Egy családi nap margójára

Visits: 18

Tisztelt Hölgyeim és uraim!

 

Ha hiszik ha nem, mindenről lehet verset írni. Az örömről, bánatról, szerelemről, csodaszép tájakról, de még a gasztronómiai alkotásokról is. Hogy ez így van, hallgassák meg a következő fejtegetésemet. Nemrég, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének vendége voltam. Olyan vendég, aki néha segít, hogy a program megvalósuljon. A szeptemberi hónap részeként, a Parkerdei Családi Nap lebonyolítása volt soron. Pár nappal azelőtt elhatároztam, hogy megverselem a következő étel főzésének folyamatát. Csak úgy röviden, egyszerű szavakkal. Közben azon gondolkodtam, lehet-e párhuzamot vonni a főzés és a versírás között. Az ételek elkészítése és a verselés technikája szerintem hasonlatos. Az ételhez kellenek a hozzávalók, nyersanyagok és alapanyagok. Ezeket megfelelő sorrendben és időben, egy főzéshez való alkalmatosságba kell adagolni. Meg kell határozni a végcélt, vagyis mi lesz a menü, és türelmesen várni kell. A verseléshez is kellenek a hozzávalók. Szókincsek garmadája, és ezeket a szavakat megfelelő sorokba kell rendezni. Most könnyű dolgom volt, mert az étel receptje majdnem mindent biztosított számomra. Így kerültek egymás alá, a következő rímes szavak. Pörkölt — döngölt, lapocka – hagyma, fűszerkömény – babérlevél, szórjuk – bedobjuk, pirítjuk – öntjük, sorral – borral stb. A főzés és a verselés sarokpontja az elvárhatóság. Szigorú szó. Az ételnek emészthetőnek és ízletesnek kell lennie, hogy fogyasztójának örömet okozzon. A versnek pedig legyen mondanivalója, és mindenki számára, iskolai végzettségtől függetlenül érthető legyen. Ha ezek nincsenek teljesítve, akkor az elkészített étel ehetetlen lesz. A vers pedig nem tölti be a szellemi táplálék funkcióját, nem olvassa el senki. Ezek után nézzük meg, hogy a Parkerdőben mit főztünk, amiből kiderül a gasztronómiai vers címe is.

 

A pincepörkölt

Ott terem a pincepörkölt
Hol a kondér alatt a föld döngölt
De itt legyenek a hozzávalók
Ne zavarjanak a látogatók

Minden részből megvan mennyi
Ha nem termeled, meg kell venni
Legyen sertéscsülök és lapocka
Paradicsom, krumpli, hagyma

Bors, paprika, és fűszerkömény
Majd kakukkfű és babérlevél
Mindezt persze ízlés szerint
Sok éhes száj erre tekint

Mikor mindezt összehordtuk
A hagymát zsíron megfuttatjuk
Paprikával és sóval szórjuk
A kockázott húst beledobjuk

Oszt kevergetjük, majd pirítjuk
Ha a hús fehér lesz, vízzel öntjük
Aztán krumpli hullik összevágva
Fürdőzz csülök dagonyázva

Mikor mindez jól megpuhul
A szátok széle is összerándul
És befejezzük végső sorral
Meglocsoljuk a vörös borral

Hát így készül a pincepörkölt
Hol a kondér alatt a föld döngölt
Ha gyomrotokban éhség támad
Fogyasszátok, jó étvágyat

 

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének Családi napja a Parkerdőben.

Szelinger Kornél gondolatai és verse 2019. szeptember

Print Friendly, PDF & Email