MVGYOSZ hírlevél 24. szám 2019.05.24. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 12

 Érdekképviseletünk 
 Lezajlott az idei küldöttgyűlés 
 Üléseztek a küldöttek! 
  
 Szinte hozzászólás és módosítás nélkül elfogadták a Felügyelő bizottság beszámolóját, az elnökség által előterjesztett szakmai beszámolót és közhasznúsági mellékletet, valamint az alapszabály módosításokat.
 Az ülés legérdekfeszítőbb része azonban mégis a választás volt, hiszen 3 új elnökségi tagot választottak a küldöttek.
  
 A szavazás eredményeként elnökségi tag Sztakó Krisztina, póttag pedig Bősze György lett. 
 TOVÁBB A TELJES BESZÁMOLÓRA 
   
 Mi az a WAMDIA és mit nyújt a látássérülteknek? 
 "Európában előtérbe került a digitális akadálymentesítés. Az IKT felhasználók jellemzően azt gondolják, hogy a digitális akadálymentesítés kizárólag az IKT szakemberek feladata. Hasonló előítélet, hogy az akadálymentesítés csak a nagyon sajátos helyzetben lévő, fogyatékos emberek miatt szükséges. A WAMDIA szeretné megváltoztatni az IKT felhasználóknak ezen felfogását: valójában mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a digitális információ hozzáférhető legyen azáltal, hogy az elkészített és közös használatra szánt fájlokat (pl. szövegszerkesztőben készült dokumentumokat, prezentációkat vagy pdf anyagokat) akadálymentesíti. Valójában a legjobb akadálymentesített weboldalnak sincs értelme akkor, ha van rajta akár egy olyan feltöltött fájl is ami nem hozzáférhető.” 
 TOVÁBB A TELJES HÍRRE 
   
 Rendezvényeink 
 Meghívó - CSAK egy nő 
 
 Rendezvényünk 2019. május 30-án, 10:00 órától Budapesten, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában lesz, CSAK a siker számít? címmel. Az eseményen szó esik majd arról, hogy hogyan élik mindennapjaikat, milyen nehézségekkel és kihívásokkal néznek szembe a gyermekeiket egyedül nevelő vagy sérült gyermekeket ápoló szülők, valamint a testi fogyatékossággal élők. Körbe járjuk az apaság és az azzal párhuzamos karrierépítés lehetőségeit, szó esik ismét a fellendülő kreatíviparról, de a hagyományokhoz hűen és a nagy érdeklődésre tekintettel ezen alkalommal is megemlékezünk Szabó Magdáról. 
 TOVÁBB A MEGHÍVÓRA 
   
 Meghívó - Együtt a jövőnkért workshop 
 Az MVGYOSZ idén harmadik alkalommal tartja meg
 A jövő kilátásai projekt keretében a középiskolás látássérült fiatalok tanításának
 és tanulásának segítése érdekében találkozóját.
 A májusi találkozó különleges lesz, fő célja az ősszel bemutatásra kerülő,
 online elérhető, az oktatás szereplőit segítő tudásbázis, információs központ alapjainak kialakítása. 
 TOVÁBB A MEGHÍVÓRA 
   
 Ismét zöld hályog szűrés az MVGYOSZ székházában 
 Az MVGYOSZ - a Fény Alapítvány közreműködésével és a L’Occitane támogatásával - megtartja idei harmadik ingyenes zöld hályog szűrését
 2019. május 29-én, szerdán 10:00 és 15:00 óra között az MVGYOSZ székház
 Sipeki termében (Budapest, XIV. kerület Hermina út 47.).
 Aki részt vesz a szűrésen egy kis ajándékban részesül, melyet a 15:00-kor kezdődő Együtt a jövőnkért eseményen vehet át. 
 TOVÁBB A MEGHÍVÓRA 
 
 Szolgáltatásaink 
 Változás a Braille-írógépek szervizelésében 
 Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy 2019. május 20-tól kezdve 
 a hibás Braille-írógépeket szervizelésre az MVGYOSZ Szolgáltató központjában, nyitvatartási időben, a segédeszközboltban veszik át munkatársaink.
 A javításokat az MVGYOSZ ingyenesen végzi abban az esetben, ha azokat saját erőből munkatársunk el tudja végezni, és nincs szükség új alkatrészre. Alkatrészek javítását szintén vállalja a szövetség, amennyiben viszont az alkatrészt ki kell cserélni, annak költségeit a gép tulajdonosának kell állnia. Ezekben az esetekben tájékoztatjuk a megrendelőt, és ajánlatot küldünk a várható költségekről. Garanciális javítások esetében további információkat személyesen munkatársainktól lehet megtudni.
 Ádám Judit 
   
 Megérkeztek az iPhone tokok 
 Megkaptuk a korábban beharangozott, iPhone 7-es okostelefonokra való, a készülékházat és a kijelzőt megóvó, teljes körű védelmet biztosító szilikon tokokat, melyeket az MVGYOSZ segédeszközboltjában lehet megvásárolni.
 A rugalmas tokokhoz edzett üveg védőfólia is tartozik. Akik előrendelték a terméket, ők is átvehetik azt a szokásos módon.
 A termék jelenleg 3 színváltozatban kapható: fekete, kék és piros, ára 1500 Ft/db.
  
 Ádám Judit 
   
 Magyarul beszélő, hagyományos billentyűzetes mobiltelefon vásárlókat keresünk 
 A telefon a telefon funkció mellett rendelkezik minden klasszikus mobiltelefon funkcióval, de Wifi, vagy mobil internet használatával e-mailezni és böngészni is lehet vele. QR kód alapú címkéző, színfelismerő és más, a látássérülteket segítő alkalmazás is futtatható rajta.
 Nagyméretű kijelzőjén a menü és minden látható elem a kevés látással rendelkezőket segítve hatalmasra nagyítható, a színsémák a felhasználó igénye szerint választhatók. A menüben hangvezérléssel is lehet navigálni, illetve a szövegbevitel (pl. SMS írás) is elvégezhető diktálással. 
 TOVÁBB A TELJES HÍRRE 
   
 Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatából 
 Heti kínálatunkban digitális eszközöket és órákat ajánlunk.
  
 Figyelem! Most vásároljanak, ajánlatunk csak a készlet erejéig tart! 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
   
 A hangomat adom – beszélgetés Korek Máriával 
 Mindenhová viszek magammal könyvet. Lehetne az olvasást szórakozásnak is mondani, de a könyvben a szavak nem csak „repülnek”, sokszor marnak és csípnek. A jó könyv eléri, hogy megszűnik körülöttem a világ. Hihetetlen dolgok derülnek ki az életről és a vége felirat után akár folytatni is lehet a történetet.
 Amit olvasok, annak képi világa mindig megjelenik előttem. Gyerekként is ez motivált. Az ifjúság mitológiai szemléletét élvezetes humorral csiklandozó könyv a Rick Riordan által írt „Percy Jackson és a görög istenek”.
  
 Szerintem kihagyhatatlan.
  
 Minden nap kerül a kezembe könyv, amire azt mondom, ezt is fel kellene olvasni. 
 TOVÁBB AZ INTERJÚRA 
   
 Heti könyvajánlók 
 Fantasy, humor, görög mitológia a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Korek Mária felolvasásában ajánljuk: Riordan Rick: Percy Jackson és a Görög Istenek „Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok, mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám.” „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.” 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Fantasy, humor, görög mitológia a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Vargha Balázs: Arany János játékai 
  
 „Vargha Balázsnak Arany Jánosról, a „játékmesterről” és az ezermesterről szerkesztett kis könyve üdítő olvasmány: élvezet a gyerekeknek, tanulság a fiataloknak, öröm a felnőtt olvasóknak; s még a tudós irodalmároknak is rejthet egy-egy meglepetést.” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email