MVGYOSZ hírlevél 45. szám 2019.09.20. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 6

 Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége 
Javítani kell a fogyatékossággal élő személyek és a rendőrök közti kommunikáción 
Az ORFK hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek ugyanúgy érdeke, hogy kiszűrjék a parkolóhelyeket jogtalanul elfoglalókat.
Ezzel az állítással a megjelent szövetségek egyet is értenek, de azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályi keretek között az intézkedő rendőrök az alapvető jóhiszeműség elvét gyakorolva járjanak el a fogyatékossággal élő emberekkel és hozzátartozóikkal szemben. Az érdekvédelmi szövetségek egyeztetnek egymással és kidolgoznak egy,
a különféle fogyatékosságból eredő specialitásokat is figyelembe vevő protokollt a kártya használatával, valamint annak ellenőrzésével kapcsolatban, melyet azután egyeztetnek az ORFK-val is. Ha ebben sikerül megegyezésre jutni, akkor az egységes eljárás kialakítása érdekében akár jogszabály-módosítás nélkül, belső utasítással vezethetik be az újításokat, ami a rendőrökre az egész ország területén kötelező. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
Az MVGYOSZ rendezvényei 
A Fehérbot nemzetközi napja 2019. október 14. 
 
A vak és gyengénlátó emberek társadalmi részvételének erősítése megköveteli, hogy az érdekképviselet a felnövekvő generációkra különös figyelmet fordítson. 
A társadalmi integráció első fontos színtere a nevelés-oktatás intézményrendszere, ezért a Fehérbot nemzetközi napján 2019-ben a látássérült diákok köz- és felsőoktatásban való egyenlő esélyű részvételére irányítjuk a szakma és a sajtó figyelmét.
A Fehérbot nemzetközi napját egy nappal megelőző sajtónyilvános eseményen nemcsak az MVGYOSZ látássérült diákokat segítő "A jövő kilátásai" című projektjének legfrissebb fejleményeiről számolunk be, hanem egy különleges kiállításra is hívjuk vendégeinket, mely a vak és gyengénlátó diákok oktatását segítő izgalmas és különleges eszközök tárházába enged betekintést és ad tippeket diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egy befogadóbb oktatási környezet megvalósításához.
Emellett, hagyományainkhoz híven, azon személyek kitüntetése sem marad el, akik az elmúlt években a látássérült emberek társadalmi integrációját kiemelkedő munkájukkal támogatták.
Program:
9:30 – 9:50: Sajtótájékoztató 
10:00: Megnyitó beszédet mond dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke 
10:10: Braille emlékérmek átadása 
10:20: Az integrált oktatásban részt vevő látássérült tanulók és hallgatók lehetőségeinek és helyzetének ismertetése Magyarországon 
- Maruzsán Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára
- Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke
- Botárné Barcza Éva, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának Szakmai Szolgáltatások Osztályának osztályvezetője
10:50: A jövő kilátásai projekt bemutatása 
- dr. Csocsán Lászlóné a projekt munkatársa
11:00: A jövő kilátásai weboldal bemutatása 
- Puskás Anett a projekt munkatársa
11:10: Tanulásban segítő eszközök a látássérült diákok integrált oktatásában 
- Rozsmann Éva, a Vakok Általános Iskolája Egységes Módszertani Intézményének gyógypedagógusa
11:20: A piktogram pályázat eredményhirdetése 
- Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője A látássérültek tanulását segítő eszközök kiállítása, amely a rendezvény napján folyamatosan megtekinthető.
Részvételi szándékukat, kérjük, a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címen szíveskedjenek jelezni 2019. október 10-éig. 
  
Könnyed nevetés és komoly szakmai beszélgetések:
így zajlott le a Hallható kultúra esemény a Hermina úton 
2019. szeptember 13-án az MVGYOSZ székházában izgalmas, informatív és szórakoztató eseményre került sor. 
A péntek 13-i dátum csak pár perc erejéig sújtotta a szervezőket, a hősiesen, több órán át tolmácsoló Gombás Judit hangja pedig végül akadályok nélkül eljutott az érdeklődők fülébe.
Az előzetes regisztrációhoz kötött, ingyenes eseményen nagyon szép számban jelentek meg az érdeklődők, és ami talán kiemelendő, az audionarrációs szakma hazai képviselői az ország minden tájáról összesereglettek. 
TOVÁBB AZ ESEMÉNYRE 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Laptop pályázat középiskolás diákoknak 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége A jövő kilátásai – SÉSEJT-19.01 pályázati azonosítóval pályázatot hirdet azon látássérült középiskolás diákok részére, akik tanulmányaikat a 2019-2020-as tanévben integrált keretek között folytatják és az MVGYOSZ által előállított, digitális akadálymentes tankönyvekből tanulnak. 
A szövetség célja, hogy a látássérült középiskolások tanulmányi eredményeinek alakulását ne befolyásolhassa a tanulást segítő eszközrendszer nem megfelelő mivolta vagy hiánya.
Ezért a pályázaton 15 diák nyerhet választása szerint új laptopot, vagy iPad-et (külső billentyűzettel), mintegy 3.500.000 Ft értékben. A pályázattal kapcsolatos további részletekről a Pályázati kiírásból lehet tájékozódni.
Angyal Gábor 
TOVÁBB A PÁLYÁZATI KIÍRÁSRA 
  
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-program pályázatai 
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány immár több mint 7 éve nyújt üdülési, pihenési lehetőséget többek között nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élő felnőttek és gyermekek részére az Erzsébet-program keretein belül. 
Az Erzsébet-program folytatásaként 2019. szeptember 17. napján kedden 10 órakor jelentek meg új pályázati kiírásaink.
Elsőként a sok gyermeket (nagycsaládok), illetve a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok számára 2019. szeptember 17-én 10 órakor nyílt meg a pályázási lehetőség. 2019. szeptember 30-án az idős korúak és a fogyatékossággal élők adhatják majd be pályázatukat kedvezményes üdülésre az elektronikus felületen keresztül. 
A pályázatok benyújtására – a korábbi pályázati időszakokkal megegyezően – továbbra is kizárólag az elektronikus pályázati felületen keresztül van lehetőség, amely felület a www.erzsebetprogram.hu honlapról érhető el.
A pályázatok beadása előzetes regisztrációhoz kötött (előzetes regisztrációnak számít a korábbi pályázatok során létrehozott felhasználói fiók is, így visszatérő pályázók a korábbiakban létrehozott e-mail cím és jelszó páros használatával tudnak a felületen bejelentkezni, és a felmerült valamint szükséges változások frissítését követően pályázatot benyújtani). A pályázatok elbírálásának és a nyertesek értesítésének időpontja 2020. január 20. minden célcsoport esetében.
 
FIGYELEM! A törvényi szabályozások változása miatt mind a visszatérő, mind az új pályázók számára kötelező új, 2019. szeptember 17-től hatályos, un. „Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok kezeléséhez” nevű dokumentum kitöltése, aláírása és a pályázói felületre feltöltése! 
 
A dokumentum elérhető a www.erzsebet-program.hu weboldalról.
További változás, hogy az Erzsébet-program személyes ügyfélszolgálata bezárt.
Azon érdeklődők, akik telefonos segítséget kérnek, az alábbi elérhetőségen tehetik ezt meg: +36(1)884-4111.
A pályázati felhívások és egyéb dokumentumok a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján is megtekinthetők. 
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Molnár Anikó Távszem operátorral 
„Egy jó barátom hívta fel a figyelmemet az álláshirdetésre, mert úgy gondolta nekem való feladat. Empatikus vagyok, ami úgy gondolom minden szempontból fontos az életben, de ennél a munkánál kifejezetten. Mivel szeretek emberekkel foglalkozni, embereknek segíteni és kommunikálni, örültem, hogy találtam egy olyan lehetőséget, ahol a mindennapi munkaórák úgy telnek el, hogy közben ténylegesen megkönnyíthetem mások mindennapjait.” 
TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
  
Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából 
Újdonságaink között is és heti ajánlatunkban is a segédeszközboltban fellelhető gazdag irat-, okmány- és igazolványtartókból válogathatnak a kedves olvasók. 
TOVÁBB AZ ÚJDONSÁGOKRA 
TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
Heti könyvajánlók 
Kortárs dráma a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
Sütő András: Három dráma 
A szerző három drámát nyújt át kellő tisztelettel a kegyes-kegyetlen olvasónak is, miután a színházi nézőközönség meggyőzte őt arról, hogy fáradozása talán nem volt hiábavaló.
Három dráma: az emberi történelemnek három pillanatából, a múltból felidézve, az egyetlen lehetséges látószög alapján, amely a jelené, hisz tulajdonosai vagyunk minden idegszálunkkal. Ilyenformán a történelembe és mitológiába költözöttek – a képzelet aranytrombitáinak szaván elindulva – olyan szem sugarán vonulnak keresztül, amely óhatatlanul rájuk veti a jelen tapasztalatainak fényét-árnyékát. Viszonzásképpen ezt teszik maguk is, annak igazolásaképpen, hogy a múlt, a Megtörtént: bennünk lakozik, amiként mi is táplálékai vagyunk az étvágytalansággal sosem vádolható jövendőnek.
E hármas egységben élve a már említett kényszer parancsára vizsgáljuk magunkba a történelmet s lehetséges útjainkat a történelemben. Mert végül is az a fontos: hátunkon a múltnak terheivel merre tartunk? A derengő horizonton hol fényesebbek a reménység jelei? „Jaj annak, aki nagyobb sietséggel tanítja az embereket, mint ahogy tanulni képesek.” 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
Komédia a Louis Braille Könyvtárban 
Szeptember 21. – a Magyar Dráma Napja
Molnár Ferenc: Az ördög 
„A szem az emberi tisztesség biztonsági lámpája. Mikor már minden sötét a hazugságtól, az ő kis reszkető fénye titkosan csillog.” Ezt Molnárnál nem más mondja, mint maga a megtestesült Ördög. Mert ilyen leleplezés csak az ő száját hagyhatja el, hisz szinte ő az egyetlen, minden tekintetben tisztességes lény, aki nem hazudik, aki tisztán lát, aki szerint a dolgokat úgy kell intézni, hogy a tisztesség minél kevésbé csorbuljon, már pedig az Ördög szerint a tisztesség a szenvedélyben van.
„AZ ÖRDÖG: (…) Hát most… itt vagyok.
JÁNOS: Igen. Hozott Isten.
AZ ÖRDÖG: Pardon, magam jöttem.” 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely

Print Friendly, PDF & Email