGYOSZ tagegyesületeinek látássérült tagjai számára elérhető online hangoskönyvtár alkalmazás.
– A centenárium évében a Braille-könyvtár is gazdagodott 100 új Braille-könyvvel.
– December 9-én nagyszabású operettgálával zárult a Centenáriumi Év programsorozat a Budapesti Operettszínházban.
– A Centenáriumi Év zárásaként december 18-án elindult az MVGYOSZ megújult honlapja.

Az MVGYOSZ munkatársainak két kedvenc programja is volt a Centenáriumi Évben: a kollégák szavazatai alapján az év legjobb programja holtversenyben a vakvezetőkutyák világnapja és az évzáró operettgála volt.

Köszönjük, hogy az MVGYOSZ Hírlevél olvasójaként Ön is figyelemmel kísérte a Centenáriumi Év eseményeit és ily módon legalább virtuálisan részt vett a 2018-as évben megvalósult rendezvényeken. Kérjük, 2019-ben is kövesse figyelemmel céljainkat és programjainkat, mert az MVGYOSZ élete természetesen a százegyedik évben sem áll meg! Szeretettel várjuk 2019-es eseményeinken is!

Németh Orsolya

***

4. Mi köze az online hangoskönyvtárnak a tagnyilvántartóhoz?

Az online hangoskönyvtár megjelenése óta számos kérdés érkezett az MVGYOSZ-hez és tagegyesületeihez, illetve több nem valós és ellentmondásos hír kering a látássérültek körében a hozzáférés módjáról és az igénybe vevők személyes adatainak nyilvántartásáról. A félreértések elkerülése és a téves információk tisztázása érdekében alább olvashatják dr. Nagy Sándor elnök tájékoztatóját az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszeréről és annak az online hangoskönyvtárral való kapcsolatáról.
A Szövetség tagegyesületei 2018-ig különböző tagnyilvántartó rendszereket használtak az egyesületi tagok adatainak nyilvántartása érdekében. 2018 márciusában tárgyalta meg az Egyesületi Elnökök Tanácsa az egységes tagnyilvántartó program fejlesztését és bevezetését, amely szeptemberre elkészült. Az új és korszerű tagnyilvántartás lehetővé teszi a különböző szolgáltatások online biztosítását is, ami fontos fejlesztési irány a következő évekre.
Miért van szükség egységes tagnyilvántartásra?
Az MVGYOSZ érdekképviseleti feladatainak ellátása érdekében eddig is rendszeresen kért adatszolgáltatást a tagegyesületeitől például arról, hogy tagságuk körében hány fő közlekedik fehérbottal, hány fő használ számítógépet, hány fő dolgozik, hány fő tanul, stb. Erről a tagegyesületek levélben szolgáltattak statisztikai adatot a konkrét személyek beazonosításának lehetőségét kizáró módon. Az új, egységes online tagnyilvántartás segítségével ezek az adatok pillanatok alatt leszűrhetőek lesznek úgy, hogy az érintettek személyes adatai továbbra is védettek maradnak. Tehát a jövőben lényegesen egyszerűbben, a tagegyesületek kapacitásának igénybe vétele nélkül és rövid idő alatt jutunk statisztikai adatokhoz egy-egy sürgető érdekképviseleti téma alátámasztása céljából. Továbbá az egységes és online tagnyilvántartás lehetővé teszi olyan szolgáltatások fejlesztését, melyek egy egyszerű regisztrációval hozzáférhetővé válnak valamennyi tagegyesület látássérült tagsága számára.
Hogyan készült a tagnyilvántartó adatbázisa?
A fejlesztés kezdeti fázisában levélben kerestük meg valamennyi tagegyesület vezetőjét, amelyben kértük, írják meg, milyen adatokat kezeljen az egységes tagnyilvántartó. Ezeket összerendezve alakítottuk ki az adatbázis struktúráját.
Milyen adatokat kell megadni a tagnyilvántartóban?
A tagegyesületek jelenleg nem egységesek a tekintetben, hogy a tagok mely adatait tartják nyilván. Viszont az egységes tagnyilvántartáshoz szükséges volt a tagegyesületek által kért rovatokat beépíteni az adatbázisba, ugyanis minden szervezet önállóan használja azt, így továbbra is nyilván tudja tartani a korábban felvett és általa felhasznált adatokat. A többől lehet kevesebbet rögzíteni, de az adatbázist megyei szinten bővíteni nem lehetséges. Ezért külön jelöltük azokat az adatokat, amelyeket a szövetség szükségesnek tart, és így kitöltését mindenképpen kéri.
Az egységes tagnyilvántartó – ahogy a legtöbb korábbi egyesületi tagnyilvántartás – személyes és demográfiai adatokat, valamint a látássérült személy életvitelére és rehabilitációjára vonatkozó információkat tartalmaz. Ezen adatok nem csupán statisztikai célból fontosak a tagegyesületek és a szövetség számára, hanem azért is, mert ezek ismeretében a szervezetek valóban releváns információkkal tudják ellátni a tagságot például tanfolyami- és munkalehetőségekről vagy rehabilitációs programokról.
Ki láthatja a tagok nyilvántartott adatait?
A nyilvántartott személyes adatokat csak és kizárólag azok a tagegyesületek láthatják, amelyeknél az adott személy tagsági jogviszonyt létesített, azaz tag. A Szövetség csak és kizárólag statisztikai információkat kérhet le az adatbázisokból, a személyek beazonosítása nélkül.
Milyen szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges az egységes tagnyilvántartó?
Az első ilyen szolgáltatás az online hangoskönyvtár. A későbbiekben ilyen lesz többek között a 2019-ben elinduló Távszem és a szintén tervben lévő segédeszköz webshop is.
Milyen adatokat ellenőriz az online hangoskönyvtár alkalmazás?
Az olvasó E-mail címét, törzsszámát, a tagdíj befizetését, vagyis a tagsági jogviszony érvényességét.
Miért van erre szükség?
Az olvasási képességet érintő fogyatékossággal élő kedvezményezett személyek javára végezhető szabad felhasználás részletes szabályairól szóló 198/2018. (X. 25.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:
„A jogosított szervezet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 41. § (1)-(1f) bekezdéseiben foglalt szabad felhasználás keretében megteszi az ilyen szervezettől az adott helyzetben általában elvárható intézkedéseket annak érdekében, hogy hozzáférhető formátumú példányt kizárólag kedvezményezett személy vagy más jogosított szervezet használhasson fel, és hogy megakadályozza a hozzáférhető formátumú példánynak a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott szabad felhasználás körét meghaladó jogellenes felhasználását. Ennek érdekében kétség esetén a kedvezményezett személytől kérheti, hogy az Olvasási képességet érintő fogyatékossággal élő személy állapotát okirattal – így különösen a vakok személyi járadékát megállapító határozattal, fogyatékossági támogatást megállapító határozattal, szakvéleménnyel, szakorvosi igazolással vagy egyéb hatósági bizonyítvánnyal vagy igazolvánnyal – igazolja.”
Ez a tény az egységes tagnyilvántartó használatával ellenőrizhető legegyszerűbben és leggyorsabban, hisz a tagegyesületek tagjai felvételüket a fenti okiratok valamelyikének birtokában kérték.
Mikor vehetik igénybe az online hangoskönyvtárat azok az olvasók, akik nem tagjai az MVGYOSZ valamely tagegyesületének?
A tagegyesületeknél tagsági jogviszonnyal nem rendelkező látássérült személyek regisztrációja a Távszem szolgáltatáshoz kapcsolódó portál fejlesztésének része, így az a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszakának kezdetével egy időben válik elérhetővé.
Hol olvasható részletes tájékoztató a Szövetség egységes tagnyilvántartó adatbázisáról?
A Szövetség honlapján a
http://mvgyosz.hu/wp-content/uploads/2018/11/MVGYOSZ-tagnyilv%C3%A1ntart%C3%B3-adatb%C3%A1zis%C3%A1nak-adatv%C3%A9delmi-szab%C3%A1lyzata_final.pdf linken.
dr. Nagy Sándor
elnök

***

5. Együttműködési megállapodás a Veszprémi Állatkert és az MVGYOSZ között

A Veszprémi Állatkert valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megállapodást kötött a 2019-es évre vonatkozóan, hogy együttműködésüknek köszönhetően a Veszprémi Állatkert bemutatótermei, közönségterei, programjai, szolgáltatásai a látássérültek számára a lehető legszélesebb értelemben elérhetővé válhassanak.

Ennek keretében a Veszprémi Állatkert kedvezményes PARTNER jegyáron történő belépési lehetőséget biztosít, minden MVGYOSZ által kibocsátott igazolvánnyal rendelkező látássérült személy számára jelen igazolvány, valamint egy darab egyéb, hatóság által kibocsátott fényképes igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb) bemutatása ellenében. A kedvezmény a látássérült személy egy fő felnőtt kísérőjét is megilleti. A PARTNER jegy ára jelenleg 800.- Ft, a kísérő jegyé is 800.- Ft. A jegyárak változtatásának jogát a Veszprémi Állatkert fenntartja.

A Veszprémi Állatkert az MVGYOSZ tagokat érintő kedvezményeket a www.veszpremzoo.hu turisztikai weboldalon ismerteti.

Az állatkert emellett vállalja, hogy folyamatosan tájékoztatja az MVGYOSZ-t aktuális eseményeiről, érdekességeiről, melyeket a Szövetség a honlapján megjelentet.

Az együttműködés keretében az MVGYOSZ szakmai tanácsadással, konzultációval segíti – felmerülő igény esetén – a Veszprémi Állatkertet, hogy az, látássérült látogatóinak, az adott körülményekhez képest a legkomfortosabb szolgáltatásokat nyújthassa, a speciális igényekkel érkezők számára ideális körülményeket teremthessen.

Árvay Mária

***

6. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Budapest Zugló XIV. kerület Önkormányzat Szociális Bizottsága támogatásával pályázatot ír ki zuglói állandó lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, aktív hangoskönyvtár-kölcsönző látássérült személyek részére akadálymentesen használható, MP3 formátumú fájlokat lejátszó eszköz megszerzésére. A pályázati kiírást, a pályázaton való részvétel részletes feltételeit valamint a benyújtandó adatlapot és igazolást a jelen hírlevél mellékletében található „Segédeszköz_pályázat_mellékletekkel_SÉSEJT_18.01.doc” dokumentum tartalmazza.

Nagy-Virág Krisztina

***

7. Mi történt a kutyaiskolában?

7.1. Felhívás

Segítség!!!
Kölyöknevelőt keresünk!

“A tesóm és én, két hónapos labrador fiúcskák vagyunk és keressük azt a családot vagy nevelőt, aki segít nekünk okos, bátor nagykutyákká nőni! A tesóm meg én, amikor nagyok leszünk, vakvezető kutyák leszünk, ezért azt szeretnénk, ha beengednél a lakásodba, és tömegközlekednél velünk!”

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen érzés egy vakvezető kutya első lépéseit vigyázni, kérünk jelentkezz a rozsa.kata@mvgyosz.hu e-mail címen.

*

7.2. Büszkék vagyunk teljesítményünkre.

2018-ban 19 kiképzett vakvezetőkutyát adtunk át látássérült személyek részére!

Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett Mészáros Jánosné Babika és Rafi vakvezetőkutya. Gratulálunk a párosnak!
Köszönjük Szabó Tünde kölyöknevelő; Veres Éva és Mikola Gyöngyvér tiflopedagógusok munkáját!
Köszönjük vizsgabíróink munkáját is: Juhászné Mályi Edit, Hajdu Mária, Rózsa Kata.
A program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.
Köszönjük!

Szintén csodálatos, kitűnő kettős Közlekedésbiztonsági vizsgát ünnepelhetünk!
Gratulálunk dr. Lengyel Júliának, aki Zoé vakvezetőkutyával és Sáfrányné Kobli Írisznek, aki Bravo vakvezetőkutyával vizsgázott!
További balesetmentes közlekedést kívánunk!
Hálásan köszönjük Hegedűs Gábornak Zoé nevelését; Reinhardt Emesének és Péternek, valamint Füredi Máriának Bravo felnevelését!
Köszönjük bíróinknak a kemény munkát ebben a nagy hidegben: Juhászné Mályi Edit,
Komondi Piroska, Bajnóczy Enikő.
Zoé kiképzésének támogatását köszönjük a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit KFT-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának!
Bravo egészségügyi támogatását az Intervet kft.-nek!
Zoé kiképzője: Németh Ágnes.
Bravo kiképzője: Rózsa Kata.

Schiff Mónika, központvezető

***

8. Meghívó – Braille világnapi programokra

Ünnepelje Ön is a pontírást a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével!
2019. január 4-én, a Braille világnapon több szemszögből is bemutatásra kerül a Louis Braille által kifejlesztett pontírás. Információk a rendezvényről programjai az alábbiakban olvashatók:

11.30 Megnyitó – dr. Nagy Sándor az MVGYOSZ elnöke

11:35 Az új Braille ábécéskönyv bemutatója – Németh Tamásné Berta Edina beszélget Rozemberczki Zoltánnal, a könyv íróinak, a Braille bizottság munkatársainak képviselőjével.

12.00 Braille-könyvtár névadó – Angyal Gábor az MVGYOSZ szakmai vezetője

12.15 A Braille ábécéskönyv támogatói példányainak átadása – Közben vendégváró falatok és italok a büfében

13.00 Orbit Braille-kijelző bemutató – Berkó Norbert az OkosKlub oktatója

13.30 Pontról pontra –A Louis Braille életét bemutató társasjátékot Bieber Mária, a játék ötletgazdája mutatja be.
Az esemény helyszíne: MVGYOSZ székház, Sipeki Balás Béla terem, (1146 Budapest, Hermina út 47. földszint, a portával szembeni helyiség)

A részvételi szándékot e-mailben, a szervezes@mvgyosz.hu címre küldött levélben kérjük jelezni 2019. január 3. 12:00-ig.

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Angyal Gábor, szakmai vezető

***

9. A Szövetség téli zárva tartása

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2018-ban december 21-én, pénteken fogadja utoljára ügyfeleit. A székház december 22-től 2019. január 1-ig zárva lesz.
Nyitás időpontja január 2. (szerda)
A főpénztár 2019. január 9-én, szerdán várja az érdeklődőket.
A Segédeszközbolt, Braille-könyvtár, Bodor Tibor Hangoskönyvtár 2019. január 8-án, kedden várja vásárlóit, illetve olvasóit!

Árvay Mária

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Angyal Gábor

Print Friendly, PDF & Email