MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 33. szám 2018.06.08.

Views: 29

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Köszönetnyilvánítás
2. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére
3. Segédeszközbolt termékajánló
3.1. Magyarul beszélő vérnyomásmérő, Beurer BM 49
3.2. Gyógyszeradagoló torony
4. Sokszínű heti könyvajánló

Vendégoldal

5. Montázs projekt

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Köszönetnyilvánítás

Tisztelt Olvasóink!

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is közzé tettük hírlevelünkben az ELTE Neveléstudományi Intézetének doktorandusza, Hangya Dóra által elvégzendő kutatáshoz kapcsolódó felhívást és kérdőívet. A kutatás célja a fogyatékos személyek felnőttképzésben való részvétele és tapasztalatainak feltárása. A felmérés látás-, hallás- és mozgássérült felnőttek körében készült összesen több mint 750 fő részvételével.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kérdőívet a május 18-ai végső határidőig összesen 104 látássérült érdeklődő töltötte ki! Aktivitásukat és a válaszadásra fordított energiájukat hálásan köszönjük Dóra nevében is!

Az MVGYOSZ is szeretne profitálni a hamarosan elkészülő tanulmány konklúzióiból. Célunk, hogy a válaszadók által megfogalmazott nehézségek, problémák és fejlesztési ötletek felhasználásával egy olyan komplex javaslatcsomagot állítsunk össze, melyet érdekvédelmi munkánk során hasznosítani tudunk. Fontosnak tartjuk a látássérült emberek számára az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítását az oktatás, különösen a felsőoktatás és a felnőttképzés területén, illetve hogy a vak és gyengénlátó fiatalok a pályaválasztás során minél több piacképes szakma közül válogathassanak. Tapasztalatunk, hogy gyakran rendszerszintű akadályok állnak az új szakmát tanulni kívánó fogyatékos személyek útjában, amik a követelmények vagy a tananyag adaptációjával, a gyakorlati oktatás hozzáférhetőségének javításával vagy a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági szempontok újragondolásával átléphetőek lehetnének. Ehhez az érdekvédelmi munkához ajánlotta fel segítségül Hangya Dóra az általa elvégzett kutatás eredményeit és konklúzióit.

A kutatás későbbi fázisában tervezzük fókuszcsoportos beszélgetések és szakmai workshopok összehívását a fogyatékos, elsősorban látássérült személyek felnőttképzésben való részvételével kapcsolatban, melyek során szintén számítunk majd az érintett tagság aktív részvételére is.

Németh Orsolya

***

2. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére

Ahogy azt 2018. április 9-én Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke bejelentette, a Szövetség szervereit egy számítógépes zsaroló vírus támadta meg. A vírus hatására az informatikai rendszer megbénult, a levelező rendszer, illetve a hálózat nem működött. Mára sikerült a működést visszaállítani, viszont a dokumentumok és az összegyűjtött hanganyagok elvesztek a vírusnak köszönhetően. Ennek okán ismét Önökhöz fordulunk segítségért. Kérjük Önöket, hogy juttassák el hozzánk a birtokukban lévő, a Szövetséghez, illetve a látássérültekhez kötődő régi hangfelvételeket. A felvételek elérhetőek lesznek az ősszel megnyitásra kerülő „Emlékközpontban”.

A hangfelvételek beküldési szándékát jelezhetik a szervezes@mvgyosz.hu címen 2018. július 1-ig, melyen keresztül Puskás Anettel értekezhetnek a beküldeni kívánt hanganyagokról, és a beküldés módjáról.

Köszönjük előre is segítségüket!
Puskás Anett
szervező

***

3. Segédeszközbolt termékajánló

Az alábbi termékeket ajánlom a kedves olvasó figyelmébe, amiket megvásárolhat Szövetségünk Segédeszközboltjában.

3.1. Magyarul beszélő vérnyomásmérő, Beurer BM 49

Magyarországon kb. 3,5 millió ember él magas vérnyomással.
Ha önnek is magas vagy ingadozó a vérnyomása és megbízható készüléket szeretne, akkor az alábbi termékkel figyelemmel kísérheti egészségi állapotát.

Az eszköz főbb adatai:
– teljesen automatikus vérnyomás- és pulzusmérés a felkaron,
– megvilágított START/STOP gomb,
– könnyen leolvasható, kéken világított XL kijelző,
– 2*60 memóriahely,
– mandzsetta 22*36 cm kerületű felkarhoz,
– tároló táska,
– 4 db AA elem.
A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 9906 Ft.
Az ár az elemeket tartalmazza!

3.2. Gyógyszeradagoló torony

Jellemzők:
7 fiók, egyenként 4 rekesszel (reggel, délben, este, éjszaka),
a fiók színe fehér, teteje áttetsző,
a torony mérete a 7 fiókkal kb. 11x12x5 cm.
A fiókok kivehetőek a toronyból, így egy rövidebb utazás során elég az adott fiókot magunkkal vinnünk.
A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 1200 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

4. Sokszínű heti könyvajánló

A kerek évfordulókkal és jeles napokkal váltakozva, névnapok szerint is szemezgetek Braille- és Hangoskönyvtárunk katalógusaiból. Nézzük, hogyan bővül így kínálatunk!

Június 7. RÓBERT
– német eredetű; jelentése: fényes hírnév.

Semmelweis Ignác életregénye a Braille-könyvtárban.
Kertész Róbert: Az anyák megmentője
(3 kötet)

Részlet a kötetből:
“EMLÉKEK…
Medikus-korom emlékei közül ugyanarra az egy klinikai éjszakára nyúlik vissza a két legmélyebb élmény: amikor halálosan elszégyeltem magam és amikor életemben először éreztem a Teremtés egyik legnagyobb misztériumának közvetlen közelségét.
Négyen voltunk, fiatal orvostanhallgatók, akiket a professzori feketetábla rendelete behívott a kötelező szülőszobai gyakorlatra. Kistáskával hónunk alatt vonultunk be az első inspekcióra, fontos és jelentőségteljes személyiségeknek éreztük magunkat s négyen négyfélekép palástolgattuk a diákos drukk remegő lámpalázát. A medikusszobában először is beöltöztünk. Rövidujjú fehér tenniszing, fehér vászonnadrág, orvosi köpeny. Impozánsak voltunk, tettrekész, merész filmsebészkülsővel, a hatást csak János barátunk rontotta le, amikor őszintén kibökte : «Fiúk, most mértem, százhuszas a pulzusom.»
Ketten kártyázni kezdtek, csattogott a tízesre kivágott ász az asztal viaszosvászon lapján. János hanyattvágta magát a fehér vaságyon s kékfedelű szülészeti jegyzetét lapozta, én a villanylámpa alá húzódva nyesegettem előírás szerint lehető legrövidebbre körmeimet. Vacsora után sorsot húztunk. Ki legyen az első? Emlékszem, a többiek csak heteseket, nyolcasokat húztak a pakliból.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

105 éve született Gobbi Hilda színésznő,
(1913. június 6 – 1988. július 13.)

A színésznő önéletrajzi írása a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Gobbi Hilda: Közben.
 
Néhány kiemelkedő idézet:
“A nehéz emberek lázadásai nem mindig sikeresek, módszereik sem mindig célravezetőek, de remélem, hogy még sok nehéz ember fészkeli be magát a színpadra, nem hiszem, hogy csak alázatos juhnyájra van szüksége a színháznak.”

“Gyűlölöm a háborút! Az emberiségnek szaporodnia kell, de tisztességes módon kell elpusztulnia. A méhek is megölik királynőjüket, de csak feladata végeztével.”

“Az én családom elhalt, megszűnt, nincs, elvitte az idő – de kárpótlásul egy el nem múló, örökké élő család tagja lettem: a Színházé!”

“Nem kaptak kitüntetést, nem írtuk be a brigádnaplóba, csak csinálták szeretetből, rajongásból. Úgy látszik, mégiscsak jó, ha van valami „ügy”, amelyért
fáradozni érdemes.”

A könyv adatai
Felolvassa: Bereznay Éva.
Időtartam: 12:50 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitvatartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mailben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

5. Montázs projekt

MONTÁZS projekt – A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése (EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001) 

Fogyatékosságügyi tanácsadó szolgáltatás:
Amennyiben értelmi-, hallási-, látási-, mozgási fogyatékossággal kapcsolatban keresi a választ kérdésére, mi segítünk! Ingyenes tanácsadás személyesen, telefonon, e-mailben!

Fogyatékkal élő személyeknek, családtagjaiknak, magánszemélyeknek:
– megváltozott élethelyzettel kapcsolatos tanácsadás,
– információnyújtás fogyatékkal élő emberek ellátásairól, azok igényléséről,
– információnyújtás fogyatékkal élő embereket segítő szervezetek,  szolgálatok, intézmények elérhetőségeiről, tevékenységeiről, szolgáltatásairól,
– információk az akadálymentesen elérhető lehetőségekről,
– klubfoglalkozások súlyosan/halmozottan sérült gyermekkel vagy felnőttel élő családok számára,
– segédeszköz-kölcsönzés.

Szervezeteknek, intézményeknek, munkáltatóknak:
– fogyatékossággal kapcsolatos teljes körű, komplex tanácsadás,
– a fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakításában történő együttműködés, információnyújtás,
– tanácsadás a fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatos speciális szolgáltatásokról,
– tanácsadás akadálymentesítéssel kapcsolatos kérdésekben,
– fogyatékkal élő/megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával kapcsolatos tanácsadás (járulékkedvezmények, foglalkoztatással kapcsolatos előnyök, foglalkozási rehabilitáció stb.)

MONTÁZS PROJEKT
A Montázs projekt a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének javulása és hozzáférhetőségének bővülése.
A projekt, az ország egészére kínál lehetőséget a fogyatékos emberek által – szükségleteikre reagáló – igényelt szolgáltatások minőségének javítására, egyes hiányzó szolgáltatások kialakítására, valamint a kapcsolódó információk nyújtásának fejlesztésére.

A projekt keretében a célcsoport alatt, így a fogyatékos embert és/vagy a fogyatékos emberrel együtt élő családot, családtagot értjük. A projekt alapját, mint működő szociális hálózat, a család- és gyermekjóléti szolgálatok, központok 2016. január 1-jével megvalósult országos szintű integrációja biztosítja, megalapozva, hogy a fogyatékos személyek számára nyújtandó információ és szolgáltatásfejlesztés egy már működő rendszerre épüljön.

A PROJEKT CÉLJA:
A teljes projekt egyik fő célja, hogy a fogyatékos emberek számára a közszolgáltatások hozzáférésének javítása, önálló életvitelük növelése érdekében, folyamatosan aktualizált, releváns információkkal bíró információs hálózat jöjjön létre, amely által minden érintett érdeklődő hozzájuthat életvitelével kapcsolatosan információkhoz, adatokhoz.
Elsődleges cél egy olyan országos szolgáltatási hálózat kialakítása, amely hatékonyan segíti a fogyatékos emberek információkhoz, ellátásokhoz való hozzáférését. Napjainkban a modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően a kívánt információk eltérő módokon, kisebb vagy nagyobb nehézségek árán, de elérhetőek. Ennek ellenére továbbra is fontos eleme az információs áramlásnak a személyes jelenlét, a személyek közötti interakció, így elengedhetetlen biztosítani a helyi szintű, személyesen igénybe vehető tanácsadást.
Erre alapozva a kiemelt projekt egyik fő tevékenysége az, hogy országosan 21 információs és koordináló központot hozzon létre, amelyek egységes tudásbázissal rendelkező, lehetőleg egységes, de a helyi igényekre alapozott szolgáltatási struktúrát biztosítanak a fogyatékos személyek és családtagjaik, valamint intézményi ellátásban részesülő fogyatékos személyek számára a folyamatosan aktualizált információs bázisra épülve.

Mihez jutnak hozzá a tanácsadó hálózatot igénybe vevő személyek?
• On-line vagy személyesen naprakész adatokat kap országosan az ellátórendszerekről, szolgáltatásokról, eseményekről, szakemberekről, segédeszközökről, az adatbázis használatáról.
• Amennyiben személyesen vesznek részt a tanácsadáson, úgy illetékesség esetén átjárási lehetőségeket a család- és gyermekjóléti központ többi szolgáltatása irányába, egyéb esetben tájékoztatást arról, hogy az igénybevevő lakhelyén hol és milyen szolgáltatást vagy ellátást vehet igénybe bármely más szolgáltatást nyújtó intézménytől, szolgáltatótól.
• Bekapcsolódhatnak a Központban/Szolgálatnál SHS személyek és családtagjaik részére létrehozott klubokba.
• Személyesen megismerhetnek segédeszközöket (az eszközkölcsönzési rendszerben megtalálhatóak közül).
• Információkat oszthatnak meg a tanácsadóval, amelyek a többi érintett számára is fontosak lehetnek.
• Jelezhetik fejlesztési, terápiás igényeiket a tanácsadó felé és azzal közösen tervezhetik meg a soron következő lépést, például egy egyéni fejlesztés kapcsán.

Az országban található Információs- és koordinációs pontokról, az ott szolgáltatást nyújtó Fogyatékosságügyi tanácsadók elérhetőségeiről a lenti elérhetőségeimen kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők!

A nyíregyházi Információs- és Koordinációs Pont elérhetőségei:
Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ
4400 Nyíregyháza, Körte u. 41/a

Ügyfélfogadás:
Hétfőtől – péntekig: 8-16 óra között
Petrus József
Fogyatékosságügyi tanácsadó
Mobil: 20/267-7967
E-mail: petrus.jozsef@fszk.hu
Honlap: www.fszk.hu

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email