MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 14. szám 2018.03.14.

Views: 65

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután
2. Operett műsorral kedveskedtünk – nem csak a hölgyeknek
3. Így tesz az egyenlő hozzáférésért a Magvető Kiadó
4. Digitális Braille-olvasósarok nyílik a MVGYOSZ Braille-könyvtárában
5. Vércukorszintmérő cseréje a Szövetség székházában
6. Változás a Braille-könyvtár nyitvatartási rendjében
7. Centenáriumi Év programok, beharangozó
8. Heti könyvajánló – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

9. Meghívó Pódium estre
10. A Pesti Magyar Színház áprilisi programajánlója

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy sikeresen zárult a 2017 őszén kiírt Múlt, Jelen, Jövő elnevezéssel meghirdetett irodalmi pályázat.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége célja a vak és gyengénlátó emberekkel közösen olyan maradandó irodalmi műveket létre hozni, amely a következő 100 évnek is iránymutatásul szolgálhat.

A beérkezett versenyműveket 3 tagú zsűri értékeli. A zsűri tagjai:
Karafiáth Orsolya, költő, műfordító és publicista;
Ézsiás László, Aranyharang díjas költő és versmondó;
illetve főtámogatónk, a Vesper Kft. képviselője.

A pályaművek bemutatására, a Szövetség a költészet napja alkalmából, különleges Irodalmi Délutánt szervez, Centenáriumi Évének rendezvénysorozata keretében, amelyre szeretettel hívjuk Önöket.

A rendezvényen hirdetjük ki a Múlt, Jelen, Jövő pályázat eredményét, hozzuk nyilvánosságra a nyertesek műveit.
A vendégek közismert színészek, művészek és látássérült előadók előadásában hallgathatják meg a zsűri által legjobbnak ítélt 10 alkotást.
Az előadások között Márkus Norbert, jazz-zongora művész, tanár előadásában hallhatnak a nyertes alkotások hangulatához illeszkedő összekötő zongorajátékot.
A legjobb 3 művet, illetve előadást a Fabula Playback Színház segítségével meg is elevenítjük, egy igazán újfajta előadás-technikával.

A rendezvény időpontja: 2018. április 9. 15:00
A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Jelentkezéseiket 2018. április 5-ig várjuk a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, illetve a +36 30 449 2331-es telefonszámon.
A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.
A programváltozás jogát fenntartjuk.

Puskás Anett
szervező

***

2. Operett műsorral kedveskedtünk – nem csak a hölgyeknek

Március 10-én szombaton rég látott sokaság özönlötte el a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházát. Talán csak a legrégebbi kollégák és önkéntesek tudták volna felidézni, mikor járt utoljára egy időben több mint háromszáz látássérült és látó érdeklődő a Hermina teremben, de biztosat valószínűleg senki nem tudna mondani. Elég hát annyi, hogy évtizedek óta nem kísért az MVGYOSZ székházában eseményt olyan érdeklődés, mint a Centenáriumi Év programsorozat keretében megrendezett Nőnapi operett és kuplé című műsort.

Kisnémedi Varga Pál és barátai rendkívül nívós és szórakoztató operett összeállítással lepték meg nem csak a hölgy vendégeket, hanem minden zene- és társaságkedvelő látogatót. A közel háromórás műsor az operett igazi klasszikusaival idősek és fiatalok arcára egyaránt mosolyt csalt. A délután sztárvendége Oszvald Marika volt, aki a hangulat hevében még cigánykerekezett is. Dr. Nagy Sándor elnök és Angyal Gábor szakmai vezető a hölgy vendégeknek ráadásként egy kis édességgel is kedveskedett.

Centenáriumi Év programsorozatunkkal nem csupán a megemlékezés, a múltidézés a célunk, hanem az egykori szép hagyományok felélesztése és ápolása is. Ezzel a műsorral is igyekeztünk visszahozni a Szövetség székházába a közösségi életet, a zenét, a kultúrát. Bízunk benne, hogy hasonló érdeklődés kíséri majd további eseményeinket is, így többek között az április 9-ére tervezett rendhagyó költészet napi megemlékezést, melynek meghívóját jelen hírlevelünkben is megtalálják.

A Nőnapi operett és kuplé című műsorról részletes beszámolót olvashatnak a Vakok Világa című folyóiratunk áprilisi számában.

Németh Orsolya

***

3. Így tesz az egyenlő hozzáférésért a Magvető Kiadó

Amikor pár hete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nevében megkerestük a hazai könyvkiadókat azzal a kéréssel, hogy működjenek együtt velünk a Braille-könyvtárunk állományának gyarapítása érdekében, nem is sejtettük, hogy micsoda összefogás indul el.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozata keretében nem csupán rendezvényeket szervezünk, hanem szolgáltatásainkat is fejlesztjük. Ennek a fejlesztésnek jelentős eleme, hogy a Bodor Tibor Hangoskönyvtár és a Braille-könyvtár állományát egyaránt száz-száz új, elsősorban kortárs irodalmi mű hozzáférhetővé tételével szeretnénk növelni. Felhívásunkra nem csak önkéntes felolvasók jelentkeztek elképesztő létszámban és lelkesedéssel, hanem kiadók és szerzők tucatjai ajánlották fel köteteiket felolvasásra és Braille-nyomtatásra. A száz-száz új kötet pillanatok alatt összegyűlt, most már “csak” a technikai munkálatok vannak hátra, hogy könyvtáraink olvasói mielőbb kézbe vehessék és hallgathassák az újdonságokat. Nagy öröm mind nekünk, mind olvasóinknak, hogy a kívánságlistán szereplő könyvek jelentős része már felolvasás és nyomdai előkészítés alatt van!

A Magvető Kiadó együttműködési ajánlata azonban tényleg minden várakozásunkat felülmúlta. A neves hazai könyvkiadó a klasszikus és a kortárs irodalom legkiemelkedőbb alkotásait jelenteti meg. Az alkotókkal és a jogok tulajdonosaival létrejövő szerződéseket mostantól abban a szellemben tervezik megkötni, hogy azzal rögtön garantálják a művekhez való egyenlő esélyű hozzáférést is a vak és gyengénlátó irodalomkedvelők számára.

Együttműködésünk lényege, hogy a kiadói szerződések mostantól tartalmazzák azt a passzust, miszerint a frissen megjelenő könyveket a kiadó minden esetben rögtön átadja az MVGYOSZ részére olyan formátumban, amiből a kötet Braille-nyomtatású változata vagy akár egy daisy formátumú, azaz hangoskönyvként és elektronikus formában is elérhető anyag is előállítható. Emellett a könyvet felolvasás céljára is átadják a Szövetségnek. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a látássérült olvasók is hamar, akár a nyomtatott kiadással szinte egy időben juthassanak hozzá a magyar- és a világirodalom újdonságaihoz hangos- vagy Braille-könyv formájában.

Célunk, hogy a jövőben minél több kiadóval is hasonló együttműködést alakítsunk ki a Magvető Kiadó példamutató hozzáállását alapul véve. Hiszünk abban, hogy ezek az együttműködések minden eddiginél hatékonyabban támogatják majd a vak és gyengénlátó emberek kultúrához való egyenlő esélyű hozzáférését, a nyomtatott könyvek akadálymentes formátumú elérésének biztosítását.

Dr. Nagy Sándor
elnök

***

4. Digitális Braille-olvasósarok nyílik a MVGYOSZ Braille-könyvtárában

A Braille-kultúra megőrzése, a Braille-írás-olvasás elsajátításának és gyakorlásának támogatása a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kiemelt feladata.

A Braille-könyvek előállítása mellett, azt kiegészítendő, a könyvtárban új szolgáltatást vezettünk be. Ugyanis a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk lehetővé tenni, hogy a Braille-könyvek iránt érdeklődők a könyvesboltok kínálatában újonnan megjelenő könyvek széles választékához rövid időn belül Braille-nyomtatásban hozzáférjenek. Ezért azon olvasók számára, akik minél előbb szeretnék a frissen megjelent és digitális formában elérhetővé vált irodalmi műveket pontírásban olvasni, Budapest Zugló Önkormányzata Szociális Bizottsága támogatásából, egy digitális Braille-olvasósarkot alakítottunk ki a Szövetség Braille-könyvtárában. A Focus 80 cellás Braille-sort, a pályázat segítségével, kedvezményesen vásároltuk meg az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól. Ennek az eszköznek a segítségével kényelmesen, egyszerűen, és ami rendkívül fontos, Braille-írásban válik elérhetővé az interneten hozzáférhető sok ezer elektronikus könyv.

Az új szolgáltatás iránt érdeklődőket is szeretettel várja Páll Erika 2018. március 27-től a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Köszönjük Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának a Braille-könyvtár olvasótermi szolgáltatásának elindításához nyújtott támogatását és az „Informatika a látássérültek” Alapítvány segítségét, együttműködését.

Nagy-Virág Krisztina

***

5. Vércukorszintmérő cseréje a Szövetség székházában

A 77 Elektronika Kft. felajánlja, hogy a Dcont® Personal Optimum Plusz készülékeket használó diabéteszes látássérült emberek részére a meglévő készülékeiket az új, Dcont® MONDA magyarul beszélő vércukorszintmérő készülékre cseréli ingyenesen.

A készülék kicserélésének és az új eszköz használata betanításának időpontja: 2018. március 22-e, 10.00-13.00 óra között.
Helyszíne a Szövetség székháza (Budapest, Hermina út 47.). A cserét és az új készülék használatának betanítását a Kft. munkatársai végzik.

Kérjük, a régi készüléket mindenképpen hozzák magukkal, mivel az új készülék átvétele kizárólag annak leadásával lehetséges.

A vércukorszintmérő cseréjének igényét jelezzék a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.

Egyben tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. márciustól a Dcont® MONDA vércukormérő készülék társadalombiztosítási támogatással – közgyógyellátottak számára térítésmentesen – rendelhető lesz, így akik az indikáció szerint jogosultak, illetve az elmúlt 6 évben nem vettek igénybe tb támogatást a Dcont® Personal Optimum Plusz készülék megvásárlásához, azok számára lehetőség van a készüléket vényen rendelni. A készülék rendelésére belgyógyász, endokrinológus szakorvos jogosult.

Dr. Nagy Sándor
elnök

***

6. Változás a Braille-könyvtár nyitvatartási rendjében

Tisztelt Olvasók!
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Braille-könyvtár 2018. március 19- 23 között technikai okok miatt zárva tart.
Megértésüket köszönjük!

Páll Erika

***

7. Centenáriumi Év programok, beharangozó

Tisztelt Olvasónk, Kedves Érdeklődők!

Az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozattal ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A rendezvényekkel nem csupán a vak és gyengénlátó tagságot és érdeklődőket szólítjuk meg és hívjuk közös ünneplésre, hanem mindenkit, akik elkötelezettek a magyar látássérült emberek ügye, azaz társadalmi részvételük, befogadásuk, aktivitásuk megerősítése iránt. Bízunk benne, hogy sokszínű programsorozatunk kínálatában mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést és kapcsolódási pontot szervezetünkhöz és közösségeinkhez!

Ezúton szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Centenáriumi Év első félévének programjait!

2018. április 9. hétfő 15:00
Múlt, jelen, jövő irodalmi pályázatunk rendhagyó eredményhirdetése
(MVGYOSZ székház)

A költészet napja alkalmából megrendezendő verses délutánunkon a Múlt, jelen, jövő irodalmi pályázatra beérkezett legjobb alkotásokkal népszerűsítjük a költészetet és a verset, mint az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagolt irodalmi műfajt. A zsűri elkezdte a pályázatra beérkezett alkotások értékelését, melyek közül a legjobbakat neves látó és látássérült előadóművészek tolmácsolásában ismerheti meg a nagyközönség.
A zsűri tagja Karafiáth Orsolya költő, műfordító és publicista, Ézsiás László Aranyharang díjas költő és versmondó, valamint a Centenáriumi Év programsorozat főtámogatója, a Vesper Kft. képviselője. A legjobb alkotásokat a Fabula Playback Színház tolmácsolásában is megismerhetjük.

2018. április 28. szombat 10:00
Vakvezető kutyák világnapja
(MVGYOSZ Vakvezetőkutya Kiképző Központ, Csepel)

Az évek óta megrendezett, mára már hagyománnyá vált vakvezető kutyás napunkat ezúttal a Centenáriumi Év ünnepi hangulata hatja majd át. Összesen 100 vakvezető kutyát és gazdáját várunk erre a rendezvényre, beleértve a kölyöknevelőket és a már nyugdíjazott vakvezető kutyákat és gazdáikat is. A program célja nem csupán a vakvezető kutyával közlekedő látássérült személyek közösséggé formálása és hasznos szakmai tanácsokkal való ellátása, hanem a felelős állattartás kommunikációja is.

Figyelem, időpontváltozás!
A hagyományosan május elején megrendezésre kerülő V’aktív sportnapunkat idén augusztus 30-án tartjuk meg. A program részleteiről később teszünk közzé tájékoztatást!

—-

2018. május 10. csütörtök 17:00
A Marmorstein Berta csodálatos élete c. monodráma Rák Katalin előadásában
(MVGYOSZ székház)

Rák Katalin hangját sokan ismerhetik az egykori Daráló című rádiójáték-sorozat Ildikójaként. Május 10-én színpadi színésznőként egy másik arcát mutatja meg nekünk. Az előadásra 1000 Ft-os áron válthatók jegyek.

A darabról:
A mosolygós- könnyes mese a 20. századdal egyidős asszony kalandjaival kalauzol a ferencjóskás kortól, az első világháború évein, a Horthy- korszakon át a II. világháború és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig. Nevetés, elképedés, nagy érzelmek mellett felsejlik nagyszüleink, dédszüleink mindennapi életén túl a múlt század történelme. Szerelem és háború, üldöztetés és üzletelés, egy mindig magára találó változatos élet fordulatai.

2018. május 28. hétfő 11:00
A Pontról Pontra Braille-társasjáték hivatalos bemutatója
(MVGYOSZ székház)

A Bieber Mária látássérült pedagógus által kifejlesztett, a Braille-írást oktató és népszerűsítő, Louis Braille életét és munkásságát ismertető társasjáték hivatalos bemutatását a játék világnapjára időzítettük, melyre látássérült és ép látású érdeklődőket egyaránt szeretettel várunk. A társasjáték bemutatásában terveink szerint egy iskolai osztály lesz segítségünkre, akik számára ez a program egyben egy érzékenyítő foglalkozás is lesz.

A Centenáriumi Év programsorozat rendezvényeire jelentkezéseiket Puskás Anett várja a szervezes@mvgyosz.hu e-mailcímen.

Szeretettel várjuk programjainkra!

Németh Orsolya

***

 1. Heti könyvajánló – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

  170 éve történt
  1848. március 15.: Nemzeti ünnep, az 1848-as forradalom napja. További részletek:
  http://www.evfordulonaptar.hu/2015/03/1848-marcius-15.html

  Mondák a XVIII. és XIX. századból a Braille- és a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
  Lengyel Dénes: Kossuth Lajos öröksége
  (7 kötet)

  A szatmári békétől az 1848-49-es szabadságharc leveréséig terjedő időszak mondáit tárja elénk Lengyel Dénes mondagyűjteményének harmadik kötete. A felvilágosodás korának történeteiben megelevenedik Mária Terézia és II. József németesítő törekvése, Wesselényi Miklós ellenállása vagy Fazekas Mihály vitézsége, míg a reformkor mondáiban történelmi nagyjaink: Széchenyi, Vörösmarty, Kőrösi Csoma Sándor lépnek a színre. A kötetet a szabadságharc legendás hőseiről – Kossuthról, Táncsicsról, Petőfiről és az aradi tizenhármakról – szóló mondák zárják, melyek állandó főszereplője a szabadságáért, igazságáért küzdő nép.

  A könyv adatai
  Felolvassa: Szoboszlai Éva.
  Időtartam: 5 óra 50 perc.
  Adathordozó: 1 CD.

  A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
  kedd: 10:00-18:00
  Csütörtök: 9:00-17:00
  péntek: 8:30-12:30
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

  A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), keddi napokon, 10:00-17:00 óra között.

  Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
  e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

  Árvay Mária

  ***

  Vendégoldal

  9. Meghívó Pódium estre

  Szeretettel várjuk Önt az 5. Pódium est c. rendezvényén, melynek vendége Dinnyés József daltulajdonos.

  Vendégünkről:
  Dinnyés József daltulajdonos. Ötven éve járja gitárjával és kortárs költők verseivel a magyar közösségeket szerte az országban és azon is túl – mert Hazáját határtalanul szereti.
  Az ismertséget az 1967-es polbeat fesztivál hozta meg számára, akkoriban azonban már legalább száz dallal járta az országot.
  Dinnyés József manapság is jár-kel: börtön missziót teljesít, rendhagyó magyar órákat tart.
  Ezúttal hozzánk is ellátogat.

  Találkozzunk március 27-én 16:00 órakor a Vakok Állami Intézetének rendezvénytermében, (1146 Budapest, Hermina út 21.)

  Kroll Zsuzsa

  ***

  10.
  A Pesti Magyar Színház áprilisi programajánlója

  Április 3. kedd 19 óra Naptárlányok
  Április 4. szerda 19 óra Naptárlányok
  Április 5. csütörtök 19 óra Ármány és szerelem – jelnyelvi tolmácsolással is
  Április 6. péntek 19 óra Valahol Európában
  Április 7. szombat 15 óra Valahol Európában – jelnyelvi tolmácsolás is
  Április 7. szombat 19 óra 30 perc A karmester szeretője – jelnyelvi tolmácsolással
  Április 8. vasárnap 15 óra Harisnyás Pippi
  Április 11. szerda 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
  Április 12. csütörtök 19 óra Házasságon innen, házasságon túl – jelnyelvi tolmácsolással is
  Április 13. péntek 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
  Április 14. szombat 15 óra Suncity – Holnap tali! – musical
  Április 22. vasárnap 19 óra Balta a fejbe
  Április 23. hétfõ 15 óra Rumini
  Április 24. kedd 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
  Április 25. szerda 19 óra Naptárlányok
  Április 26. csütörtök 19 óra Ármány és szerelem – jelnyelvi tolmácsolással is
  Április 27. péntek 19 óra Fösvény
  Április 28. szombat 19 óra Fösvény – jelnyelvi tolmácsolással is
  Április 29. vasárnap 15 óra A muzsika hangja – jelnyelvi tolmácsolással is

  Tájékoztatjuk, hogy előadásainkat – előre egyeztetett időpontokban – színpadbejárás előzi meg, amennyiben az előadás előkészületei ezt megengedik. De bizonyos esetekben csak az előadást követően van lehetőség a színpad bejárására. Érdeklődni jelen hírlevelünk végén található elérhetőségeken lehet.

  Jegyigénylés és részletes információk:
  Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referensnél
  e-mail: akadalymentesites kukac mszinhaz pont hu, akadalymentesites@mszinhaz.hu
  Telefonszám: +36 70 903 8955

  ***

  A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

  ***

  Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

  ***

  A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email