MVGYOSZ hírlevél 59. szám 2019.12.06. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 37

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
Meghívó a Távszem projekt záróeseményére 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szeretettel meghív minden érdeklődőt a Távszem projekt ünnepélyes záró rendezvényére.
Időpont: 2019. december 16. hétfő, 10:30 óra.
Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)
A Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára / Távszem projekt EU-s és hazai finanszírozásból valósul meg 2018 január és 2019 december között közel 470 millió forintból. A projekt eredményeként létrejött Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka 2019. július 16-án indult el. A szolgáltatás lényege, hogy a vak és gyengénlátó emberek egy akadálymentes okostelefonos applikáción keresztül, a hét minden napján, hétvégén és munkaszüneti napokon, éjjel-nappal hívhatják a távsegítséget biztosító operátorokat, akik a távolból helyettük látnak.
Kérjük, részvételi szándékukat az info@tavszem.hu e-mail címen jelezzék
2019. december 11-ig.
Az eseményt a Távszem Facebook oldalán élőben közvetítjük. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Mit kell tudni az MVGYOSZ Karácsonyi vásáráról? 
A vásár idén utoljára fog megvalósulni ebben a környezetben, így mindenképpen érdemes ellátogatni rá! 
A munkatársak és az árusok mind felkészülten fogadják a beérkezőket. Miért érdemes ellátogatni karácsonyi vásárunkra? Mert az árusok kedvesek, mindenki megengedi, hogy kézbe vegyék, közelről megnézzék a kínált árukat.
Mindenképpen jöjjenek el vásárunkra, és tekintsék meg a változatos árukínálatot!
Nyitva lesz a Segédeszközbolt? Igen, az MVGYOSZ segédeszközboltjába is várunk minden kedves vásárlót!
Mikortól lehet jönni a vásárra? December 12-én már déltől megnyitjuk a kaput a vásárlók előtt. Egészen 6-ig várjuk a szövetségbe érkezőket.
Várnak mindenkit szeretettel, finom illatokkal és kellemes zenével az MVGYOSZ székházába (1146 Budapest, Hermina út 47.) az MVGYOSZ munkatársai 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás 
Értesítünk minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán két alkalommal. 
2019. december 13-án pénteken 10 és 16 óra között technikai okok miatt szünetel a szolgáltatás.
Ezt megelőzően és követően az elérés zavartalan lesz, az operátorok a megszokott módon fogadják hívásaikat.
December 18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.
Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások 
Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.
Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
Angyal Gábor 
szakmai vezető 
  
Közel 2000 alkalommal segített novemberben a Távszem 
Immár több mint 700 látássérült ember veszi igénybe a Távszem szolgáltatást, ami egyre inkább megkönnyíti mindennapjaikat.
Novemberben nemcsak a hívások száma nőtt tovább, hanem a szolgáltatás értékelése is javult.
A napi átlagos hívásszám ebben a hónapban már meghaladta a 60-at, az operátorok összesen 77 órában nyújtottak segítséget az ügyfeleknek. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
Nemzetközi hírek 
WBU sajtóközlemény a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából – 2019.12.03. 
Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élők világnapjává.
A világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő személyek másokkal egyenlő esélyű társadalmi részvételének jelentőségére, valamint az ezt nehezítő/akadályozó korlátok megszüntetésének fontosságára.
A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményt adott ki, melyben felhívja a kormányok, a politikai döntéshozók és minden érintett figyelmét arra, hogy a Fogyatékossággal Élők Jogairól Szóló ENSZ Egyezménynek megfelelően, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030-ban meghatározott Fejlődési Célokkal mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a „senkit sem fogunk hátrahagyni” ne csak fogadalom maradjon, és a fogyatékossággal élő személyek élhessenek az őket megillető jogokkal és megvalósuljon teljes körű, másokkal megegyező esélyű társadalmi részvételük.
A sajtóközlemény szövege az alábbi linkre kattintva olvasható magyar nyelven: https://www.mvgyosz.hu/
kiemelt-hirek-esemenyek/wbu-
sajtokozlemeny-a-
fogyatekossaggal-elok-vilagnapja-alkalmabol/
Ollé Attila 
nemzetközi referens 
  
Beszámoló az EBU 11. közgyűléséről 
Az MVGYOSZ mind a Vakok Világszövetségének (WBU), mind annak 6 regionális szervezete egyikének, az Európai Vakok Szövetségének (EBU) tagja.
A négyévente megtartott közgyűlés helyszíne 2019. október 27-30. között Róma volt. Az MVGYOSZ képviseletében dr. Nagy Sándor elnök és Ollé Attila nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs vettek részt a közgyűlésen.
A részvétel az EBU támogatásával történt (szállás- és étkezési költségek), az MVGYOSZ-nek csak az utazást kellett megszerveznie.
Az alábbiakban olvasható a közgyűlés rövid összefoglalója:
Ollé Attila 
nemzetközi referens 
TOVÁBB AZ ÖSSZEFOGLALÓRA 
  
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Mezei Andrea Távszem operátorral 
„Önkéntesként a Délután Lelkisegély Szolgálatnál vállalok szolgálatot. 4 gyermekem van, a nagycsaládosok mozgalmas életét élem, annak minden kalandvágyával. Szabad időmben írok, verseim időnként megjelennek a Liget irodalmi folyóiratban, és két regényt is írtam. Alapvetően kiegyensúlyozott, vidám, nőies nő vagyok, aki szeret időnként egyedül lenni, elmélyülten alkotni.
Karinthy véleményét vallom: humorban nem ismerek tréfát. Nagyon fontos túlélési technikának tartom a humort, és a szövetség gyönyörű mézeskalácsházában sokszor tapasztaltam is, hogy a látássérültek körében mennyire gyakori a jó humorú beszélgetés, az egész világkép át van szőve humorral és öniróniával.
Nagyon motiváló mindannyiunk számára, hogy sok a köszönő, elégedett visszajelzés. Hívjanak minket akkor is, ha nem biztosak benne, hogy tudunk segíteni, – hátha mégis!
Sok lehetőség rejlik még ebben a szolgáltatásban, minél több a hívás, mi annál gyakorlottabbak lehetünk.” 
TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
  
Okosmorzsák 
Segítségkérés a JAWS képernyőolvasó használatával hatékonyabban
Bizonyára mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép, mit mondott a JAWS? 
Ha olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy a capslock billentyű. 
Ha pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50 üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. 
E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben. 
Berkó Norbert 
  
Év végi akció a segédeszközboltban 
2019. november 4. és 2019. december 12. között a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre az MVGYOSZ segédeszközboltjában! 
Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!
Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.
Koczkásné Tóth Csilla 
szolgáltatásvezető 
Heti könyvajánlók 
Tudatregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
Apáti Miklós: Ne öld meg a fehér kígyót!
Az egyes szám első személyben fogalmazott „tudatregénynek” alaptörténete egy középkorú értelmiségi pár alkalmi egymásratalálásából kibontakozó hosszabb időtartamú, de a szereplők adottsága miatt eleve jövőtlen, azaz biztosan véget is érő szerelmi kapcsolat. 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
Füveskönyv a Louis Braille Könyvtárban 
Márai Sándor: Füveskönyv 
Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni ez emberi élet alapigazságait illetően. 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
  
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

 

Print Friendly, PDF & Email