MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 72. szám 2018.12.14.

Views: 10

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei
1. Fogyatékossággal Élők Világnapjának Európai Konferenciája
2. A nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről
3. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01
4. Mi történt a kutyaiskolában?
4.1. Szívből gratulálunk
4.2. Kutya jó nap
4.3. Kölyöknevelési program
5. Heti könyvajánlók helyett

Vendégoldal

6. Tortúra, Stephen King regényéből készült pszichothiller audionarrációval

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Fogyatékossággal Élők Világnapjának Európai Konferenciája

Ahogy előző Hírlevelünkben is olvashatták, december 3-án volt a Fogyatékossággal Élők Világnapja. Az ezzel kapcsolatos európai konferenciát (European Day of Persons with Disability – EDPD) 2018. december 3-4-én rendezték meg Brüsszelben. A rendezvény házigazdája az Európai Bizottság volt, együttműködésben az Európai Fogyatékosügyi Fórummal. Az EDPD-n a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) képviseletében Puskás Anett, az MVGYOSZ érdekképviseleti előadója vett részt. Az esemény fontos része az EU erőfeszítéseinek a fogyatékosságügyi kérdésekben és abban, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők mindennapi kihívásaira.

A konferencián a résztvevők lehetőséget kaptak megvitatni a következő európai fogyatékosságügyi stratégia lehetséges formáját, valamint a lehetséges megvalósítási módokat. Ennek megfelelően több változatos témájú előadás követte egymást a fogyatékosság és az elérhetőség témaköreiben. Az irányelv már a kezdetekkor meg volt adva: egyik legfontosabb tényező a fenntarthatóság, illetve az, hogy folyamatos tárgyalások, folyamatos “viták” legyenek, melyek eredményeként döntések születhessenek. Nagyon fontos, hogy minden privát és állami szektor – szolgáltatás – elérhető legyen.

Szó volt az ErasmusPlus és más európai csereprogramok hasznosságáról, s arról, hogy sajnálatosan ezekkel a lehetőségekkel a fogyatékossággal élő személyek csupán 1%-a él. Ezt a számot mindenképpen növelni kell, melyre ma már – köszönhetően az Access City Awardnak is – több helyszínen is van lehetőség.

Téma volt a CRPD alkalmazásának nehézségei is. A következő EU Stratégiának tartalmaznia kell egy költségvetési tervet a végrehajtásra, és a megfelelő monitorozásra.

Idén erős képviselettel bírtak a siketvak személyek, akik egyedi életmódot folytatnak kettős akadályozottságuk miatt. Elhangzott a pirosbot, mint megkülönböztető segédeszköz használata. Cél, hogy egy olyan eszköz segítse közlekedésüket, mely jelzi, hogy látássérülésük mellett hallássérültséggel is rendelkeznek.
A stratégia része kell, hogy legyen a családok támogatása is, hogy ne hagyják el fogyatékossággal élő gyermekeiket, azok velük együtt nőjenek fel.
Az értelmileg akadályozott személyek érdekképviselete elmondta, hogy mindig kérdezzük meg őket, mit szeretnének, mert az önálló vélemény kinyilatkoztatásának minden egyes pillanata felbecsülhetetlen.

Mivel 2018-ban ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét is, ez az esemény lehetőséget teremtett arra, hogy megkérdezzük magunkat a kulturális örökség hozzáférhetőségéről. Különböző jógyakorlatokat hallhattunk, melyek elősegítik, hogy a fogyatékossággal élő állampolgárok a kulturális vagyont egyenlő alapon élvezhessék más személyekkel. Ilyen jógyakorlatot mutatott be Stuttgart, ahol kerekesszékes személyek számára kialakított taxit lehet hívni, vagy az iskolába szállítás lehetősége – mely gyakorlat egyébként Magyarországon is megtalálható. Az utcán vezetősávok segítik a turistákat az érdekes helyszínekhez, illetve több utcai részen is biztosítottak az akadálymentes mosdók. Franciaországban a Louvre is egyre elérhetőbb. Több programot szerveznek fogyatékossággal élő személyek részére. Ezen programok a Fogyatékossági kártyával (Disability Card) ingyenesen vehetőek igénybe. A kártyát tervezik több területre kiterjeszteni. Így a tanulást az utazást és a kultúrát, a sportot és még sok más felhasználási lehetőséget is bele szeretnének venni a projektbe. A kezdeményezők várják, hogy több ország csatlakozzon hozzájuk. A visszajelzések viszont azt mutatják, hogy a gyakorlatban még nem működik megfelelően. Így arra nagyobb figyelmet kell fordítani.

A konferencián az is elhangzott, hogy nagy problémát jelent napjainkban, a munkanélküli fogyatékossággal élők körében, hogy a kutatások alapján több betegség megtámadja őket, mégis kevesebbszer használják az egészségügyi rendszert, mint dolgozó társaik. Ezt a problémát is meg kell oldani. Emellett, ha valaki munkanélküli, sok elhelyezkedésre irányuló szolgáltatást igényel. Finnországban nincs olyan szerv, mely ezeket a szolgáltatásokat koordinálja, összehangolja, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés és a hozzáférhetőség fogyatékossággal élő személyek számára is. Ez több országra is érvényes.
Fontos egy olyan rendszer kialakítása is, mely biztosítja, hogy a fogyatékossággal élő személyek biztos jövedelem-kilátások mellett vállalhassanak munkát.

Összegezve az elhangzottakat, elmondták, hogy nagyon fontos gondolatok születtek, melyeket felhasználnak a következő stratégia összeállításánál. Pozitív gondolatként a szervezők elmondták, hogy ne felejtsük el, honnan indultunk, és hol tartunk. Ennek nagyon jó példája, hogy ma rengeteg olyan eszköz van a mindennapokban, melyet mindenki képes használni. És ez az elmúlt évek kemény munkájának eredménye.

A rendezvényen az Access City (Elérhető Város) díjai is kiosztásra kerültek.
Díjazták a 3 legelérhetőbb európai várost, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. Két speciális díj is kiosztásra került, melyek közül az egyiket Kaposvár kapta. Ezúton is gratulálunk a városnak! A Kulturális Örökség Európai Évének alkalmából külön díjat vehetett át szintén két európai város. A díjakat Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, a készségekért és a munkaerő-mobilitásért felelős biztosa és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa adta át a nyerteseknek.
Díjazottak:
Elérhető Kulturális örökség különdíj: Viborg – Dánia, Monteverdi – Olaszország
Access city Speciális díj: Kaposvár – Magyarország, Vigo – Spanyolország
Access city díjazottak:
3. hely: Gdynia – Lengyelország
2. hely: Evreux – Franciaország
1. hely: Breda – Hollandia
A konferenciáról személyesebb vonulatban beszámolunk a Vakok Világában.

Puskás Anett
érdekképviseleti előadó

***

2. A nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről

Megjelent a nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről szóló 240/2018. (XII. 12.) Korm. rendelet.
A rendelet értelmében 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal kell emelni a 2019. január 1-jét megelőző időponttól megállapított
– öregségi nyugdíjat,
– özvegyi nyugdíjat,
– rokkantsági ellátást,
– rehabilitációs ellátást,
– baleseti járadékot,
– fogyatékossági támogatást,
– vakok személyi járadékát.
A 2019. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
Ha egy személy részére egyidejűleg több, emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
A rokkantsági járadék havi összege 2019. január 1-jétől 37 350 forint lesz.
A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2019. január 1-jétől havi 93 540 forint összeghatárig folyósítható együtt.
A 2018. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra való jogosultság esetén az Mmtv. 9. §-a és 12. §-a szerinti alapösszeg mértéke 101 560 forint lesz.
Végezetül megjegyzem, hogy a jogszabály ismertetése során, a legtöbb személyt érintő rendelkezéseket emeltem ki.

Nagy Sándor

***

3. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Budapest Zugló XIV. kerület Önkormányzat Szociális Bizottsága támogatásával pályázatot ír ki zuglói állandó lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, aktív hangoskönyvtár-kölcsönző látássérült személyek részére akadálymentesen használható, MP3 formátumú fájlokat lejátszó eszköz megszerzésére. A pályázati kiírást, a pályázaton való részvétel részletes feltételeit valamint a benyújtandó adatlapot és igazolást a jelen hírlevélben az itt található „Segédeszköz_pályázat_mellékletekkel_SÉSEJT_18.01.doc” dokumentum tartalmazza.

Nagy-Virág Krisztina

***

 1. Mi történt a kutyaiskolában?

  4.1. Szívből gratulálunk 

  Szenzációs Közlekedésbiztonsági vizsgát tett – jobb oldalra képezve – Mirka vakvezetőkutya gazdijával Milánkovics Zsolttal. Szívből gratulálunk a párosnak!
  Egyedülálló a páros együttes munkája, Zsolt jobb kezét használva tudja csak követni Mirkát a csodálatos vakvezetőkutyust!

  Köszönjük Juhász Mihálynak és családjának Mirka nevelését!
  Kiképzői méltán lehetnek büszkék: Németh Ágnes és Bajnóczy Enikő.
  Köszönjük vizsgabíróink munkáját is: Juhászné Mályi Edit, Komondi Piroska, Renkó Zsuzsanna

  *

  4.2. Kutya jó nap

  Televíziós összefoglaló a 2018. év utolsó vakvezetőkutya Utógondozási program rendezvényéről.
  Köszönjük a fantasztikus munkátokat!
  Szabó Andrea szerkesztő-riporter és Újvári Gábor operatőr – mtv1 Esély magazin.
  Az alábbi linkre kattintva megnyíló videóban 15 perc 20 másodperckor kezdődik az eseményről készült kisfilm.
  https://www.mediaklikk.hu/video/esely-2018-12-08-i-adas/

  *

  4.3. Kölyöknevelési program

  Kölyöknevelési programunk részeként Rózsa Kata programvezető nevelőink és neveltjeik csapatával a Corvin negyednél a nagyközönség előtt mutatták meg mit tudnak. Különböző ingereknek kitéve a négylábú nebulókat gyakorolták a helyes viselkedést, közlekedést.
  Hálásan köszönjük csodás kölyöknevelőink áldozatos munkáját, akik nélkül mi sem tudnánk végezni munkánkat!
  Köszönjük a szakmai segítséget Renkó Zsuzsinak, József Annának és Bárány Krisztinának!

  Schiff Mónika, központvezető

  ***

  5.
  Heti könyvajánlók helyett

  Kedves Olvasók!

  Köszönöm, hogy egész évben figyelemmel kísérték könyvajánlóimat, melyeket igyekeztem aktualizálni, jeles napok, kerek évfordulók, névnapok bevonásával. Remélem, a rovat segített abban, hogy Braille- és Hangoskönyvtárunkban kedvükre való olvasnivalót találjanak!

  Kívánom, hogy 2019-ben is gyarapodjon olvasmányélményük sok, értékes mű ajánlója után!

  Árvay Mária

  ***

  Vendégoldal

  6. Tortúra, Stephen King regényéből készült pszichothiller audionarrációval

  2019.01.14. 19:00
  Karinthy Színház

  „Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regényírót. Szerencséjére az egyik rajongója találja meg és siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót. A középkorú nő rajong Sheldon regényhőséért, Miseryért. Az ápolásnak azonban csak nem akar vége szakadni…”

  A Karinthy Színház előadása Balázs Andrea, Árpa Attila főszereplésével látható  2019. január 14-én, 19 órakor.

  A darab 18 éven felülieknek ajánlott.

  Az előadás alatt a narrációt látássérült vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. Az eszközök és a jegyek limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
  Email: akadalymenteskultura@gmail.com
  Telefon: +36 70 383 7766

  Helyszín: Karinthy Színház, 1115 Budapest, Bartók Béla út 130.
  Megközelíthetőség: 49-es és 19-es villamossal a Csóka utcai megállóból

  Jegyár: látássérültek, valamint egy fő kísérőjük számára 1250 Ft/fő az emeleti helyeken narrációval, valamint 1900 Ft/fő földszinti színpad közeli helyeken. Felhívjuk figyelmüket, hogy a színház szerkezeti felépítése miatt a narráció a földszinti helyeken nem fogható, ezért a földszinti helyeken narrációt nem tudunk biztosítani. A fentiek miatt ezeket a jegyeket elsősorban gyengénlátó nézőinknek ajánljuk.

  Az előadás hossza 1 óra 40 perc egy szünettel.
  A nap menete:
  18:00 – érkezés és találkozó a ruhatárnál
  18:10 – színpadbejárása
  18:40 – készülékek és fülhallgatók kiosztása, üzembe helyezése, büfé és mosdó használat, a nézőtéri helyek elfoglalása
  19:00 – az előadás kezdete
  A narrációt készítette, valamint az előadást narrálja: Petneházy Emőke

  Igény szerint a helyszín megközelítésében segítséget biztosítunk.

  AKKU Egyesület

  ***

  A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

  ***

  Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

  ***

  A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email