MVGYOSZ hírlevél 19/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 6

Nyolcvan éve hunyt el Sipeki Balás Béla

Május 6-án a Vakokat Gyámolító Országos Egylet egykori elnökének, Sipeki Balás Béla halálának 80. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendezett a Fiumei úti sírkertben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Nemzeti Örökség Intézetével közösen.
TOVÁBB

Látássérült személyek foglalkoztatása – Felmérés 2024

Az egyik legnagyobb hazai nagyvállalat az MVGYOSZ-szel és tagegyesületeivel együttműködve azon dolgozik, hogy tudatosan, az érintettek véleményének megismerése révén tudjon felkészülni egy, a látássérült személyek számára is végezhető munkakör kialakítására.
TOVÁBB

Több százezren nézték már meg az 1%-os kampányvideóinkat a Facebookon!

Egy régi közmondás szerint az úr és a kutya nem csukja be az ajtót. Minden közmondásnak van valóságtartalma, viszont az is igaz, hogy egy vakvezetőkutya megtalálja az ajtót – és persze sok egyéb más „tereptárgyat” is, például egy buszmegállót vagy egy üres helyet a villamoson. A legutóbbi 1%-os videóban, amit több mint 200.000-en néztek meg idáig, a Facebook-felhasználók bepillanthattak a képzés újabb kulisszatitkaiba. A videó Schiff Mónika és Szollát Nóra, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának munkatársai és Vanka vakvezető-tanulókutya közreműködésével készült.
TOVÁBB

Együtt a jövőnkért 2024. május – Érettségi és továbbtanulás

2024. május 6-án ismét megkezdődött a tavaszi-nyári érettségi vizsgaidőszak. Hogyan készül egy látássérült diák a megmérettetésre? Hogyan kaphat adekvát szakmai segítséget, és hogyan adhat számára támogató hátteret családja? Az MVGYOSZ Együtt a jövőnkért májusi alkalmán betekintést kaphatunk látássérült középiskolások mindennapjaiba és azokba a jó gyakorlatokba, melyekkel őket segítették szüleik, hogy eljussanak az érettségi vizsgáig.
TOVÁBB

Ismét ülésezett a Mobilitási Témacsoport

A 2024-ben megújult Mobilitási Témacsoport a budapesti mobilitás kérdéseivel foglalkozó civil szervezetek és szakmai egyesületek együttműködési fóruma. A fórum április 11-én tartotta idei második ülését, amelynek témája az Újbuda–Újpest-villamostengely előkészítése és tervezése volt. Az egyeztetésen Erhart Péter akadálymentesítési szakértő és Benedek Zoltán akadálymentesítési referens online képviselte az MVGYOSZ-t.
TOVÁBB

Rend a lelke…

A sorozat előző részében áttekintettük, hogyan lehet az iratainkat praktikusan rendszerezni. Ebben a részben az élelmiszerek átlátható és higiénikus tárolásával foglalkozunk.
TOVÁBB

A bolt kínálatából – Kitűző, kör alakú, látássérülésre utaló piktogrammal

Nyár van, egyre többen és több helyre kirándulnak, utaznak, nagyobb a forgalom a vasútállomásokon és a közkedvelt turisztikai célpontok környékén. A látható helyen hordott kör alakú kitűzővel embertársainknak segíthetünk abban, hogy megértsék, miért nem tudjuk egyértelműen eldönteni egy üvegfal előtt, hogy hol a bejárat, miért kell segítséget kérnünk az áthelyezett buszmegálló megtalálásához vagy az utastájékoztató kijelző olvasásához. A felsőruházatra helyezett kitűző egyértelmű és nemzetközi szinten ismert jelzést nyújt a környezetnek a látássérültség tényéről. A kör alakú kitűző fémből készült, „látássérült” felirattal és nemzetközi jelzéssel. Tagi kedvezményes ár: 231 Ft
TOVÁBB

Narrálva ajánljuk – Egy a ráadás

Dátum: 2024. május 18. 19:00 óra
Helyszín: Thália Színház, 1065 Budapest, Nagymező utca 22-24.
Narráló: Seres Edit
Egy vagyonos üzletember hirdetést ad fel: néhai üzlettársa fiát keresi, szeretné tisztességesen, rengeteg pénzzel megjutalmazni. Billy bejelentkezik, mint jogos örökös, azonban rá kell jönnie, hogy személyazonosságát nehezebb bizonyítani, mint hitte. Mert egyre több „Billy” érkezik a hirdetésre…
TOVÁBB

A mai Gépházban megnézzük a Netflix filmes streaming szolgáltatását

A Netflix streamingje ugyanazon alapokon nyugszik, mint a nálunk korábban tesztelt filmes szolgáltatók, azaz előfizetés ellenében hozzáférhetünk a platform kínálatához, amely egyébként folyamatosan változik. Adásunkban megnézzük a Netflixre történő regisztrációt, az előfizetést és a PC-s használatot.
TOVÁBB

Igényeljen Gondosórát!

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A Gondosóra pótolhatatlan segítséget nyújthat az idősebb látássérült embereknek is, akik otthonukban egyedül élnek. Részletek a gondosora.hu weboldalon.
TOVÁBB

Heti könyvajánló
Kelet-Közép-Európa legszórakoztatóbb regénye a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Páral, a páratlan 1.
A képzelet kínja (1980)
Játékidő:16 óra 45 perc
Felolvassa: Győryné Csomó Ildikó

Új sorozatunkban állandó kolumnistánk, Iván Péter kísérletet tesz arra, hogy a hajdanán népszerű cseh író, az 1932-ben született Vladimír Páral néhány remek könyvét kiemelje az irodalmi felejtés mély verméből. Vajon ezek a regények kiállták az idő próbáját? Esetleg méltán porosodnak olvasatlanul a könyvtárak polcain?
TOVÁBB


Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban a Hírlevél kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/playKöszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!


A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email