MVGYOSZ hírlevél 3. szám 2020.01.10. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 3

 Az MVGYOSZ hírei 
 Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás 
 Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy az operátori központ és 
 a szövetség informatikai rendszerének költözése miatt 2020. január 14. kedden reggel 8 órától január 16. csütörtök reggel 8 óráig szünetel a Távszem szolgáltatás.
 Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.
 Január 16-ától a szolgáltatás a korábbiakkal megegyező módon működik tovább.
 A leállás az mvgyosz.hu és a tavszem.hu honlapokat, az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazást és az MVGYOSZ munkatársaknak küldött levelek beérkezését nem érinti.
 Megértésüket köszönjük!
 dr. Nagy Sándor
 elnök 
   
 Folyamatban az MVGYOSZ szolgáltató központ költöztetése 
 Megfeszített tempóban zajlik az MVGYOSZ szolgáltató központ kialakítása a Thököly úti telephelyen, annak érdekében, hogy a tervezett időpontban, február elején újra megnyíljon és fogadhassa az ügyfeleket. 
 A Hermina úti helyszínről már tavaly december végén átszállították a berendezést. Az eredetileg beépített bútorokat leleményes kollégáink szétbontották, és azok újrafelhasználásával építik fel ismét a segédeszközboltot, a Braille- és hangoskönyvtárat. Szakértelmük és szorgalmuk révén a szövetség több millió forintot takarít meg. Az ügyfélforgalmat bonyolító részleg a második emeleten kapott helyet.
 A létesítmény lifttel is megközelíthető lesz. A személyfelvonó nyomógombjait Braille-feliratozással már akadálymentesítettük.
 A nyitás pontos időpontjáról a későbbiekben adunk részletes tájékoztatást.
 Angyal Gábor 
 szakmai vezető 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 Az online hangoskönyvtár 2020. évi használatának feltétele 
 Az MVGYOSZ online hangoskönyvtárával kapcsolatban a következőkre hívjuk fel az alkalmazást használók figyelmét: 
 Többen kerestek meg minket azzal a kérdéssel, hogy miért nem tudnak bejelentkezni a Hangoskönyvtár alkalmazásba, illetve miért léptette ki őket az applikáció.
 A 2019-es évben még elérték az alkalmazáson keresztül az online hangoskönyvtárat, de 2020-ban már nem tudják azt használni. Nem sikerült az aktiváció, vagy hiába írták be a bejelentkező képernyőn a belépési adatokat. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
  
 Ismerjük meg a mentorok munkáját! 
 Beszélgetés Bora Sándor mentorral
 „Akik a távolból helyettünk látnak” sorozatban elbeszélgettünk a Távszem operátorokkal és ügyfélszolgálati munkatársakkal. Januártól bepillantást nyerhetünk a mentorok munkájába, akik a látássérülteknek, igény szerint, az iPhone és a Távszem alkalmazás használatát megtanították, segítettek a regisztrációban, valamint bármilyen felmerült kérdésre igyekeznek válaszolni, nem utolsósorban pedig kapcsolatot jelentenek a Távszem projekt csapata és a tagegyesületek között. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről!
 „Már a projekt megjelenése előtt évekkel használtam iPhone-t és napi kapcsolatban álltam látássérült egyesületi tagokkal. Így magától értetődő volt, hogy ha erre lehetőség van, szeretném átadni azt a tudást és tapasztalatot, aminek elsajátításával egy önállóbb életet ismerhet meg minden látássérült.
 „Soha ne mondd, hogy soha!” Ha megpillantod az ajtót a „Távszem” felirattal, ne félj belépni rajta, mert odaát egy önállóbb, szabadabb világ vár.” 
 TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
   
 Hogyan segít a Jogsegély szolgálat a szövetségben 
 Kedves Olvasók! 
 E rovatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy abban olyan, elsősorban jogi tárgyú kérdések, problémák kerüljenek terítékre, amelyek az önök érdeklődésére tarthatnak számot.
 Ennek jegyében a jogtanacsos@mvgyosz.hu email címre várjuk javaslataikat, felvetéseiket olyan jogi kérdésekben és témákban, amelyek a hírlevélben feldolgozhatók és feltételezhetően többeket érintenek.
 Gulyásné dr. Bölkény Ágota 
 jogtanácsos 
   
 Okosmorzsák 
 A megújult Firefox böngésző
 Nemrég az NVDA blogon megjelent egy cikk, amely az NVDA képernyőolvasó szemszögéből ugyan, de részletesen tárgyalja az új Firefox böngésző újdonságait, amelyeknek a Jaws felhasználók is örülhetnek.
 Az olvasónézet segítségével könnyebben elolvashatunk egy cikket.
 A program beállításait is átdolgozták a jobb használhatóság érdekében.
 A teljes cikk itt olvasható:
 https://www.nvda.hu/2019/11/
25/a-megujult-mozilla-firefox-ujdonsagai/ 
 Berkó Norbert 
   
 Heti könyvajánlók 
 Filmregény, lélektani regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Kazuo Ishiguro: Napok romjai
 1956 forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul.
 Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott.
 Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email