MVGYOSZ hírlevél 58. szám 2019.11.29. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 22

 Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége 
 Elfogadta a parlament a szövetség által kezdeményezett jogszabály-módosítást 
 Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő egyes törvények módosításáról rendelkező 2019. évi LXXXII. törvény, melyet a napokban fogadott el a parlament, az ingatlan-nyilvántartási szabályokat – az MVGYOSZ javaslatával megegyezően – az alábbiak szerint módosította: 
 „Írásra vagy olvasásra képtelen személy jognyilatkozata alapján a jogügylet akkor kerülhet bejegyzésre, ha a jognyilatkozat megfelel a 32. § (3) bekezdésében, valamint a Ptk. 6:7. § (4) bekezdésében előírt feltételeknek” (1997. évi XCLI. törvény 33. § (3) bekezdés.).
 A 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítás alapján az írni és/vagy olvasni nem képes személyek ingatlanra vonatkozó jogügyleteiket választásuk szerint akár közokiratba (közjegyzői okirat), akár teljes bizonyító erejű magánokiratba is foglaltathatják. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Az MVGYOSZ rendezvényei 
 További tudnivalók Roska Botond előadásával kapcsolatosan 
 Tájékoztatjuk önöket arról, hogy a prof. dr. Roska Botond és kutatócsoportja által kifejlesztett látásjavító génterápiás módszerével kapcsolatosan dr. Kusnyerik Ákossal lehet felvenni a kapcsolatot. 
 A professzor úr kérése, hogy csak azok keressék őket, akik vagy személyesen részt vettek az előadáson, vagy akik már meghallgatták az előadást az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban, és így van róla elképzelésük, hogy mi a módszer lényege, és hol is tart a kutatás jelenleg.
 Dr. Kusnyerik Ákost az akos.kusnyerik@iob.ch e-mail címen érhetik el.
 Minden érdeklődő türelmét kéri, mert naponta több száz levelet kap, igyekszik mindenkinek 5 munkanapon belül választ adni. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Karácsonyi Vásár 
 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai szeretettel hívnak minden kedves érdeklődőt a szövetség karácsonyi vásárára, ahol a sokszínű árukínálat mellett dallamos meglepetésekkel kedveskednek minden látogatónak. 
 A termékek között megtalálhatóak lesznek különböző anyagokból készített ékszerek, dísztárgyak, karácsonyfadíszek, kisebb és nagyobb kerámiák, gyertyák, illatpárnák, szőttesek, plüssfigurák, édességek, nyalánkságok, ajándékcsomagok.
 A vásár ideje: 2019. december 12. 12:00-18:00 
 Helyszíne: MVGYOSZ székház Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.) 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Az MVGYOSZ hírei 
 A Távszem novemberben bejárta az országot 
 Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Távszem projekt csapata. Megyei tapasztalatcserélő találkozóból 13, míg a regionális szakmai workshopok közül kettő valósult meg november folyamán.
 Emellett ebben a hónapban is több sajtómegjelenés alkalmával mutathattuk be a Távszem szolgáltatást, célegyenesbe ért a második körös iPhone-ok beszerzése és a pályázattal járó hatalmas adminisztráció-halmaz kezelésével is jól haladnak a munkatársak.
 A menedzsment és az MVGYOSZ elnöke folyamatosan lobbizik a fenntartáshoz szükséges forrásokért, mert nem kérdés, hogy a Távszem 2019. december 31. után is változatlan feltételekkel működik tovább. 
 TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
   
 Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások 
 Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
 A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
 A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
 Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.
 Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
 Angyal Gábor 
 szakmai vezető 
   
 Mi történt a kutyaiskolában? 
 Kitűnő közlekedésbiztonsági vizsgát tett fővárosi nagyforgalmú utcákon Simon Szonja Dominika és Summer vakvezető kutya.
 Szívből gratulálunk a párosnak!
 Köszönjük Krausz Virágnak és Balázsnak a kölyöknevelő munkát!
 Vizsgabírók: Nyíriné Kovács Mária, Juhászné Mályi Edit és roller (Roli), Rózsa Kata.
 Kiképző: Gazsó Krisztina.
 Schiff Mónika 
 a VKK vezetője 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 Okosmorzsák 
  
 Kapcsolódás egyszerűen vezeték nélküli hálózathoz
 Eddig az iPhone talán nem mindenki által ismert dolgairól igyekeztem írni, most szeretnék Windows rendszerű számítógép, valamint a JAWS képernyőolvasó használatával kapcsolatban hasznos tippeket adni. 
 Legegyszerűbben úgy kapcsolódhatunk WIFI-hez, vagyis vezeték nélküli hálózathoz, hogy használjuk a JAWS program rendszertálca listázó parancsát.
 A rendszertálca ikonjainak listája a JAWS gomb+f11 parancsával hívható be.
 A JAWS gomb a képernyőolvasó beállításaitól függően vagy az insert vagy a caps lock, azaz a nagybetűzár billentyű. A JAWS gomb+f11 lenyomását követően a lefelé nyíl segítségével keressünk olyasmit, hogy „Nincs csatlakozás”, „rendelkezésre állnak kapcsolatok”. Ha ilyen, vagy hasonló szöveg elhangzása után lenyomjuk az alt+e billentyűt, akkor kattintást végzünk a bal egérgombbal, de ami még fontosabb, hogy máris láthatjuk a rendelkezésre álló Wifikapcsolatokat, és a lenyíl segítségével kiválasztva a nekünk tetsző hálózatot enter lenyomását követően megpróbálhatunk kapcsolódni.
 Berkó Norbert 
   
 Év végi akció a segédeszközboltban 
 2019. november 4. és 2019. december 12. között a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre az MVGYOSZ segédeszközboltjában! 
 Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!
 Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.
 Koczkásné Tóth Csilla 
 szolgáltatásvezető 
   
 Újabb könyvek az online hangoskönyvtárban 
 Az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásba az elmúlt héten 
 az alábbi könyveket töltöttük fel:
 tovább a könyvlistára
 Jó olvasást kívánunk!
 dr. Nagyné Berke Mónika
 az MVGYOSZ munkatársa 
 
 Heti könyvajánlók 
 Romantikus, történelmi regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 100 éve született Berkesi András katonatiszt, író.
 (1919. november 30. - 1997. szeptember 14.)
 Berkesi András: Játék a tisztességgel
 A Játék a tisztességgel társadalmi regény, mely egyéni sorsok tragédiáiban vagy sikereiben az 1956 óta eltelt idő fontos kérdéseire igyekszik választ adni, foglalkozik a személyi kultusz terhes örökségével és az ellene vívott küzdelemmel éppúgy, mint az ipar átszervezésének, a gazdasági vezetésnek problémáival, hősei naponta találják szembe magukat olyan feladatokkal, melyek nem írói fikciók, hanem realitások. Fordulatos cselekmény, jól megrajzolt figurák, drámai jelenetek, epikus szélesség jellemzi a regényt. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Szerelmes és történelmi regény a Louis Braille Könyvtárban 
 Berkesi András: Szerelem három tételben
 Szerelem – három tételben. Háromszor szakítja el egymástól Gábort és Szulitát a vonzalmuknál erősebbnek látszó külső erő. Először a leleplezett hazugság – a társadalmi különbség. Másodszor a Gestapo, harmadszor a törvénysértő perek.
 De ez már maga a történet, amelyet érdemes elolvasni.
 „Mezítelenül mindenki csak ember.” „…a művészi munka sohasem szórakozás. Szenvedés és gyönyör, küzdelem az anyaggal, önmagammal.” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email