MVGYOSZ hírlevél 50. szám 2019.10.19. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 11

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
Meghívó prof. Roska Botond előadására 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége meghívja önt prof. Roska Botond neurobiológus előadására, amelynek témája: Látásvisszaállító génterápia.
Az előadás helyszíne:
MVGYOSZ székház, 1146 Budapest, Hermina út 47. Hermina terem.
Ideje: 2019. november 19-én 14:00 óra
Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékukat kérjük, hogy 2019. november 15-ig küldjék meg a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre. A jelentkezés során adják meg nevüket, elérhetőségüket. A terem befogadóképessége miatt az előadáson csak előzetesen leadott regisztrációval lehet részt venni. 
TOVÁBB A MEGHÍVÓRA 
  
Akadálymentesítés az előadóművészet területein II. konferencia 
Míg az MVGYOSZ székházban a fehérbot nemzetközi napján az oktatásra helyeztük idén a hangsúlyt, egy másik fontos esemény is zajlott egy időben a szövetség ünnepségével: a Pesti Magyar Színházban második alkalommal rendezték meg az Akadálymentesítés az előadóművészet területein konferenciát, melyen munkatársaink is részt vettek.
A színház több mint 300 akadálymentesített, audionarrált és jelnyelvi tolmács által közvetített előadáson van túl. Hamarosan már minden darabjukból lesz elérhető akadálymentes előadás. A
délelőtt folyamán rövid előadásokat hallhattunk a látás- és hallássérült emberek számára történő kulturális, elsősorban színházi akadálymentesítésről, délután pedig két csoportban (külön a látás- és külön a hallássérült résztvevők) vehettünk részt kerekasztal beszélgetésekben. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Mi történt a kutyaiskolában? 
Kitűnő közlekedésbiztonsági vizsgát tett Bazsó György Ágoston és Ramsey vakvezető kutya. Gratulálunk a párosnak!
Köszönjük a nevelőmunkát Ábrahámné Tudesze Mónikának és családjának!
Vizsgabírók: Nyíriné Kovács Mária, Bernáth Zsóka, Rózsa Kata.
Kiképző: Renkó Zsuzsanna.
Somorjai Ágnes igazgató asszony kedves meghívásának tettünk eleget, amikor ellátogattunk a Vakok Általános Iskolájának nyílt napjára. A gyerekek nagyon élvezték Rico és Mokka "dögönyözését", sétáltatását.
Óriási élmény volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Köszönjük a meghívást!
Schiff Mónika 
a VKK vezetője 
  
Változás a Vakok Kertje megközelíthetőségében 
A Városliget ZRT. tájékoztatása szerint a városligeti Vakok Kertjének megközelítése ideiglenesen új útvonalon lehetséges. 
A park infrastrukturális kivitelezési munkálatai miatt 2019. október 22. kedd 7:00-tól lezárják a Lev Tolsztoj sétányt a Hermina-Ajtósi kereszteződés és a Városligeti krt. közötti szakaszon.
A lezárt részen a bontási és építési munkák várhatóan 2019. november végéig tartanak majd.
Az érintett útszakasz helyett aszfalttal ellátott, szilárd burkolatú terelőúton lesz elérhető a Vakok Kertje a munkálatok ideje alatt. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
BKK kérdőív 
Az Európai Unió által finanszírozott Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkezők (mozgásukban korlátozottak, vakok és gyengénlátók, babakocsis szülők, turisták) számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben. 
A projekt 2. fázisában kérdőívvel mérjük fel az önök közösségi közlekedéssel és mobilitással kapcsolatos véleményét. Az eredményeket az Inclusion projektben teendő intézkedések fejlesztéséhez használjuk fel.
Az információgyűjtés érdekében kérjük, önök is vegyenek részt az alábbi linken megtalálható online kérdőív kitöltésében. https://docs.google.com/forms/
d/18fjRsEjFj9h-
P8BF2VOnNAMp0waEnaDAeu9rjxZQEY0/
Az online kérdőív kérdéseinek megválaszolása maximum 10 percet vesz igénybe.
A kérdőívet 2019. október 23. napjáig tudják kitölteni.
A kérdőív kapcsán további információ Vágány András (BKK) kollégánktól kérhető,
e-mail címe: andras.vagany@bkk.hu
Köszönjük szíves együttműködésüket!
dr. Albert Judit 
innovációs főmunkatárs / esélyegyenlőségi referens 
Mobilitásstratégia Stratégia és Innováció 
Budapesti Közlekedési Központ 
Az MVGYOSZ nemzetközi hírei 
A Vajdasági Vakok Szövetsége 70 éves 
A fehérbot nemzetközi napján ünnepelte a Vajdasági Vakok Szövetsége fennállásának 70. évfordulóját. 
Az Újvidéken szervezett október 15-i ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szerbia szociális minisztere, a Szerbiai Vakok Szövetségének elnöke, a Boszniai Vakok Könyvtárának vezetője és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.
A jubileum alkalmából a Vajdasági Vakok Szövetsége emléklappal ismerte el azon szervezetek és személyek tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak a szövetség sikeres működéséhez.
Az évfordulóra szerb nyelven egy reprezentatív könyv is megjelent, amely a szervezet elmúlt 70 évét mutatja be. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Látássérült gyermekek fehérbottal?! – A fehérbot nemzetközi napja Székelyudvarhelyen 
Soha nem hívták még fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét Székelyföldön a vak és gyengénlátó emberek mindennapos nehézségeire olyan nagyszabású és gazdag programsorozattal, mint 2019-ben a fehérbot nemzetközi napján. 
A Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete Székelyudvarhelyen Látássérült gyermekek fehérbottal?! címmel egésznapos rendezvényre várta a környék magyar anyanyelvű látássérült gyermek és felnőtt lakóit, valamint családtagjaikat, a döntéshozókat, az oktatásügy szereplőit és minden szimpatizánst.
Az eseményeken a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is képviseltette magát: a szervezők meghívásának Németh Orsolya és Nagy András munkatársak tettek eleget. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
A jövő kilátásai weboldal 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének A jövő kilátásai weboldala a látássérült fiatalok oktatásának és tanulásának segítését, valamint beilleszkedésük megkönnyítését szolgálja.
Az oldal címe http://jovokilatasai.mvgyosz.hu/ nevet viseli, mely utal az MVGYOSZ ifjúsági projektjére, melyben létrejött, illetve a fiatal generációra, akiknek az akadálymentes oktatását biztosítani kell, hogy a jövőjük szép kilátások elé nézzen. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Novemberben ismét jön a nyugdíjprémium, vagy az egyszeri juttatás, valamint a nyugdíj kiegészítés 
A korábbi évekhez hasonlóan azok, akik nyugdíjban, illetve valamilyen egyéb – alább részletezendő – ellátásban részesülnek, november hónapban a havi ellátásuk mellett adott esetben két féle plusz juttatásra is számíthatnak. 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Tóth Zoltán Távszem operátorral
„Tóth Zoltán vagyok, 22 éves. Vidéki vagyok, csak nemrég költöztem Budapestre.
Végzettségem informatikus rendszergazda. Szabadidőmben szeretek kerékpározni és van egy kutyám. Kedves, empatikus és megértő embernek tartom magam. Mindemellett jó hallgatóság is vagyok.” 
TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
  
Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából 
Figyelem! Megjelentek a 2020-as év Braille-naptárai!
Újdonságként rajzolni kezdtünk. Ajánljuk a különféle rajzoláshoz szükséges kellékeinket.
Heti ajánlatunkban pedig többféle „jelöléshez szükséges” dekortollat, gyöngyöt, filctollat stb. kínálunk. Mindegyik alkalmas arra, hogy vakon vagy gyengénlátóként megkülönböztethetővé váljon több azonos eszköz, gomb egy-egy háztartási gépen. 
TOVÁBB AZ ÚJDONSÁGRA 
TOVÁBB A HETI AJÁNLATRA 
Tragikus regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
Déry Tiborra emlékezünk 125 éve született Déry Tibor író, költő.
(1894. október 18. - 1977. augusztus 18.)
Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 
A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regény egy disszidált magyar házaspár tragédiáját beszéli el. József és Eszter szeretik egymást, mégsem tudnak együtt élni. Eszter – pesti zsidólány – tele nyomasztó emlékkel a nyilas világból. Szorongásait csak különböző kábítószerekkel tudja legyőzni, és azért szökik meg Józseftől, hogy barátnőjével, Beverleyvel elvegyüljön a hippik közé. József a keresésére indul. Montanában hatalmas popfesztivált rendeznek, ahol a híres énekes, Mick Jagger és zenekara lép fel. A fesztiválra közel háromszázezer fiatal gyűlik össze az ország minden részéből. 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
Lélektani regény, kor- és társadalomrajz a Louis Braille Könyvtárban 
Déry Tibor: Felelet I-II. 
Déry Tibor nagysikerű regénye két ember útját követi nyomon.
Az egyik Köpe Bálint, egy kistarcsai kastély özvegy házmesternéjának fia, a másik különös, sőt különc férfi: Farkas Zeno professzor, a világhírű tudós. A professzor és a fiatal munkás a társadalom két ellenkező pólusán áll, de a maguk módján mindketten megsínylik a kor nyomorúságát: Bálintot a nyomor, a gazdasági válság, a munkanélküliség sújtja, Farkas Zenót a Horthy-Magyarország, a fasizálódó Európa szellemi közviszonyai nyomasztják.
„Tessék tudomásul venni, hogy a fegyelem nevében az emberek egy év alatt tízszer annyi gaztettet követnek el embertársaik ellen, tízszer annyi gyilkosságot, csalást, léleknyomorítást és durvaságot, tízszerannyi megaláztatást és becstelenséget, mint amennyi kárt a természetes fegyelmezetlenség egy évszázad alatt tudna tenni bennük. Tessék körülnézni az országban: a fegyelem juttatta oda, ahol ma van, nyomorba, szolgaságba, betegségbe, a fegyelem adta Horthy úr és megvetendő társainak a kezére, s holnap a fegyelem fogja Hitlernek kiszolgáltatni, ha történetesen szemet vet zsírjára, csontjaira és hajára.” 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email