MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 24. szám 2018.04.27.

Views: 31

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Zárva lesz a Braille-könyvtár
2. Érdekképviseleti Híradó (2018. április 23-27.)
3. Távszem információs napok minden megyében, május 4-16
4. 2018 májusában is megjelenik a Vakok Világa
5. Felkérés kérdőíves kutatásban való részvételre
6. Braille-rejtvény játék (3. rész)
7. Braille-írást népszerűsítő pályaműveket vár az MVGYOSZ
8. Az MVGYOSZ segédeszközboltban már kapható az új MONDA vércukorszintmérő és a hozzáillő tesztcsík!
9. Marmorstein Berta Csodálatos Élete – Monodráma Rák Kata előadásában
10. Heti könyvajánló jeles napok tükrében

Vendégoldal

11. Meghívó Országos Braille-olvasásversenyre
12. Meghívó egy jótékonysági műsorra, a Szól a Szív Alapítvány javára
13. Színházi ajánlat ingyenesen Nógrád megyében
14. Segítségkérés szakdolgozathoz

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Zárva lesz a Braille-könyvtár

Értesítek minden érdeklődőt, hogy 2018. május 3-án és 4-én (csütörtökön, pénteken) a Braille-könyvtár zárva tart!
Megértésüket köszönjük!

Árvay Mária

***

2. Érdekképviseleti Híradó (2018. április 23-27.)

Az MVGYOSZ korábban az alapvető jogok biztosához fordult azzal a látássérült személyek körében már régóta ismert és vitatott szabályozással kapcsolatban, miszerint a vak és aliglátó, azaz a síkírást olvasni képtelen személyek kizárólag közokiratba foglaltan intézhetik ingatlan adás-vétellel kapcsolatos ügyeiket. Sok látássérült személy és szakember, így természetesen a Szövetség álláspontja szerint is diszkriminatív ez az intézkedés, mely az önálló döntéshozatalban súlyosan korlátozza az érintetteket, emellett pedig a látássérült ügyfelek számára jelentős többletköltséggel is jár.

Az állampolgári jogok biztosa az MVGYOSZ kezdeményezésével párhuzamosan hivatalból is vizsgálódott a területen, aminek eredményeit az alábbi linken elérhető közleményben foglalta össze a hivatal:
http://www.ajbh.hu/-/az-alapveto-jogok-biztosa-a-vak-es-latasserult-emberek-nyilatkozattetelenek-szabalyozasarol?inheritRedirect=true&redirect=%2F

Az MVGYOSZ álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás azért is diszkriminatív, mivel a technológia XXI. századi intenzív fejlődésével számos informatikai eszköz és lehetőség teszi lehetővé a vak és gyengénlátó emberek számára a nyomtatott vagy elektronikus formátumú szövegekhez való hozzáférést. Így egy látássérült ember nem tekinthető a szó szoros értelmében analfabétának, hiszen írási és olvasási, valamint szövegértelmezési készségeiben csupán látásának hiánya, a papírra nyomtatott szöveg szemmel történő észlelésének korlátozottsága akadályozza. Az elektronikus aláírás és a biometrikus azonosítás fejlődése és egyre szélesebb körű elterjedése reményeink szerint még tovább fogja tágítani ezeket a lehetőségeket. Fontosnak tartjuk, hogy a technológia fejlődését a jogalkotás is intenzíven kövesse annak érdekében, hogy a látássérült embereket segítő informatikai fejlesztések valóban lehetővé tegyék másokkal egyenlő esélyű társadalmi részvételünket.

Folytattuk a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) 1.2.2. pályázati konstrukciójának véleményezése kapcsán megkezdett érdekképviseleti munkánkat. Ennek újabb lépéseként részt vettünk Dányi Gábor Európai Uniós Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkár, Irányító Hatóság vezető fogadóóráján. A tárgyaláson az MVGYOSZ-t Dr. Nagy Sándor elnök megbízásából jelen sorok írója képviselte.

Az előzetesen megküldött véleményben és a megbeszélés során nem csupán a konkrét pályázati konstrukcióval kapcsolatos hiányosságokra hívtuk fel a monitoring bizottság és a helyettes államtitkár figyelmét, hanem részletes tájékoztatást adtunk a vak és gyengénlátó emberek elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos nehézségeiről, a nem megfelelően megvalósult akadálymentesítések keltette problémákról. Emellett röviden ismertettük az ISO40500 szabvány legfontosabb követelményeit, melyeknek betartásával a web- és szoftverfejlesztők valóban mindenki számára hozzáférhető honlapokat és alkalmazásokat hozhatnak létre. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény, valamint az Egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló törvény értelmében egyaránt kötelezettsége a Magyar Államnak. Ennek kapcsán azt is megemlítettük, hogy az MVGYOSZ korábban panasszal élt az ÁNYK akadálymentességének hiányosságaival kapcsolatban az Egyenlő Bánásmód Hatóság felé, mely eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az irányító hatóság vezetője megköszönte javaslatainkat, ugyanakkor tájékoztatott, hogy horizontális szempontként az egyenlő hozzáférés biztosítása valamennyi EU-s pályázati konstrukcióban követelmény. Ígéretet tett arra, hogy a jelenleg véleményezés alatt álló pályázati felhívásba beépítik az ISO 40500 szabvány teljesítésének kötelezettségét, valamint azt a lehetőséget, hogy a pályázók elszámolhassák az akadálymentes kialakítással és a hozzáférhetőségi szakvélemény elkészíttetésével kapcsolatos költségeiket. Ilyen szakvélemény kiállítására jogosultként az MVGYOSZ az Informatika a Látássérültekért Alapítványt jelölte meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az állampolgárok és hivatali dolgozók számára készülő fejlesztések során eddig is elvárás volt az akadálymentes kialakítás, azonban ő maga ezzel kapcsolatban nem rendelkezett konkrét szakmai ismeretekkel, a projektek megvalósulásának eredményeit pedig ebből a szempontból senki nem ellenőrizte. Ígéretet tett arra, hogy a jelenleg megvalósítás alatt lévő közel 50 érintett projekt lezárásakor fokozott figyelmet fordítanak ennek a szempontnak a teljesülésére, amire a közeljövőben felhívják a kedvezményezettek figyelmét.

Dr. Nagy Sándor a témával kapcsolatosan egy részletes információs levelet is összeállított, melyet a Szövetség a KÖFOP-1.2.2. konstrukció véleményezéséhez hasonlóan szintén megküldött a monitoring bizottságnak és az irányító hatóság vezetőjének.

Már javában zajlik a 3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, így a látássérült utasok számára történő akadálymentesítés területén is folyamatosak az egyeztetések. Április 26-án délután az MVGYOSZ és a VGYKE munkatársai közösen nézték meg és véleményezték az új kőburkolatot kapó állomásokon elhelyezendő taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések mintadarabjait. A megbeszélésen bemutatott mintafelületek a 4-es metróvonalon már meglévő taktilis burkolatok mintájára, az MVGYOSZ ajánlásainak és a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelő kialakítással készültek el, ami garanciát jelent a használhatóságra és a tartósságra is. A folyamat következő elemeként várhatóan egy fehérbottal és rálépéssel is tesztelhető mintafelületet bocsátanak rendelkezésünkre az egyik felújítás alatt álló állomás területén, még a burkolási munkák megkezdése előtt. A mintafelületen a vezetősávok és a figyelmeztető jelzések mellett megtekinthető és véleményezhető lesz az elsodrási sávot jelző kontrasztos csík és az elsodrási sávon belüli, felületi érdességében a többi járófelülettől jelentősen eltérő burkolat is.

A megbeszélésen résztvevők kérdéseket tettek fel a mozgólépcsők irányának jelzése, a beléptető kapuk működése, valamint a liftek beépítése és a szerelvényeken történő ajtónyitás kapcsán is, melyekre az üzemeltetőktől és a kivitelezőktől részben megnyugtató válaszokat kaptunk, illetve ezek a területek további egyeztetések témáját képezik.

Németh Orsolya

***

3. Távszem információs napok minden megyében, május 4-16

Folytatódnak a 2018. április-június folyamán megyénként megrendezendő Távszem információs fórumok.

A rendezvények a látássérültek megyei egyesületeinél, velük közös szervezésben kerülnek megtartásra. Témájuk a Távszem projekt keretében létrejövő online távsegítő szolgáltatás működése, a tesztelésben való részvétel módja, az okos eszközök tartós használatba vételének feltételei, illetve az érdeklődők kérdéseinek megválaszolása. Az információs napokon a projektmenedzsment és a szakmai megvalósítói csapat tagjai ismertetik a projekt tevékenységeit és válaszolnak kérdéseikre.

Az elmúlt hetekben Távszem információs rendezvényt tartottunk Budapesten a Hermina Egyesületnél, valamint Győrben, Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szegeden, Pécsett, Kaposváron és Salgótarjánban.

A következő időszakban az alábbi helyszíneken és időpontokban tartunk információs napokat:

Budapest – Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete
Időpont: 2018. május 4. péntek 12:00
Helyszín: Vakok Általános Iskolája, Nádor Terem (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.)

Szombathely – Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 5. szombat 10:30
Helyszín: az egyesület székháza (9700 Szombathely, Vörösmarty utca 32.)

Zalaegerszeg – Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 8. kedd 11:30
Helyszín: Tungsram Sportközpont (8900 Zalaegerszeg, Alsóerdei utca 3.)

Pápa – Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 8. kedd 14:00
Helyszín: polgármesteri hivatal (8500 Pápa, Fő utca 5.)

Nyíregyháza – Nyírségi Látássérültek Egyesülete
Időpont: 2018. május 10. csütörtök 10:00
Helyszín: SZ.SZ.B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (4400 Nyíregyháza, Széchenyi utca 2.)

Nyíregyháza – Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 10. csütörtök 13:00
Helyszín: az egyesület székhelye (4400 Nyíregyháza, István utca 3.)

Debrecen – Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesülete
Időpont: 2018. május 14. hétfő 14:00
Helyszín: az egyesület székháza (4025 Debrecen, Külsővásártér 16.)

Szolnok – Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 16. szerda 10:00
Helyszín: Verseghy Ferenc Megyei könyvtár és közművelődési intézmény (5000 Szolnok, Kossuth Lajos utca 2.)

A további információs napok időpontját és helyszínét is hamarosan közzétesszük.

Amennyiben esetleg lemaradt az Ön megyéjében megrendezett tájékoztatóról, szívesen látjuk bármelyik más tagegyesületnél, illetve várjuk kérdéseit a tavszem.mvgyosz@gmail.com e-mail címre!

A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, szeretettel várjuk Önöket!

Németh Orsolya
Társadalmi kapcsolatok referense

***

4. 2018 májusában is megjelenik a Vakok Világa

Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

*

Házunk tájáról
Gratulálunk dr. Nagy Sándornak a kitüntetéshez!
Olvashatják a vezetőség aktuális beszámolóit, valamint tudósítást az elnökségi ülésről. Témák az ülésről: a szövetséget ért vírustámadás következményei; később lesz a küldöttgyűlés; támogatás a Gyengénlátó Gyermekekért Alapítványnak; vizsgálják a Fejér megyei szervezet tevékenységét; szigorodik az adatkezelés az új EU-s szabályzat miatt; változik az elnökség tagjainak feladata.

*

Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
Beszélgetés a „Múlt, jelen, jövő” pályázat nyertesével, valamint rövid összeállítás a pályázat legjobb 10 verséből (folytatás a júniusi lapszámban).
Ismét a Fények vakondja pályázat novellái közül válogattunk: Vidovics Cecília: Mi lennék nélküled?
Verseinkkel az édesanyákat és a Pünkösdöt köszöntjük!

*

Sportos élet, egészség!
Németh Orsolya Balogh Zsolt látássérült paralimpikonunkkal beszélgetett a síelésről, a koreai élményeiről.
Lássuk a táplálkozás néhány „arany”, vagy inkább alapszabályát!

*

Első a család
Másik kitüntetettünk Horváthné Dunaveczki Leona, neki is szívből gratulálunk!
Varga Imre „Külföldön szavaztam” cikke folytatódik, ígérete szerint.

*

Régi világunk lapjai
Ismét saját oldalainkat lapoztuk fel, mi történt 1983-ban.

*

Tuti tippek, rövid hírek
Ismét nyitva a segédeszközbolt és a Braille-könyvtár.
Kutyások, figyelem! Sok-sok új termék kapható a segédeszközboltban.
Lássuk a posta és a szövetség egyeztetését a „vakok írása” témában.
Új honlapja lesz a szövetségnek.
Mondja el véleményét a középiskolás látássérültek tanulási feltételei javításának érdekében!
Miért olyan nehéz az elektronikus ügyintézés egyenlő esélyű hozzáférését megteremteni? A látássérülteknek nem fogadható el a jelenlegi tervezet!
Várható-e változás a vasúti közlekedés során a látássérült utasok szempontjából?
nagy fejtörést okoz az új EU-s adatvédelmi szabályozás… Összedugták a fejüket a jogászok!
Németh Orsolya ismertette a látássérültek igényeit a turisztikában. Mitől lesz akadálymentes egy látássérültnek a nyaralás, utazás?
Kik azok a véttelen közlekedők és hogyan lehet növelni a közlekedésben biztonságukat? Hogy kell helyesen segíteni egy látássérültnek és milyen veszélyek leselkednek rá az utcán? Ezeket a témaköröket érintette az egyeztetés.

*

Társas barangoló
Cikksorozatot indítunk a vakvezetőkutyák élete, munkája témakörben. Hasznos tippek, érdekes élmények, kedves történetek. „A kezdetek” alakulása…

*

ÚJság az újságban
Megjelent a NVDA legújabb idei kiadása.

*

Náluk jártunk
Durgonics Tamás „A költészet szárnyán” repít minket a „Múlt, jelen, jövő” pályázat eredményhirdetésére. Gratulálunk a nyerteseknek!
Kovács Judittal és a Nosztalgia csoporttal Nyíregyházán, Kassán és Miskolcon jártunk nagy költőink nyomában.

Kopcsándiné Zsuzsa és a vas megyeiek pedig bowlingozni vittek bennünket, valamint a VAGYOK-on is jártunk segítségükkel.

*

Meghívók, közlemények, hirdetések
Az MVGYOSZ közleménye a Braille-szavazólapokkal kapcsolatban.
Ismét Onkyo novellaíró-verseny.

Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
Írjanak nekünk!
Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
Szerkesszünk újságot közösen!

Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2018. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.

Befizetés módja:
-emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
-személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
– telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-14:00 óra között.

Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket elektronikusan.

Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít. Személyes befizetés hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-14:00 között lehetséges.

Várjuk megrendelését.

Elérhetőségünk:
vakokvilaga@mvgyosz.hu
sztaki1em@t-online.hu
+36303585555

A Vakok Világa munkatársai nevében
Sztakó Krisztina szerkesztő

***

5. Felkérés kérdőíves kutatásban való részvételre

Kedves Olvasóink!

Egy doktori kérdőíves kutatás támogatása céljából kérjük most a látássérült személyek segítő közreműködését.
A kutatás célcsoportját azok a látássérült, hallássérült és mozgássérült személyek képezik, akik elmúltak 16 évesek.

A kérdőívet megtalálják a következő link alatt: http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/980786416/
A kitöltés határideje: 2018. április 30.

A kérdőív kérdései az általános kérdéseken túl a fogyatékossággal élő felnőttek akadálymentes tanulási lehetőségeit és ezzel összefüggésben a munkavállalást érintő legfontosabb tényezőket vizsgálják.

Miért fontos ez a kutatás?
A kutatás nemcsak problémákat kíván feltárni, hanem a kapott válaszok segítségével támpontokat kíván nyújtani ahhoz, hogy a felnőttképzési rendszer hogyan tudja biztosítani a fogyatékossággal élő felnőttek képzésekhez történő egyenlő esélyű hozzáférését, ezáltal pedig hatékonyabban segíteni a fogyatékossággal élő személyek munkaerő-piaci (re)integrációját.
A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a fogyatékossággal élő személyek egész életen át tartó tanulását, képzését biztosító rendszer megalapozásához, szükség esetén jogszabály-módosító javaslat megfogalmazásához.

A kutatásban való részvétel anonim, a vizsgálatból származó adatok csak kutatási célból kerülnek felhasználásra.

Kérjük önöket, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék a felmérés eredményességét.

dr. Nagy Sándor
MVGYOSZ

Németh Orsolya
MVGYOSZ

Hangya Dóra
SINOSZ

***

6. Braille-rejtvény játék (3. rész)

Braille-rejtvény játékunk iránt töretlen az érdeklődés! Köszönjük a második feladványra beküldött helyes válaszokat!

És máris itt a folytatás! Ezúttal egy filmes feladványra várjuk a helyes megfejtéseket:

Egy lengyel televíziós film. Janus Przymanowski könyvéből 1966 és 1970 között forgatott sorozat három évada (összesen huszonegy), 55 perces epizódból állt. A széria a II. világháború során 1942 és 1945 között játszódik. Az első lengyel hadsereg harckocsija legénysége, és Gömbőc kutya kalandjait követi. Hány fős a harckocsi legénysége?
A helyes szám a végső megfejtés harmadik karaktere.

Ne feledjék: a játékban történő részvétel csak akkor érvényes, ha mind a hat feladvány megfejtését a meghirdetéstől számított ötödik napig beküldik, így a játékban mostantól csak azok részvétele érvényes, akik az első két kérdést helyesen megválaszolták. Az aktuális feladvány megfejtését május 2-áig várjuk az info.mvgyosz@gmail.com e-mail címre. A megfejtést beküldőknek minden esetben visszajelzünk, hogy válaszuk beérkezett!

A játékhoz további tartalmas időtöltést és sok sikert kívánunk!

A hírlevél szerkesztői

***

7. Braille-írást népszerűsítő pályaműveket vár az MVGYOSZ.

A már-már hagyományosnak mondható, sikeres magyar pályázati részvételek után, amikor is
– 2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye);
– 2015-ben Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri;
2017-ben pedig Szentgáli-Tóth Boldizsár „Szia, Reni” című írásával nyerte el a nemzetközi zsűri által odaítélt „Kiváló mű” díjat http://www.mvgyosz.hu/2017-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye-0).
a versenyt 2007. óta kiíró Onkyo Corporation és a Braille Mainichi cégek felkérték az Európai Vakok Szövetségét (European Blind Union, röviden EBU) az általuk kiírt, 2018. évi Onkyo Braille Novella- és Esszéíró Világverseny európai koordinálására. Az MVGYOSZ, mint az EBU tagja, vállalásának eleget téve közzéteszi a nemzetközi szervezet felhívását, egyben mindenkit arra buzdít, hogy ossza meg a témában gondolatait a hazai és a nemzetközi sorstárs közösségekkel.
A novellaíró-verseny célja a látássérültek életében, társadalmi befogadásukban és az információkhoz jutásukban kulcsfontosságú pontírás népszerűsítése, valamint a Braille írás/olvasás támogatása.
A résztvevőknek pályaművüket legkésőbb 2018. június 08-ig be kell nyújtaniuk az adott ország nemzeti EBU tagszervezetéhez (MVGYOSZ), az international@mvgyosz.hu e-mail címre.
Annak érdekében, hogy a fordítások a lehető legjobb minőségben készülhessenek el, kérjük a pályaműveket minél előbb – lehetőség szerint még a 2018. június 08-i határidő előtt – benyújtani!

Bízunk abban, hogy az idei évben is magas színvonalú pályaművek érkeznek az MVGYOSZ-hez, ezzel hozzájárulva a korábbi eredmények folytatásához!

Jelen hírlevelünk mellékleteként részletesen olvasható a pályázati kiírás és annak részvételi feltételei:
«Onkyo 2018 Részvételi feltételek_szabályok.doc» néven.

Ollé Attila
nemzetközi referens

***

8. Az MVGYOSZ segédeszközboltban már kapható az új MONDA vércukorszintmérő és a hozzáillő tesztcsík!

A 77 Elektronika Kft. jóvoltából 2018. márciusában az MVGYOSZ székházában 29 db vércukorszintmérő cseréje történt meg.
A Kft. munkatársai türelmesen és szakszerűen mutatták be minden egyes résztvevőnek az új készülék használatát, a látássérültek nagy elégedettséggel távoztak.

DCONT MONDA magyarul beszélő funkcióval rendelkező vércukorszintmérő:
Bruttó ár: 10.000,- Ft
Nettó ár: 7.874,- Ft
Áfa: 27%
Vényre:
Bruttó támogatás: 5000,- Ft, Nettó támogatás: 3937,- Ft
Bruttó térítési díj: 5000,- Ft, Nettó térítési díj: 3937,- Ft
Felírható mennyiség 72 hónap/1db
Támogatási technika: NOMIN 50 %
Közgyógyellátás jogcímen is rendelhető!
Szakképesítési követelmény: belgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, endokrinológia

Tesztcsíkok DCONT MONDA vércukorszint-mérőhöz:
Terméknév: Ideál Teszt 50db/doboz
Bruttó ár: 2706 Ft,
Nettó ár: 2577 Ft
ÁFA: 5%
Vényre:
Inzulinkezelésre szoruló diabetes mellitus. Napi kétszeri inzulinadás esetén.
Szakképesítési követelmény: belgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, endokrinológia, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa is. Az inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama: 12 hónap.
Bruttó támogatás 2165 Ft, Nettó támogatás 2062 Ft
Bruttó térítési díj: 541 Ft, Nettó térítési díj: 515 Ft
Felírható mennyiség: 3 hónap/csomag/doboz
Támogatási technika: NOMIN 80%
Közgyógyellátás jogcímen is rendelhető!

Koczkásné Tóth Csilla
szolgáltatásvezető

***

9. Marmorstein Berta Csodálatos Élete – Monodráma Rák Kata előadásában

A darabról:
A történetet RÁK KATA meséli el. A mosolygós- könnyes mese a 20. századdal egyidős asszony kalandjaival kalauzol a ferencjóskás kortól, az első világháború évein, a Horthy- korszakon át a II. világháború és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig. Nevetés, elképedés, nagy érzelmek mellett felsejlik nagyszüleink, dédszüleink mindennapi életén túl a múlt század történelme. Szerelem és háború, üldöztetés és üzletelés, egy mindig magára találó változatos élet fordulatai.
Az előadás helyszíne: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, 1146 Budapest, Hermina út 47.
Az előadás ideje: 2018. május 10. 15:00

Belépő: 1000 Ft
Az előadásra jegyet venni elővételben lehetséges. Jegyvásárlási igényükkel, illetve esetleges kérdéseikkel keressenek a +36 30 4492331 telefonszámon.
Emellett az érdeklődők jegyeket a Vakvezető kutyák Világnapja programunk helyszínén (MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ /1212, Bp. Dunadűlő út 206883
hrsz, Hollandi út 1-gyel szemben) is vásárolhatnak 2018. április 28-án.

Várunk Szeretettel Minden Kedves Érdeklődőt!
A programváltozás jogát fenntartjuk.
A Centenáriumi Év Fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi Év Nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly, Színművészek
A Centenáriumi Év Főtámogatója: a Vesper Kft.

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

10. Heti könyvajánló jeles napok tükrében

Április 23 – a könyv napja

Gyógyító gondolatok a Braille-könyvtárban.
Márai Sándor: Füveskönyv
(2 kötet)

Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően.
Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaignenak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult.

“Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet – legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek. Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tied.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

11. Meghívó Országos Braille-olvasásversenyre

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, 2018. május 12-én ismét megrendezi Nyíregyházán a tavaszi országos Braille olvasásversenyt, ahol a felnőtt versenyzők Jósa András munkásságát ismerhetik meg, valamint egy írásának részletét olvashatják fel, a zsűri és a közönség előtt.
A gyermekeket is invitáljuk Braille-ben olvasni, ők Nógrádi Gábor egyik humoros írásából olvasnak majd részletet.

Jósa András 2018-ban ünnepelné 100. születésnapját, valamint a róla elnevezett múzeum is 150 éve került megalapításra.

Az országos Braille-olvasásverseny mellett a szervezők különleges programot is kínálnak azoknak a látássérülteknek és kísérőjüknek, akik Nyíregyháza városba látogatnak május 11-12-én.
Vendégünk lesz Bieber Mária gyógypedagógus, aki kitalálta és megalkotta a Pontról-Pontra társasjátékot, melyet május 11-én bemutat és a jelenlévők ki is próbálhatnak.
A tavaszi országos Braille-olvasásversenyre minden látássérültet hívunk és várunk, akik számára fontos a pontírás olvasásának kulturális öröksége és ápolása.

A 2018. évi Braille-olvasásverseny szakmai zsűrijének tagjai:
Babolcsi Andrea, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógus munkatársa,
Bieber Mária, Gyógypedagógus, az MVGYOSZ Braille bizottságának tagja,
Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtár fő könyvtárosa,
G. Kosik Anita, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, az egyesület önkéntes felolvasója.

Részletes program:
2018. május 11. péntek:
A délutáni órákban érkezés Nyíregyházára, a szállás elfoglalása, városnézés, majd 19 órától közös vacsora.
20.00 órától, Pontról-Pontra, interaktív társasjáték Bieber Máriával.
Május 12. szombat:
8.00 óra reggeli.
10.30 óra Országos Braille-olvasásverseny, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.
13.00 óra Közös ebéd majd hazautazás.

A rendezvényre látogató versenyzők és egy fő kísérőjük szállását, étkezését, és részvételét pályázati forrásból fedezzük, így számukra e tavaszi hétvége Nyíregyháza városban ingyenes.
Azon vendégeink, akik szállást és étkezést is kérnek, ezt 2018.május 7-ig jelezni szíveskedjenek az egyesület bármely elérhetőségén.

A tavaszi Országos Braille-olvasásverseny megrendezését az Alternatív Közösségi Központ, az Alko-Soft Bt, a Start Rehabilitációs vállalat és intézményei, valamint önkéntesek és magánadományozók támogatásával valósítjuk meg.

Jelentkezni és részletes információt kérni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B Megyei Egyesülete
Cím: Nyíregyháza István utca 3.
Telefon: +36 (42) 407-486. Mobil: +36 (30) 373-1380
Email: elnok@vakegy.hu
Web: www.vakegy.hu

Nemes-Nagy Tünde

***

12. Meghívó egy jótékonysági műsorra, a Szól a Szív Alapítvány javára

“Anyai szemmel” – (Irodalmi összeállítás dalokkal)

2018. május 11. (péntek), 16:00–17:00
Nádor terem 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

– “Nem rossz, hogy nem látja a gyermeke arcát?” – kérdezik gyakran a látássérült édesanyákat.
– Anyai szemmel nézünk rájuk mi is, mint mindenki más. S hogy hogyan látjuk őket? Hogy éljük meg anyaságunkat? Hogyan tudunk újra gyermekké válni mellettük?
Dalban, versben mondjuk el.

Énekkel: Horváthné Dunaveczki Leona
Saját költeményeivel: Veres Katalin

A Szól a Szív Alapítvány javára tartandó jótékonysági műsorra várunk minden kedves érdeklődőt sok szeretettel!

1000, 2000, 3000 forintos adományjegyek vásárolhatók a helyszínen

Horváthné Dunaveczki Leona

***

13. Színházi ajánlat ingyenesen Nógrád megyében

Tisztelt érdeklődők!

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2018/2019-es színházi évadában felolvasószínházi előadásokat szervez az évad során Salgótarján belvárosában, a Zenthe Szalonban, amely felolvasószínházi estéken szívesen látnánk a Nógrád, Heves, Borsod megyei vakokat és gyengénlátókat. Az előadások látogatása térítésmentes.

A tervezett felolvasószínházi előadások:
Marschalkó Zsolt: Homokvihar
Madách Imre: Civilizátor
Popper Péter: Útvesztő
Szmodis Jenő: Ultimátum

Kérjük, amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, keressenek elérhetőségeinken, hogy segíthessünk a színházlátogatásban.

Üdvözlettel:

Andó Ákos
marketing, PR
Zenthe Ferenc Színház
H 3100 Salgótarján, Fő tér 5.
(0036) 32 310 503
(0036) 20 355 1800
marketing@zentheszinhaz.hu
www.zentheszinhaz.hu

***

14. Segítségkérés szakdolgozathoz

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Pozsgay Dóra vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar látássérültek pedagógiája és pszichopedagógia szakos hallgatója. Abban a reményben írok, hogy segítséget tudna/tudnak nyújtani szakdolgozatom elkészítésében, melynek témája: Retinitis pigmentosa, avagy mit lehet tudni a farkas vakságról. A dolgozat interjúkra épül, melyhez olyan látássérült személyeket keresek, akik szintén ilyen szembetegséggel rendelkeznek. A kérdések a mindennapi kihívásokra, az elfogadásra, betegséggel való együtt élésre terjednek ki. Életkorhatár nincs, de ha a személy 18 év alatti, akkor szeretnék a szülőkkel is beszélgetni. Az interjúk teljesen anonim módon zajlanak, harmadik félnek semmilyen személyes adatot nem szolgáltatok ki.

Várom mielőbbi válaszát a pozsgaydora@gmail.com email címre.

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Pozsgay Dóra

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email