MVGYOSZ hírlevél 27. szám 2019.06.14. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 27

 Érdekképviseletünk 
 Meghívó az MVGYOSZ elnökségének soron következő ülésére 
 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöksége
 2019. június 18-án (kedd) 10:00 órai kezdettel elnökségi ülést tart,
 melyre Önt tisztelettel meghívom.
 Dr. Nagy Sándor elnök 
 TOVÁBB A MEGHÍVÓRA 
   
 A TÁRS Projekt érdekvédelmi fórumán volt az MVGYOSZ 
 Az MVGYOSZ meghívást kapott az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 TÁRS Projekt érdekvédelmi fórumának soron következő ülésére.
 A TÁRS Projekt fő célkitűzése a szociális intézményi férőhely-kiváltás szakmai, módszertani hátterének biztosítása az ország egészében, annak különböző területén működő személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények számára.
 A rendezvényen elsőként a TÁRS Projekt Hálózati Munkacsoport és Kutatási Munkacsoport munkájáról, valamint a Foglalkoztatási Munkacsoport munkájáról számoltak be. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Ismét napirendre tűzték a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról rendelkező 2010. évi CLXXXV. törvény módosítását 
  
 A szövetség már évek óta komolyan törekszik arra, hogy a médiaszolgáltatások (például a tv műsorok) a látássérült felhasználók számára is teljeskörűen akadálymentesen elérhetőek legyenek. A törvény alapján az audiovizuális médiaszolgáltatás médiaszolgáltatói kötelesek az akadálymentesítést célzó intézkedésekről cselekvési tervet készíteni. Javasoltuk, hogy e cselekvési tervet a szolgáltatók kötelesek legyenek előzetesen egyeztetni az akadálymentesítéssel érintett fogyatékos személyek érdekeit képviselő országos szervezetekkel is. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Szolgáltatásaink 
 Igényfelmérés leendő és jelenlegi középiskolás látássérült diákok informatikai tréningjéhez 
 
 Az MVGYOSZ Együtt a jövőnkért májusi alkalmán nagyon hasznos gondolatok születtek meg a közoktatás kapcsán, nemcsak a honlap, de egyéb szolgáltatásaink területén is. Az egyik ilyen fontos gondolat volt, hogy az MVGYOSZ szervezzen egy informatikai képzést az elektronikus adaptált tankönyvek kezelésének elsajátítása érdekében, illetve olyan segédprogramok, leíró nyelvek megismerése céljából, melyek mondhatni nélkülözhetetlenek a tanulásban. 
 Ha érdekel a képzés, jelezd ezt számunkra a kérdőív kitöltésével 2019. június 30-ig. 
 TOVÁBB A KÉPZÉS RÉSZLETEIRE 
   
 Elkészült a Távszem alkalmazás - Pár hét múlva indul a tesztüzem 
 Közeleg a nagy nap: a pályázatban foglaltaknak megfelelően 2019. július elején elindul a Távoli Segítségnyújtás Látássérült Emberek Számára, azaz a Távszem szolgáltatás. A tagegyesületek többségénél megszületett a döntés az iPhone-ok kiosztásáról, a szervezetek felénél már javában zajlik a készülékek átadása és a leendő felhasználók oktatása is. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatából 
 Újdonságként a héten zsebrádiót, ami egyben MP3 lejátszó is, ajánlunk. Heti ajánlatainkkal pedig a gyengénlátóknak kedveskedünk Zoomax digitális nagyítókkal és egy billentyűzettel! 
 TOVÁBB AZ ÚJDONSÁGRA 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATRA 
   
 Heti könyvajánlók 
 Meseterápiás esetek a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja 
 Boldizsár Ildikó legújabb kötete egyéni és csoportos eseteket mutat be a szerző praxisából, a problémák és a kliensek sokféleségével bizonyítva a meseterápia változatos és széleskörű alkalmazási lehetőségeit. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Énregény, pszichológia a Louis Braille Könyvtárban 
 Daniel Keyes: Virágot Algernonnak 
 Nem véletlen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is magának követeli Keyes művét: a gyengeelméjű Charlie Gordon zsenivé operálása, majd eredeti állapotába való rohamos visszahanyatlása valóban hálás témája lehet a science fiction népszerű műfajának. De a regény mélységesen hiteles lélektani rajza egy rokonszenves személyiség fejlődésének, s a tragédiába torkolló befejezés mégsem elkeserítő, hanem felemelő: Charlie Gordon a mesébe illő pálya befutása és a végső zuhanás után is megőrzi emberi tartását, élni akarását, optimizmusát. „Azelőtt kinevettek, lenéztek a tudatlanságom és nehéz felfogásom miatt; most gyűlölnek a tudásom és értelmem miatt. Miért? Az isten szerelmére, hát mit akarnak tőlem?!” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
   
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email