MVGYOSZ hírlevél 26. szám 2019.06.07. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 18

 Pünkösdi ünnepre 
 Ünnepeljük együtt a Pünkösdöt. 
 Árvay Mária összeállítása. 
 TOVÁBB A VERSEKRE 
   
 Érdekképviseletünk 
 A kormány benyújtotta a 2020. évi költségvetés tervezetét 
 A kormány benyújtotta a 2020. évi költségvetés tervezetét, ennek okán kereste fel dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő az MVGYOSZ elnökét, dr. Nagy Sándort. A címzett költségvetési támogatás terve szerint az idei évre kapott támogatás összegével számol a kormány 2020. évre is. Nagy Sándor kérdésére, miszerint emelhető-e ennek mértéke, a képviselő úr azt válaszolta, hogy 5%-os emelés elérésében reménykedik. A Távszem projekt működésének fenntarthatósága érdekében egyéb pénzügyi források felkutatását javasolta. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Mesterséges intelligencia a közjóért - A Microsoft dollármilliókat ad jó ügyekre 
 A Microsoft küldetése, hogy a technológia segítségével minden ember többet érjen el. A világcég fontos feladatának tartja a mesterséges intelligencia elterjesztésén túl annak etikus, emberséges használatát. Olyan fiatal még ez a tudományterület, hogy a világon sehol nincs jogi szabályozás, mely felhasználását az ésszerűség határain belül és az emberi jogi és etikai elvek mentén korlátozná, ezért egyfajta önszabályozásra van szükség azon szervezetek részéről, akik alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Az önszabályozás hat etikai alapelv mentén valósítható meg. A mesterséges intelligencia etikus felhasználása egy emberséges jövő záloga. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 "Az önállóság növelése minden korosztályban" - Nemzetközi rehabilitációs konferencia Budapesten 
 Hans Velling, az ICEVI elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az ICEVI célja nemzetközi szinten találkozási és tapasztalat megosztási lehetőséget biztosítani a látássérültek rehabilitációjával foglalkozó szakembereknek. 
 Az ICEVI minden életkorban nélkülözhetetlennek tartja az önállóságot, amihez a rehabilitáció vezet el, éppen ezért a konferencia tematikája is felölelt minden életkort és területet a korai fejlesztéstől a foglalkozási rehabilitáción át a szabadidős tevékenységekig. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Tapintható grafika - avagy miért jó, ha a vak gyerekek is megtanulnak rajzolni? 
 Geometria tanulás, térkép használat, táblázatok, diagramok és piktogramok értelmezése. Csupa olyan dolog, amikről azt gondoljuk, hogy látást, vizuális gondolkodást igényelnek. A technika ma már lehetővé teszi, hogy a vak diákok is elsajátítsák a geometria alapjait, megismerhessék országuk vagy kontinensük földrajzát, vagy tapintható térkép használatával felfedezzenek egy épületet, közteret. A hiányosságok jelentősen megnehezítik nemcsak a matematika és földrajz megtanulását, hanem a téri tájékozódást is.
 Az ICEVI-Europe első rehabilitációs konferenciáján a lengyel származású Boguslaw Marek professzor Taktilis grafika címmel tartott előadást és műhelyfoglalkozást az érdeklődő résztvevőknek. A lublini II. János Pál Katolikus Egyetem kutatója szerint a fent felsorolt képességek alapja a rajzolás megtanulása. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Gül Baba Türbéje - minden érzékre ható élmény 
 Az alapítvány ügyvezetőjével és az üzemeltetést végző kollégáival folytatott találkozó célja az volt, hogy a múzeum munkatársai olyan környezetet, tárlatvezetést és egyéb programokat biztosítsanak a vak és gyengénlátó látogatóknak, ami akadálymentes és élménygazdag kikapcsolódást biztosít.
 Ehhez kérték az MVGYOSZ együttműködését és javaslatait. 
 TOVÁBB A TELJES CIKKRE 
   
 Rendezvényeink 
 Folytatódik a kemény munka - Együtt a jövőnkért 
 Múlt szerdán, 2019. május 29-én idén harmadszor gyűltek össze a látássérült diákok oktatásában érintett, tenni akaró szülők, tanárok, szakemberek és tanulók, hogy közös munkával egy jobb jövőt, jobb oktatási közeget teremtsünk közösen a gyerekek számára. Célunk létrehozni egy online tudásbázist, ahol szülő, tanár és diák egyaránt segítséget, megoldási ötleteket találhat a felmerülő problémákra. 
 TOVÁBB AZ ÖSSZEFOGLALÓRA 
   
 Szolgáltatásaink 
 A látássérülteket is érinti a közjegyzők díjszabásáról szóló rendelkezések változása 
 
 2019. július 1-jén lép hatályba a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23. ) IM rendelet. Az új szabályok alapján a közjegyzők eljárásáért, munkájáért fizetendő díjak valamelyest emelkednek, ugyanakkor a rendeletbe egy, a látássérültek szempontjából fontos rendelkezés is bekerült.  
 TOVÁBB A TELJES CIKKRE 
   
 Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatából 
 Heti ajánlatunk tartalmaz személymérleget, headsettet, SD kártyát és gyógyszeradagoló tornyot.
 Tekintse meg és vásároljon kedvére!
 Takarékos ajánlatunk pedig a négygombos távirányítót tartalmazza! 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
 TOVÁBB A TAKARÉKOS AJÁNLATRA 
   
 Heti könyvajánlók 
 Romantikus regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai
 „Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég…”
 A mű a végtelen szerelem szívszorítóan gyengéd története. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Vallástörténetről a Louis Braille Könyvtárban 
 Szerző nélkül: A Biblia világa
 A Biblia emberi alkotásként áll előttünk, egykor élt emberek gondolatai, történeti emlékei, vágyai és reményei a világról, önmagukról, az emberiség helyzetéről alkotott elképzelései szólnak hozzánk lapjairól. 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
   
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

 

Print Friendly, PDF & Email