MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 2. szám 2019.01.11.

Visits: 116

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. 2019-ben is jelentkezik az Érdekképviseleti Híradó
2. Nyugdíjasokat érintő járulékfizetéssel kapcsolatos változások
3. 2019 januárjában is megjelenik a Vakok Világa
4. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra

Vendégoldal

5. Hermina Egyesület hírei
5.1. Meghívó! – Pótszilveszter
5.2. Üdülés Balatonbogláron 2019-ben
6. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület meghívója
7. Nyílt nap az ELTE-n

 1. Az AKKU Egyesület programajánlója
  9. A 90 decibel híre
  10. Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. kedvezményes meghívója  

  ***

  Az MVGYOSZ hírei, közleményei

  1. 2019-ben is jelentkezik az Érdekképviseleti Híradó

  2018 februárjában indult útjára az MVGYOSZ Hírlevélben új rovatként az Érdekképviseleti Híradó. Az első szám február 16-án jelent meg, amit az év során további 25 követett. A rovatban 2018-ban összesen 48 hírt adtunk közre, melyek többsége a Vakok Világa hasábjain is eljutott az olvasókhoz.

  Az Érdekképviseleti Híradó elindításával az volt a célunk, hogy az érdeklődők a közhasznúsági jelentésben és az elnöki beszámolóban foglaltaknál is részletesebb képet kapjanak a szövetség érdekképviseleti munkájáról, elsősorban az elnök és az érdekvédelemmel foglalkozó munkatársak tevékenységéről és eredményeiről. Szívből reméljük, hogy hétről hétre érdeklődéssel várták és olvasták a híreket, melyek a magyar látássérült-ügy számos területét érintették az elmúlt évben.

  Az Érdekképviseleti Híradóban 2018-ban olvashattak több új vagy módosítás alatt lévő jogszabály véleményezéséről, a szövetség vezetésének konkrét jogszabály-módosító javaslatairól, a társintézményekkel zajlott szakmai és érdekképviseleti együttműködésekről, a látássérült emberek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében folytatott egyeztetésekről, a fizikai és infókommunikációs akadálymentesítés és az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében tett lépésekről, tárgyalásokról, valamint az MVGYOSZ vak és gyengénlátó emberek társadalmi befogadását elősegítő egyéb akciókban való részvételéről. Az Érdekképviseleti Híradó kiemelt, többször visszatérő témái között szerepelt a 3-as metróvonal és a Városliget megújulása és akadálymentesítése, a Főkefe Nonprofit KFT. bedolgozói jogviszonyban álló alkalmazottainak érdekképviselete, a látássérült személyek aláírásának elfogadásával kapcsolatos érdekképviseleti kérdések, a nyílt munkaerő-piaci munkáltatók befogadó hozzáállását elősegítő tevékenységekről szóló tájékoztatás, valamint a látássérült személyek elemi rehabilitációját szabályozó törvényalkotó munka folyamata.

  Bár a 2018-as év véget ért, mi 2019-ben is ott folytatjuk az érdekképviseleti munkát, ahol azt tavaly abbahagytuk, az érdekképviseleti tevékenység folyamatáról és eredményeiről pedig a jövőben is rendszeresen beszámolunk az Érdekképviseleti Híradó cikkeiben.

  dr. Nagy Sándor és Németh Orsolya

  ***

  2. Nyugdíjasokat érintő járulékfizetéssel kapcsolatos változások

  2019. január 1-jétől nem kell járulékot fizetniük azoknak a sajátjogú nyugdíjasoknak (öregségi nyugdíj), akik munkaviszonyban kereső tevékenységet folytatnak. Ez a változás – amellett, hogy az érintettek zsebében valamivel több pénz marad – két további következménnyel is jár.
  Egyrészt a nyugdíjas munkavállalók esetében ott is megszűnik a jövedelemkorlát, ahol az korábban létezett. Eddig a minimálbér 18-szorosát nem haladhatta meg a munkából származó éves jövedelme annak, aki a nyugdíjkorhatár betöltése előtt sajátjogú nyugdíjasként folytatott kereső tevékenységet (pl. a nők kedvezményes nyugdíja mellett.) Ha mégis meghaladta, akkor a nyugdíját a következő hónaptól az adott év végéig szüneteltetni kellett. Mostantól – járulék fizetés hiányában – korlátozás nélkül kereshet az is, aki a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjasként dolgozik.
  A jogszabályváltozás kevésbé pozitív következménye, hogy nem jár a 0,5 %-os mértékű nyugdíjnövelés annak, aki nyugdíjasként dolgozik, azonban nem fizet nyugdíjjárulékot.

  Akiket a változások nem érintenek
  Nem szűnt meg a járulékfizetési kötelezettség azokra a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött nyugdíjban részesülőkre vonatkozóan, akik egyéni vállalkozóként, vagy valamilyen társas vállalkozás tagjaként folytatnak kereső tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy rájuk az említett éves kereseti korlát továbbra is vonatkozik, de cserébe ők ezután is jogosultak a 0,5 %-os mértékű nyugdíjnövelésre is.

  Mivel sokan kérdezték fontos kitérni arra, hogy a járulékfizetés alóli mentesség nem vonatkozik a megváltozott munkaképességűek ellátásában (rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátás) részesülőkre, ezért ők továbbra is kötelesek járulékot fizetni, ha ellátásuk mellett kereső tevékenységet folytatnak. Ebből következik ugyanakkor, hogy a rájuk irányadó keresetkorlát (azaz, hogy jövedelmük 3 egymást követő hónapban nem haladhatja meg az adott évre érvényes minimálbér, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások tagja esetében a garantált bérminimum 150 %-át) továbbra is fennáll. Ami viszont pozitív, hogy Ez az időtartam az öregségi nyugdíj szempontjából szolgálati időnek számít.

  Gulyásné dr. Bölkény Ágota

  ***

  3. 2019 januárjában is megjelenik a Vakok Világa

  Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

  *

  Centenáriumi rendezvények
  2018 december 31-én véget ért a Centenáriumi év. Ám azért a decemberi hónapban még tartott, ízelítőt adunk a programokból.

  *

  Házunk tájáról
  Megjelent az MVGYOSZ 2017. évi közhasznúsági melléklete (ennek második részét közöljük).
  December elején ülésezett a vezetőség, olvashatják a beszámolókat.
  Érdekképviselet, fontos előkészítő megbeszélések és döntések Németh Orsi tollából: dec. 3-i rendezvények, taktilis burkolati jelzések, változás az FSZK-ban.

  *

  Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
  Marika most Mach Andrással, a hangoskönyvtár közkedvelt felolvasójával beszélgetett.
  Tél van, így téli verscsokrunkat olvashatják.
  Ki volt Vagány Elemér? Olvassák Ács Ibolya meséjét és minden kiderül!

  *

  Első a család
  Megszűnik a rehabilitációs kártya, de mi van helyette?
  Mennyivel emelkednek a nyugdíjak és más juttatások? Ezekre is válaszolunk.
  Jönnek az új 500 forintos bankjegyek.
  Mesterséges intelligencia definiálhatja a jövőben a szembetegségeket.

  *

  Tuti tippek, rövid hírek
  Nem sírok többet, ha vöröshagymát aprítok…
  Online hangoskönyvtár és a tagnyilvántartó.
  2019-ben is működik az Okosklub.
  A kutyaiskola hírei.
  Kedvezmény a Veszprémi Állatkertben.

  *

  Náluk jártunk
  Élelmiszert gyűjtött a VGYKE.

  *

  Meghívók, közlemények, hirdetések
  Eredményhirdetés a 100-ast egy 100-asért programban.
  Megjelentek a Sz.-Sz.-B. Megyei Egyesület legújabb „Közösen egy közösségért” érettségi tételei.
  Idén is üdülhetünk Balatonbogláron.

  Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
  Reméljük, hogy találnak kedvükrevalót!
  Írjanak nekünk!
  Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
  Szerkesszünk újságot közösen!

  Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

  A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2019. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
  Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

  A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

  Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.

  Az újság síkírású, Braille és hangos változata is megrendelhető:
  Befizetés módja:
  – emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
  – személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
  – telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, Szitás Anettnél.
  A személyes előfizetés előtt kérjük, minden esetben telefonon egyeztessen kolleganőnkkel!

  Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

  Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

  Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket az előfizetett formában.

  Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít.

  Várjuk megrendelését.

  Elérhetőségünk:
  vakokvilaga@mvgyosz.hu
  sztaki1em@t-online.hu
  elofizetes@mvgyosz.hu
  +36303585555

  A Vakok Világa munkatársai nevében
  Sztakó Krisztina szerkesztő

  ***

  4. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra

  Folytatódik az aláírás tanfolyam.
  Vakok esetében természetes, hogy nehézséget okoz, ha egy golyóstollal alá kell írniuk nevüket egy dokumentumon. Van, aki nem is képes rá. Pedig az élet számos területén szükség van erre.
  E fontos készség javítására, kifejlesztésére kínál segítséget az MVGYOSZ, a Fény Alapítvánnyal összefogva, aláírás tanfolyamain.

  Ha Ön, vagy ismerőse
  – aláírni soha nem tanult született vak, aliglátó, vagy gyengénlátó, vagy
  – az aláírást már ismerő, de ritkán használó veleszületetten vak, aliglátó, vagy gyengénlátó,
  – látását gyermekként, vagy felnőtt korban elvesztett sorstárs, kinek aláírása javításra szorul,
  jöjjön el a tanfolyamra és váljon profi aláíróvá!

  A foglalkozásokat tapasztalt gyógypedagógus tartja, a részvétel ingyenes. Időtartamuk esetenként 60 perc, hetente egy-két alkalommal. Az aláírás elsajátításához elegendő óraszám nem meghatározható, hiszen annak készségszintű használata és alkalmazása a tanuló képességeitől, ismereteitől, látásmaradványától függ.

  Az órák az MVGYOSZ székházában (1146 Budapest, Hermina út 47.) lesznek, időpontjukról mindenkivel külön egyeztetés történik.

  A tanfolyam részleteiről érdeklődni és jelentkezni Szőke Mártánál lehet e-mail-ben a szederkenyimarta@hotmail.com címen, vagy telefonon a 06 (30) 576-5400 számon.

  Angyal Gábor
  szakmai vezető

  ***

  Vendégoldal

  5. Hermina Egyesület hírei

  5.1. Meghívó! – Pótszilveszter

  A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete keretében működő Nosztalgia Klub 2019. január 18-án (péntek) 15 órai kezdettel pótszilveszteri mulatságot rendez az MVGYOSZ Székházának Hermina Termében (1146 Budapest Hermina út 47.).
  Meghívott sztárvendég Orbán Béla (Dzsoni) énekes humorista.
  A műsorban közreműködnek a Horizont Kultúrcsoport szólistái és versmondói.
  Büfé, zsákbamacska és jó talpalávaló zenék biztosítják a kellemes hangulatot. Énekel és a talpalávalót szolgáltatja: Nagy Árpád Endre zenész.
  A belépés díjtalan!
  Minden érdeklődőt szeretettel vár
  a Nosztalgia Klub Vezetősége

  *

  5.2. Üdülés Balatonbogláron 2019-ben

  A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyílik a balatonboglári üdülő! A szolgáltatások a megszokottak lesznek: napi háromszori étkezés, tévészoba, vak ping-pong, lengőteke, büfé, és megszokott lesz a kellemes, nyugodt környezet is.

  Az egyes turnusok szokásostól eltérően hétfőtől vasárnapig tartanak, a szobák hétfőn 14 órától foglalhatóak el, és azokat vasárnap 10 óráig kell elhagyni. 2019-ben a szezon már megkezdődik május 3.-án pénteken.

  A nyári főszezon június 17.-től augusztus 25.-ig tart.

  Azoknak a nyaralóknak, akik nem az MVGYOSZ tagjai, a helyszínen a nyaralás végén személyesen kell kifizetniük az idegenforgalmi adót, amelynek ára kb. 450 forint éjszakánként, fejenként.

  A tavalyi évhez hasonlóan lehetőség van egy hetes nyaralásra is! Jelentkezéskor üdülési előleget kell fizetni, amely az üdülés teljes összegének a fele. A befizetés történhet személyesen, vagy előzetes egyeztetés után banki átutalással. (bankszámlaszám: 64400044-30091893-31100019).
  Az üdülési ár további összegét a nyaralás megkezdésekor az üdülőben kell rendezni.
  Pénzt csak igazolt kórházi kezelés esetén fizetünk vissza!
  Az üdülés ára: elő- és utószezonban 40.000 Ft fő/hét, főszezonban 50.000 Ft fő/hét.

  A jelentkezéseket Otlakán Gyula a 06-20-9670-446-os telefonszámon várja.
  A jelentkezéseket 2019. február 4.-től fogadjuk.
  Egyéb információkért is az üdülő üzemeltetője, Otlakán Gyula hívható a 06-20 967-0446-os telefonszámon, és őt kell keresni a vasútállomásról az üdülőbe való beszállításhoz is!

  Hermina Egyesület

  ***

  6. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület meghívója

  Kedves Olvasó!

  A 2019-es év első, sötétben játszódó koncertjére invitállak Téged és ismerőseidet, családodat, rokonaidat.

  Egyesületünk, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület 2018 óta szervezz kulturális programokat látássérült és látó személyek aktív közreműködésével.
  2018 szeptemberében büszkén adhattunk át 150 újonnan elkészült hangoskönyvet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Bodor Tibor hangoskönyvtára részére.
  Szintén ebben a hónapban tartottuk meg első sötétkoncertünket Szalóki Ági művésznő és Helle Maximilian zongorakísérő előadásában. A koncerten a harmincas évek közismert dívája, Karády Katalin elevenedett meg dalban és lélekben. Olyan nagysikerű filmek főszereplője volt, mint a Halálos Tavasz, az Egy tál lencse, vagy a Külvárosi Őrszoba.
  Szalóki Ági művésznő neve garanciának számít a kiváló élményre a magyar zenei palettán. Olyan nagysikerű művészekkel játszott együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla, Lajkó Félix vagy Palya Bea.

  Az akkori nagy érdeklődésre való tekintettel idén február 13-án ráadáskoncertet tartunk a város egyik legpatinásabb helyén, a Duna Palotában.

  Kedves Olvasó!
  Ha eddig nem görgettél lejjebb, az azt bizonyítja, hogy talán Téged is érdekel ez a rendkívül exkluzív, teljes sötétségben lezajló, soha vissza nem térő esemény.

  Ha szeretnél egy felejthetetlen Valentin napi meglepetést szerezni szeretteidnek, váltsd meg jegyeidet a koncertre még ma!

  Jegyvásárlás:
  https://www.jegy.hu/program/program-100459?fbclid=IwAR2sOi-brEZuL96Mjpa_1txuo0KCbBrrbG8VG1yAEjYAIP4SzE8XEH48pWw

  Ugye találkozunk?

  Puskás Kata Szidónia
  Bodor Tibor Kulturális Egyesület
  elnök

  ***

  7. Nyílt nap az ELTE-n

  Az ELTE nyílt napot szervez a továbbtanulni szándékozó speciális nevelési igényű diákoknak 2019. január 25-ére, 15:00 órai kezdettel.

Itt letölthetik a rendezvény hirdetéséhez készült dokumentumot „Nyílt Nap meghívó_2019.doc” néven.

Rozemberczki Zoltán

***

8. Az AKKU Egyesület programajánlója

Bakfitty – sírásás két részben
Színházi előadás audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással
2019. január 16., 19:30, Stúdió K
 
A Stúdió K és a k2 Színház Bakfitty című közös előadását az AKKU Egyesület közreműködésével a közönség látás- és hallássérült tagjai számára idén akadálymentesített formában játssza!

Az előadás alatt az audionarrációt vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. A jegyek és eszközök limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
email akadalymenteskultura@gmail.com
telefon +36 30 813 4534
 
Praktikus információk
Időpont: 2019. január 16., 19:30
Helyszín: Stúdió K Színház, Budapest, Ráday utca 32.
Megközelíthetőség: 4-6-os villamossal a Corvin negyed megállótól, vagy metróval a Kálvin téri állomástól
Jegyár: látássérült nézők, valamint egy kísérőjük számára 3100 helyett 2000 Ft/fő

Az esemény menete:
18:45 gyülekező a színház ruhatáránál, jegyvásárlás
19:00 színpadbejárás, találkozás a szereplőkkel
19:20 mosdó és büfé használat, a nézőtéri helyek elfoglalása, az eszközök beüzemelése
19:30 az előadás kezdete
Az előadás hossza 2 óra 30 perc, egy szünettel
A narrációt Pethes Ágnes írta.

Igény esetén a helyszínre való eljutásban segítséget biztosítunk, ez irányú kérését kérjük, mielőbb jelezze felénk!

Színlap

„Ha belegondolsz, hogy eljön az idő, amikor nem beszélnek többé latinul és görögül, csak olyan lehetetlen nyelveken, mint ez a germán. Képzeld el, germán törzsfőnökök, kínaiak meg zuluk ragadják magukhoz a világpolitikát, a műveltségünk és kultúránk legkisebb szilánkja nélkül. Az már biztos, hogy rettenetes napok virradnak ránk. Szó szerint a sötét középkor. Nem szeretnék pesszimistának tűnni, de azt kell mondjam, ezt a mostani katasztrófát az emberiség sohasem fogja kiheverni.”

Szereplők:
ROMULUS: Nagypál Gábor
JULIA: Nyakó Júlia
REA: Pallagi Melitta
ISAURIAI ZÉNÓ: Horváth Szabolcs
MARES: Sipos György
TULLIA ROTUNDA: Homonnai Katalin
PYRAMUS: Borsányi Dániel
ACHILLES/PHYLAX: Domokos Zsolt
AEMILIANUS: Viktor Balázs
SPURIUS TITUS MAMMA: Lovas Dániel
CAESAR RUPF: Spilák Lajos
APOLLONIA/THEODERICH: Piti Emőke
ODOAKER: Rózsa Krisztián Alkotók:

Alkotók
LÁTVÁNY: Pignitzky Ádám
DRAMATURG: Kautzky-Dallos Máté
FÉNY: Fodor Gergely
RENDEZŐASSZISZTENS: Homonnai Katalin
RENDEZŐ: Benkó Bence, Fábián Péter

***

9. A 90 decibel híre

A Frida Kahlo kiállítás margójára

Kedves Olvasóink!
A Vaktúrák, a színházi és mozis programok mellett a tavalyi évben nagy sikert aratott akadálymentesített tárlatvezetésünk is. Tavaly októberben és november első napjaiban nem mindennapi látogatásra invitáltuk a vakokat és gyengénlátókat a Magyar Nemzeti Galériába. A látássérültek a Frida Kahlo kiállítást tekinthették meg. Az akadálymentes koncepciót a 90 decibel valamint Federica Montesanto, a velencei Gallerie dell’Accademia munkatársa közösen hozták létre.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk szóban és írásban egyaránt. Az egyik látássérült résztvevő ezekből összeállított gondolatait szeretnénk megosztani Önökkel:

“A nem mindennapi tárlatvezetés már a galéria előterében kezdetét vette. Narrátorunktól, Bonecz Ervintől egy rövid bevezetőt kaptunk Frida Kahlo életéhez, művészetéhez és a KulTúra várható menetéhez, melynek időtartama kb. másfél óra volt. A kiállítási térbe belépve bennünket is Frida mosolya köszöntött egy pár másodperces felvételről. Az üdvözlő mosolyt a csoportot vezető narrátorunk tolmácsolta nekünk, majd a művésznőről készült, Vogue címlapon megjelent fénykép előtt állva megtudhattuk, hogy mitől is Frida Kahlo Frida Kahlo. A narráció nyomán “belső képernyőnkön” (idézet Galambos Krisztián látássérülttől) megjelent Frida markáns arca, összenőtt szemöldökei, az indián nőkre jellemző pihebajusz, a csodálatosan színes mexikói népviselet, a hajfonatok. A képleírás mellett tárgyak is segítették a képalkotást: kézbe vehettünk egy, a Fridáéhoz kísértetiesen hasonló gyűrűt és virágos fejdíszt is.

“Fantasztikus volt, ahogy Ervin azokat a képeket emelte ki, amelyek tulajdonképpen előrevitték a festőnő élettörténetét” (idézet Horváth Emília látássérülttől). Ilyen volt a rögtön elsőként kiállított ‘Törött oszlop’ ahol a markunkba szorított szegek révén úgymond átélhettük Frida fájdalmát. Vagy épp az ‘Önarckép majmocskával’ című festmény mely előtt az ujjaink közt átsikló aranysárga szalaggal érzékelhettük a szoros kötődést a művésznő és állatai, valamint a mexikói kultúra közt.
A tárgyak mellett néhány festmény többféleképpen elkészített taktilis verzióját is megérinthettük. Ezek a tapintható képek segítettek bennünket, hogy megértsük például az Alicia Galantról készült portré arányait, a hölgy testtartását, a háttér sávos felosztását. Alicia portréja után számtalan arcképnél időztünk még el, Ervin leírásai nyomán megelevenedtek a portréalakok: a szégyenlős indián kislány, a büszke Eva Frederic, a fennsőbbséges arisztokrata Lady Hastings, illetve a dán kockajáték gyártójának köszönhetően kézbe vehettük a felhőkarcoló kicsinyített mását, amely a ‘New York látképe’ rajzon látható.
Frida fájdalmait, Mexikóhoz való kötődését, a Diego Rivera iránti viharos szerelmét is teljes egészében átérezhettük. E szekció talán legizgalmasabb alkotása a plexi mögé zárt ‘Diégo és Én’ című miniatúra, melynek kreatívan elkészített másolatát foghattuk kézbe. Egyik látássérült túratársunk meghatottan és elragadtatva mesélte, hogy Ervin narrálásával visszajöttek az emlékek látó korából és egyszerűen egy új dimenziót nyitott meg számára ez a tárlat. Egy másik hölgy nagy elismeréssel dicsérte a program komplexitását, azt, hogy többféle érzékszervet is megmozgatott. Sőt, volt akit versírásra ihletett a tárlat. A kiállítás végén külön termet kapó Frida Mánia tehát minket is magával ragadott, még így látatlanban is.”

Sajnos az idő rövidsége miatt mindössze 4-5 alkalommal nyílt lehetőség a tárlat narrált látogatására, azonban a visszajelzések egyértelműen azt igazolták, hogy van és lenne kereslet a jövőben ilyen programokra.
A 90 decibel a közeljövőben is szeretne hasonló akadálymentesített, komplex programmal előrukkolni, melynek érdekében már tárgyalunk több múzeummal is.

Sápi Dóri

***

10. Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. kedvezményes meghívója

Zeneakadémia Nagyterem – Hangverseny az Aprószentek emlékére
2019. január 15-én, kedden, 19:30 órai kezdettel, a Zeneakadémia Nagytermében lesz az idei első hangversenyünk, melyre szeretettel várjuk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének tagjait.

A Magyar Rádió  Szimfonikus Zenekarát és Gyermekkórusát Martin Haselböck vezényli.

Közreműködik:
Borsódy László (trombita)
Ducza Nóra, Zemlényi Eszter, Meláth Andrea (ének)

Műsoron:
Joseph és Michael Haydn művei

Kedvezményes jegyek 800,- Ft-ért kaphatók.
Az érdeklődők jegyigényüket a megyeri.tunde@mtva.hu email címen jelezhetik vagy a 30/195 4236-os telefonszámon.
A jegyeket a hangverseny előtt a helyszínen, az MRME pultnál lehet átvenni. Fizetni készpénzzel a helyszínen lehet.

Jegyek kaphatók:
www.jegymester.hu,
Müpa és Zeneakadémia jegypénztárak,
a hangverseny előtt a helyszínen.

Megyeri Tünde

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email