MVGYOSZ hírlevél 46. szám 2019.09.27. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 14

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
 Üléseznek az MVGYOSZ küldöttei 
 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének vezetősége tájékoztatja
 az olvasókat, hogy a tagegyesületei által megválasztott küldöttek
 2019. október 4-én 10:00 órai kezdettel ülést tartanak az MVGYOSZ székházában
 (1146 Budapest, Hermina út 47.).
 A küldöttek az alábbi napirendet tárgyalják:
 - Elnöki megnyitó
 - Alapszabály módosítás
 - Hozzászólások, egyebek
 Az ülés nyilvános.
 dr. Nagy Sándor 
 elnök 
   
 A Fehérbot nemzetközi napja 2019. október 14. 
 A vak és gyengénlátó emberek társadalmi részvételének erősítése megköveteli,
 hogy az érdekképviselet a felnövekvő generációkra különös figyelmet fordítson.
 A társadalmi integráció első fontos színtere a nevelés-oktatás intézményrendszere, ezért a Fehérbot nemzetközi napján 2019-ben a látássérült diákok köz- és felsőoktatásban való egyenlő esélyű részvételére irányítjuk a szakma és a sajtó figyelmét.
 A Fehérbot nemzetközi napját egy nappal megelőző sajtónyilvános eseményen nemcsak az MVGYOSZ látássérült diákokat segítő "A jövő kilátásai" című projektjének legfrissebb fejleményeiről számolunk be, hanem egy különleges kiállításra is hívjuk vendégeinket, mely a vak és gyengénlátó diákok oktatását segítő izgalmas és különleges eszközök tárházába enged betekintést és ad tippeket diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egy befogadóbb oktatási környezet megvalósításához.
 Emellett, hagyományainkhoz híven, azon személyek kitüntetése sem marad el, akik az elmúlt években a látássérült emberek társadalmi integrációját kiemelkedő munkájukkal támogatták. 
 TOVÁBB A RÉSZLETES PROGRAMRA 
   
 Szemléletformálás futással 
 A Funkcionális Tréning Sportegyesület 2019. szeptember 22-én szervezte meg másodjára a gyömrői Tókerülő Futóversenyt, melyre az MVGYOSZ tagjait is invitálta. A gyömrői futóversenyhez hasonló kisebb futóversenyek fontosak a nagyobb volumenű társaik mellett. A futáson befolyt összeget az egyesület jótékonysági célra fordítja. 
 TOVÁBB A RENDEZVÉNYRE 
   
 Az MVGYOSZ hírei 
 Mi történt a kutyaiskolában? 
 Gratulálunk Csiszár Tamásnak és Riónak a sikeres közlekedésbiztonsági vizsgához! Külön köszönet jár Mariannának, Tamás édesanyjának a lelkes támogatásért!
 Köszönjük Greczula Csillának és családjának a profi kölyöknevelői munkát.
 Vizsgabírók: Hajdu Mária, Juhászné Mályi Edit és "kerekei", Renkó Zsuzsanna.
 Kiképző: Rózsa Kata, aki Riót – nem hagyományosan – jobb oldalra képezte.
 Így már a második jobb oldalra képzett vakvezető kutyát adhattuk ki látássérült részére.
 Schiff Mónika 
 központvezető 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából 
 A héten ismét a konyhában jártunk! Ajánlatunk közül néhány: alma és torta szeletelő, nokedli szaggatók, valamint tasakzáró csipeszek különféle kiszerelésben. 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
   
 A hangomat adom – beszélgetés Puskás Kata Szidóniával 
 „- Már biztos, hogy a második évünkben több mint 280 könyvvel bővíthetjük a hangoskönyvtár állományát, amit remélem egyre többen fognak örömmel hallgatni.
 - Milyen típusú könyveket olvastak fel az önkéntesek az átadást követően?
 - Ez teljesen változó, mindig arra biztatjuk a felolvasóinkat, hogy csak olyan könyvet válasszanak, ami közel áll hozzájuk. Én magam abban hiszek, hogy minden könyv érték, hiszen van, amikor a mély filozófia érdekel, máskor csak valami könnyedebbet szeretnék olvasni, de mindkettő rengeteget adhat.” 
 TOVÁBB AZ INTERJÚRA 
   
 Fejlődésregény, kalandregény, lélektani regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Mit ajánlunk Puskás Kata Szidónia felolvasásában?
 Felhőhegyi Balázs: A Szfinx hét kapuja 
 James Whitley befutott, sikeres üzletember, de boldogtalan.
 Rutinszerű életvitele egyhangúságát katasztrófaturistaként, extrém utazásokkal igyekszik megtörni. Kairóban, egy erőszakba torkolló tüntetésről menekülve Misbah, az idős cipész műhelyében húzza meg magát. Az öreg egyiptomi különleges kalandot ajánl: menjen el a sivatag mélyén élő Szfinxhez, aki az Évmilliók városát őrzi.
 James nekivág a megpróbáltatásokat ígérő útnak, amely egyre inkább az önmagához vezető belső utazássá válik. Mit rejtenek az út kapui? Milyen árat követel a belépés? Mit ér a látás, mit ér a hallás, mi rejlik a halálfélelem mélyén? 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 A nyomtatási hibák oka a Braille-kiadványokban 
 Gyakran kérdezik az olvasók, hogy hogyan fordulhat elő nyomtatási hiba a Braille-írással készült könyvekben, folyóiratokban, az ő számukra szeretnénk most egy magyarázatot adni. Tudni kell, hogy ezeknek a hibáknak az aránya elenyésző, a legutóbbi kifogás egyetlen karakternyi hibára érkezett az összesen 330 ezer karakterből álló Vakok Világa folyóiratban. Ez az arány a síkírásos könyvekben sokkal nagyobb, bár ott általában emberi hiba, elgépelés, a szerkesztő figyelmetlensége miatt kerül bele az elírás a könyvbe. A Braille-könyvek viszont olyan technológiával készülnek, hogy a gép, a nyomtató is képes hibát ejteni. Hogyan lehetséges ez? 
 TOVÁBB A TÁJÉKOZTATÓRA 
   
 Olvasmányos novellák a természetről a Louis Braille Könyvtárban 
 Fekete István: Búcsú 
 Fekete István Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója.
 Ennek egyik fő oka, hogy műveiben utánozhatatlan megjelenítő erővel ábrázolja a természetet, s életre kelti a mindnyájunk lelkében elrejtve élő vágyat, amikor a természet közelségében élő embert tekinti értékesnek és tisztának.
 A kötet több mint hetven novelláját gyűjti csokorba, amelyek az évszakok változását követve egy egész esztendő színeit, fényeit; az elmúlás és az újjászületés csodáját varázsolják elénk.
 „Csodálatos nyár volt, meg kell hagyni, mint ahogy ebben a korban minden nyár csodálatos. A vakáció végtelen, a kert óriási, a patak, a folyam, a házak nagyok, a sötétség titokzatos, a temető félelmes, a zöld gyümölcs édes s utána a hasfájás kibírhatatlan.” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email