MVGYOSZ hírlevél 33. szám 2019.07.19. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 22

 Az MVGYOSZ érdekvédelmi tevékenysége 
 Akadálymentesítési ajánlás készül a hírközlési szolgáltatóknak 
 A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) a magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő, 2002-ben létrejött szervezet. Az ajánlás kidolgozása során nemcsak az országos érdekképviseleti szervezetek, hanem a HÉT tagok fogyatékossággal élő munkavállalóinak véleményét is kikérték. Az ajánlás célja a hírközlési szolgáltatások felhasználóinak igényeire reagáló önszabályozás az infokommunikációs akadálymentesítés területén. Mintaként a szűrőszoftver ajánlás szolgált,amely a gyermekek káros internetes tartalmaktól való védelmét hivatott elősegíteni. A most születő dokumentum természetesen azon szolgáltatókra is vonatkozik majd, amelyek később csatlakoznak a HÉT-hez, illetve a közvélemény tájékoztatását is célul tűzték ki. Fontos alapelv, hogy a vállalások nem jelenthetnek aránytalan terhet a szolgáltatók számára, illetve nem tesznek olyan vállalásokat, melyek jogszabály módosítást igényelnek. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Hírek, közlemények 
 A MÁV tájékoztatása 
 Értesítjük a Zugló Vasútállomáson és környékén közlekedőket, hogy július 19-ével kezdődően a MÁV karbantartási munkákat végez az állomás területén.
 A munkálatok során többek között az állomás peronjai is új burkolatot kapnak, melyben taktilis burkolati jelzések is kiépítésre kerülnek. Emellett sor kerül az állomás létesítményeinek kifestésére és a perontető karbantartására is.
 A munkavégzés terv szerint október végéig tart. Kérjük, hogy a munkálatok ideje alatt a munkaterületen és környékén fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek!
 dr. Nagy Sándor 
 elnök 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 Bővül az RTV műsorújság tartalma 
 Az MVGYOSZ már több évtizede készíti a Rádió és televízió műsorújságot Braille-nyomtatásban. A kiadvány alapvetően a közszolgálati adók műsorrendjét tartalmazza, de az első nagy kereskedelmi televíziók (RTL Klub és TV2) műsorainak időpontja és rövid ismertetője is megtalálható benne. Az M3 csatorna indulásakor – előfizetői igény alapján – a „retro” televíziós csatorna műsora is bele került az újságba. Nemrégiben azonban megszűnt az M3. Az MVGYOSZ felmérést végzett az előfizetők körében, hogy legyen-e másik csatorna műsorismertetője az RTV újságban, ha igen, akkor melyik legyen az? A felmérés eredményes volt.
 Az előfizetők 22%-a válaszolt a kérdésre.
 Az alábbi tévécsatornákra érkeztek javaslatok: M5, Hír TV, M4 Sport Film+, Izaura TV, Sport 1 és ATV. A válaszadók 49%-a az M5 adót nevezte meg, így az M3 által hagyott „űrt” az M5 fogja betölteni.
 Angyal Gábor 
 szakmai vezető 
   
 A Louis Braille Könyvtár zárva tart 
 2019. július 23. kedd. 
 Megértésüket köszönjük! 
 Páll Erika könyvtáros 
 
 
 Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából 
 Heti ajánlatunk a kutyáknak szól… 
 Akarom mondani a kutyák gazdáinak,
 de a kedvezményezettek a kutyák! 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
   
 Heti könyvajánlók 
 Sporttörténet (bikaviadal) a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Ernest Hemingway: Halál délután 
 120 éve születettErnest Hemingway Nobel-díjas amerikai regényíró, elbeszélő, publicista (1899. július 21. - 1961. július 2.) A tényekre kíváncsi olvasó a részletes és tudós elemzésből pontosan megismerheti a „valódi spanyol bikaviadalt”, sőt a mellékelt szótárból még a szakkifejezéseket is megtanulhatja. A bikaviadal nem sport a szó angolszász értelmében, azaz nem egyenlő esélyű vetélkedés a bika és az ember között, erre még csak kisérlet sem történik. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Tárcák, karcolatok a Louis Braille Könyvtárban 
 Móra Ferenc: Túl a palánkon 
 140 éve született Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus, (1879. július 19 - 1934. február 8.) „Hát hogyne hoztam volna! Előrelátó ember vagyok én és mióta az unokámhoz járok iskolába, azóta a gyakorlati érzékem is kezd kifejlődni.
 – Apapa, – szólított föl az elutazásom előtt való nap – add ide csak te énneköm a zsebödbül azt a csavajós tokot.
 – Minek ez teneked?
 – Csak ki akarom töjni a högyit.
 – Ugyan ne mondd! Akkor aztán mit csinálok én vele?
 – Akkoj majd azt mondod, hogy „gyeje Fejikém, mit adok én teneköd” és akkoj neköm adod játszani.” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

 

Print Friendly, PDF & Email