A Széchenyi 2020 Európai Szociális Alap támogatási rendszeréhez benyújtott:

Views: 157

Széchenyi húsz húsz

 

 

Pályázatok, támogatások:
Projekt címe: „Szűkebb hazánkban nézz körül vakon”
Kedvezményezett neve: Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01408
Támogatás összege: 4.974.800,- Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.12.03.

Projekt tartalmának bemutatása:

Projektünk három részből tevődik össze:

1. A nehéz élethelyzetben lévő embereknek szánt tanácsadói akciók szervezése és működtetése keretén belül számítástechnikai tanfolyamot szervezünk.

2. Szervezünk az érintett célcsoportoknak szánt, a szabadidő hasznos eltöltését célzó programokat és rendezvényeket. Ezen programjaink közös célja tagtársaink kimozdítása, közösségbe vonása. Egymásra épülnek, fokozzák az elérendő célt, ezért egy programként kezeljük.

3. Egyéb társadalmi csoportoknak tartunk érzékenyítő és szemléletformáló programokat, rendezvényeket. Ezen programjaink egymásra épülnek, fokozzák az elérendő célt, ezért egy programként kezeljük.

A projekt keretében tárgyi eszköz beszerzés és szakmai programjaink valósulnak meg.

A programok lebonyolítása:

 • Családi nap
 • Narrált színházi előadás és Dunai hajózás
 • 5 db iskolai érzékenyítés
 • Számítástechnikai tanfolyamok
 • Parlamentlátogatás és narrált cirkuszi előadás
 • 4 db Láthatatlan vacsora
 • 2 db Egyéb érzékenyítés
 • Együtt élünk hét érzékenyítés (5 db)
 • Érzékenyítés Savaria Történelmi Karnevál (3 db)
 • Lengőteke verseny
 • Idősek napja
 • Karácsonyvárás

Széchenyi húsz húsz

1. MÉRFÖLDKŐ (2021.07.01-2021.12.31)

CSALÁDI NAP

IDŐPONT: 2021. augusztus 07. 10:00 óra

HELYSZÍN: Csónakázó tó / 9700 Szombathely

                 Vasi Skanzen / 9700 Szombathely, Árpád u. 30.

2021. augusztus 7-én tartottuk meg az Egyesület hagyományos Családi Napját, a Vasi Skanzen területén, amit a Savaria Múzeum,- egy évek óta tartó jó kapcsolatnak köszönhetően-, ajánlott fel számunkra. A rendezvényen 60 személy vett részt.

A látássérült tagjainkon és családtagjaikon kívül a Zala megyei sorstársaink képviselői és a megye mozgássérültjeinek képviselői is csatlakoztak hozzánk.

Egyesületünk tagjaiból verbuvált „Vakmerő szakácsok” csapata, – akik rendszeresen jó helyezést érnek el főzőversenyeken -, ezúttal pincepörköltet készítettek, ezen kívül pogácsát és üdítő italokat is szolgáltunk fel vendégeinknek.

A jó hangulatot élő zenével alapoztuk meg. Kulturális programként egy múzeumpedagógus tartott előadást. A vállalkozó kedvű vendégeink bebarangolhatták a Múzeumfalu területét, épületeit. Aki sportolni akart, annak csónakázás és vízi biciklizés lehetőségét biztosítottuk.

 

Széchenyi húsz húsz

 

2. MÉRFÖLDKŐ (2022.01.01-2022.06.30)

ISKOLAI ÉRZÉKENYÍTÉSEK

Külön osztálytermekben forgószínpad szerűen járták végig a diákok az állomásokat.

Mindhárom helyen a következő feladatokon vehettek részt:

 1. Pénzfelismerés és okostelefonok bemutatása
 2. Fehérbotos közlekedés
 3. Vakvezető kutyával közlekedés
 4. Zöldség-gyümölcs felismerés
 5. Braille írással ismerkedés
 6. Beszélő és tapintható eszközök bemutatása
 7. Szimulációs szemüvegek kipróbálása
 8. Cipőfűzés, zokni párosítás
 9. Játékok bemutatója
 10. Csörgőlabda bemutató

A programok után több alkalommal kaptunk köszönő levelet a tanároktól, amikben leírják, hogy elvarázsoltuk a gyerekeket, és hogy mindannyian csodálattal gondolnak azokra a látás nélkül élő emberekre, akik így is példamutatóan tudnak élni. Az intézmények vezetői már meghívtak bennünket a következő tanévre is.

 

IDŐPONT: 2022. május 04.

HELYSZÍN: Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény  9730 Kőszeg, Kiss János u.31. 

Esélynap keretében jártunk ott. Az intézményben különféle egészségügyi problémával és tanulási nehézséggel küzdő gyermekek tanulnak. Aktívan vettek részt az érzékenyítő programon. Különösen a vakvezető kutya keltette fel az érdeklődésüket.

IDŐPONT: 2022. június 07.

HELYSZÍN: Paragvári Utcai Általános Iskola  9700 Szombathely, Paragvári u. 2.

Nagy örömmel fogadtak bennünket, és a 10 órától 14:30-ig tartó programon igyekeztek mindent kipróbálni.

IDŐPONT: 2022. június 13.

HELYSZÍN: ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9700 Szombathely, Bolyai János utca 11

 

LÁTHATATLAN VACSORÁK

A támogatásnak köszönhetően egy népszerű program jöhetett létre. Persze nem kis feladat összeszedni a megfelelő résztvevők csapatát alkalmanként, de igyekszünk olyan személyeket felkutatni, akik a munkájuk során kapcsolatba kerülnek látássérültekkel.
Így hívtunk meg ápolónőket, szociális munkásokat, ügyintézőket, falugondnokokat és
autóbusz vezetőket is. Bízunk benne, hogy ezt a fajta érzékenyítést tovább fogjuk tudni folytatni, igény van rá.

Evés nélkül nincs élet, de ha nem látjuk, amit elfogyasztunk, meglehetősen ijesztőnek tűnik. Csökkentett fényviszonyok között, szemüket betakarva kellett elfogyasztani az ételt, amit maguk szedtek saját tányérjaikba. Vak tagtársunk hangos instrukcióira odafigyelve több- kevesebb sikerrel vették az akadályt. A félelem helyett hamarosan a vidámság vette át a szerepet, mert legtöbben a saját ügyetlenkedésükön nevettek.

Egy nagyon hétköznapi tevékenységet kipróbálva – látásuk használata nélkül – döbbentettük rá vendégeinket, hogy fogyatékos embertársaik mennyire nehezítetten élik le életüket.

A vacsorák végén kötetlen beszélgetés következett. Itt minden kérdést bátran feltehettek,
tabuk nélkül mindenre választ is kaptak. Néhányan a munkahelyükre is bevinnék ezt a fajta érzékenyítést, erről már tárgyalások is folynak, sőt barátságok is kötődtek a rendezvénynek köszönhetően.

IDŐPONT: 2022. február 11.

HELYSZÍN: Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete közösségi terem 9700 Szombathely, Vörösmarty Mihály u. 32.

IDŐPONT: 2022. április 28.

HELYSZÍN: Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete közösségi terem 9700 Szombathely, Vörösmarty Mihály u. 32.

IDŐPONT: 2022. május 19.

HELYSZÍN: Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete közösségi terem 9700 Szombathely, Vörösmarty Mihály u. 32.

PARLAMENT LÁTOGATÁS ÉS DUNAI HAJÓZÁS

Egyesületünk csapata vonattal indult Budapestre. Indulás előtt minden látó részére kiosztottunk egy részletes programot és útvonal tervet a könnyebb tájékozódás érdekében.
Metróval, majd villamossal jutottunk el a kikötőbe, ahonnan a Silver Line társaság hajójával a Margit szigetre hajóztunk. A hajóút alatt folyamatosan magyar nyelven kaptunk tájékoztatást a Duna két oldalán sorakozó nevezetes épületekről, mindig éppen arról, ami előtt elhaladtunk.
Autóbusszal és villamossal jutottunk el az Országház látogatóközponthoz. Idegenvezetéssel jártuk végig az ország legfontosabb épületét, sok tagtársunk életében most először jutott el ide.
A vonatra szállás előtt némi szabad programra is jutott idő, a hazautat ismét vonattal tettük  meg. Kellemes melegben, tartalmas program mellett mindenki jól érezte magát.

IDŐPONT: 2022. június 12.

HELYSZÍN: Országház Duna 1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.

 

Széchenyi húsz húsz

3. MÉRFÖLDKŐ (2022.06.12-2022.12.03)

LÁTOGATÁS A MARGIT SZIGETEN

IDŐPONT: 2022. június 12.

HELYSZÍN: Budapest, Margit sziget

A Margitszigeten kis séta után a zenélő szökőkúthoz értünk. Hatalmas élményt jelentett a sorstársainknak a zene ritmusára táncoló vízsugarak játéka. Egy dottóval körbeutaztunk a szigeten, és haladás közben is folyamatosan hangos idegenvezetés segítette a tájékozódásunkat.

BUDAPESTI KIRÁNDULÁS

A program megvalósult az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. július 24. egész nap

HELYSZÍN:Budapest Fővárosi Nagycirkusz

A pályázati támogatásnak köszönhetően, 2022. július 24. napján Budapestre utaztunk. Reggel a korai vonattal indultunk, majd villamossal és trolibusszal jutottunk el a Fővárosi Nagycirkuszba.

Előadás előtt egy órával fogadtak bennünket, és segítők a porond mögé, majd a porondra vittek minket. Itt az előadáson fellépő artistákkal ismerkedhettünk meg, és a kezünkbe vehettük eszközeiket és minden rekvizitet megtapogathattunk. Ezután soron kívül jutottunk a nézőtérre, csak miután elfoglaltuk helyünket és felvettük a narrációhoz szükséges fejhallgatót, azután engedték be a többi nézőt. Az előadás kezdetekor a porondmester külön köszöntötte csapatunkat, ami nagyon megható és megtisztelő érzés volt.

A Cirkusz főigazgatója, Fekete Péter Igazgató úr személyesen narrálta nekünk az egész előadást, így első kézből szakmai tudásának birtokában mondott el mindent, ami a porondon történt. A hangjával láttatta az egész előadást. Végre nem azért tapsoltunk, mert a többiek is tapsoltak, hanem azért, mert úgy éreztük hogy ez a produkció megérdemli a tapsot.

Fantasztikusan éreztük magunkat, és az előadást követően részt vettünk egy kérdőíves kutatásban, ami jobbá próbálja tenni a hasonló előadásokat.

Tartalmas és kimerítő kirándulás volt. Késő este értünk haza, de minden résztvevő pozitívan nyilatkozott a rendezvényről.

LENGŐTEKE VERSENY

A rendezvény megtörtént az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. augusztus 22.

HELYSZÍN: Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet Szombathely, Gagarin u. 5.

Évek óta hagyomány nálunk a lengőteke bajnokság megrendezése. A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet adja a helyet, mivel az egyik csapat a bentlakó sérült emberekből áll össze. A másik két csapat a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete tagjaiból, a harmadik pedig a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete tagságából áll.

Rég nem látott emberek, sorstársak találkoznak újra össze és a szép környezetben, jó társaságban történő sportnak, mozgásnak párja nincs.

Egyesületünk a teljes szervezést vállalta, kezdve az időpont kiírásától a csapatok meghívásán és a vendéglátáshoz szükséges élelmiszerek beszerzésén át a serlegek és érmek kiválasztását, valamint a zene szolgáltatását.

Az érmek és serlegek költségét a Mozgássérültek egyesülete vállalta. A rendezvény látó segítségével, a tekebábok felállítása diákok bevonásával zajlott. A versenyzők a területen lévő Filagória és sörpavilon alatt várták, hogy sorra kerüljenek.

Az érmek a sérült emberek számára szinte leírhatatlan értéket képviselnek, hisz az ő életük nem a bizonyításról és a célok eléréséről szól általában, ezért kifejezetten fontosak a hasonló rendezvények.

Halk, de mégis hangulatos zene mellett mindenki 10 dobással próbálta elérni a legtöbb pontszámot. A csapatok serleget kaptak, míg az egyéni teljesítményt érmekkel jutalmaztuk.

A sportolás után a vendéglátás következett, ásványvízzel, üdítővel, kávéval, valamint szendvicsek elfogyasztásával. Sokszor hallottuk, hogy „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”. Ennek ellenére legnagyobb érdeme az lett a versenynek, hogy az ingerszegény közegben élő intézeti lakók érték el a legtöbb pontot, és így az ezzel járó első helyet.

A csapatserleg azóta is minden héten másik csapattag szobáját díszíti, nagy büszkeséget okozva nekik.

NARRÁLT SZÍNHÁZI ELŐADÁS

A program megvalósult az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. szeptember 24. 15. óra

HELYSZÍN: Soltis Lajos Színház, Celldömölk, Koptik Odo u. 2.

2022. szeptember 24-én Celldömölkre látogattunk a Soltis Lajos Színházba.

A társulat vezetője sok szervezés után vállalta, hogy a számunkra folyamatos narrációval teszi láthatóvá a színdarabot, ami nem volt más, mint Szép Ernő: Május című kétfelvonásos vígjátéka.

Szombathelyről vonattal indultunk Celldömölkre, ahol a társulat kisbusza várt ránk. A nehezebben mozgó tagtársainkat a vasútállomásról egyenesen a színházhoz szállították. A csapat további része kellemes sétával ért az előadás színhelyére. Bevezettek bennünket a nézőtérre, és csak miután elfoglaltuk helyünket, és mindenki megkapta a narrációhoz szükséges fejhallgatót, azután kezdődött el az előadás.

Először Nagy Gábor igazgató úr, aki a narrátor volt, elmondta, hogy mi van a színpadon, azután azt is, hogy ki jött be, hogyan van felöltözve és éppen mit csinál. A narrációnak köszönhetően a látássérültek számára is világos lett az előadás menete.

Korábban csak Budapesten volt lehetőség narrált előadást megnézni, de egy régi kapcsolatnak köszönhetően most már a tőlünk 40 kilométerre lévő Celldömölk lett a legközelebbi narrált kultúrát biztosító hely.

Tagtársaink nagy örömmel vettek részt az előadáson, sőt azóta már több alkalommal látogattunk el ugyanide más darabokat megtekinteni.

IDŐSEK NAPJA
A program megvalósult az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. szeptember 30. 14. óra

HELYSZÍN: 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 32.

A pályázatnak köszönhetően végre meg tudtuk rendezni az idősek napi ünnepségünket, az Idősek Világnapja előtti napon. Egyesületünk tagjai közül meghívtunk 25 főt, akiket e napon felköszöntöttünk. Közösségi helységünkben szépen megterített asztalok várták a meghívottakat.
Az egyesület elnöke köszöntötte először a megjelenteket. Kellemes zene után közösségi szolgálatot teljesítő diákok mondtak verseket. Ezután kezdődött csak az ebéd. Étteremből hozatott menüt fogyaszthattak el, miközben élő harmonikaszó tette még élvezetesebbé a programot.
Kellemes beszélgetéssel folytatódott a rendezvény, egymást rég nem látott barátok és sorstársak örömmel találkoztak ismét. Bőven akadt mondanivalójuk egymásnak.
A rendezvény végén gondoskodtunk a messzebb lakók hazaszállításáról.

4. LÁTHATATLAN VACSORA

A rendezvény megtörtént az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. november 18.

HELYSZÍN: Az egyesület székhelye, Szombathely, Vörösmarty u. 32.

A projekt támogatásának köszönhetően egy népszerű program jöhetett létre.

Bár nem kis feladat összeállítani a megfelelő résztvevők csapatát alkalmanként, de igyekszünk olyan személyeket felkutatni, akik a munkájuk során kapcsolatba kerülnek látássérültekkel. Így hívtunk meg ápolónőket, szociális munkásokat, ügyintézőket, falugondnokokat és autóbusz vezetőket is. Bízunk benne, hogy ezt a fajta érzékenyítést tovább fogjuk tudni folytatni, igény van rá.

Evés nélkül nincs élet, de ha nem látjuk, amit elfogyasztunk, meglehetősen ijesztőnek tűnik.

Vendégeinknek csökkentett fényviszonyok között, szemüket betakarva kellett elfogyasztani az ételt, amit maguk szedtek saját tányérjaikba. Vak tagtársunk hangos instrukcióira odafigyelve több-kevesebb sikerrel vették az akadályt. A félelem helyett hamarosan a vidámság vette át a szerepet, mert legtöbben a saját ügyetlenkedésükön nevettek. A húsleves kimerítése, a cérnametélt elfogyasztása, a rántott hús felaprítása, vagy a rizs tányéron tartása nem volt egyszerű feladat, de volt, akin a desszert próbált kifogni.

Akadt, aki a könnyeivel küzdött, de olyan is, aki elmondta, „ha nem látnék, én már csak szendvicset volnék hajlandó enni”. Egy nagyon hétköznapi tevékenységet kipróbálva – látásuk használata nélkül – döbbentettük rá vendégeinket, hogy fogyatékos embertársaik mennyire nehezítetten élik le életüket. Ezután a szemtakaróktól megszabadulva, szimulációs szemüvegek segítségével tapasztalhatták meg, hogy a szemünk nem csak jó vagy teljesen rossz, hanem a köztes állapotban sokféle szembetegséggel élnek sorstársaink. A vacsora végén kötetlen beszélgetés következett. Itt minden kérdést bátran feltehettek, tabuk nélkül mindenre választ is kaptak.

Néhányan a munkahelyükre is bevinnék ezt a fajta érzékenyítést, erről már tárgyalások is folynak, sőt barátságok is kötődtek a rendezvénynek köszönhetően.

KARÁCSONYVÁRÓ ÜNNEPSÉG

A rendezvény megtörtént az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. december 3.

HELYSZÍN: Május1 Söröző és Étterem különterem, 9700 Szombathely, Szent István park 9.

A pályázat határidejének lejárta miatt a lehetséges utolsó napon, 2022. december 3-án tartottuk Karácsonyváró ünnepségünket. Ez volt az első olyan alkalom, amikor igazán méltó módon, kulturált környezetben, támogatott formában ünnepelhettünk együtt. A helyszínt a Május 1 Étterem a különtermében biztosította számunkra, ennek köszönhetően 60 sorstársunkkal osztozhattunk a karácsonyvárás örömében. Az étel kiválasztásánál azt is szem előtt tartottuk, ha valaki laktóz- vagy gluténérzékeny volt, sőt még a vegetáriánusokra is gondoltunk. Hogy mindenki kicsit jobban magáénak érezze a pillanatot, a program vacsora utáni részéhez a süteményeket a tagtársaink hozták.

A műsor kezdetén az emlékezés gyertyájával világítottunk azon tagtársainknak, akik már nem lehettek közöttünk. Ezután karácsonyi dallamok, majd az elnöki köszöntő hangzott el.
A továbbiakban az ünnephez kötődő zenék között egy karácsonyhoz szorosan kapcsolódó novellát olvasott fel egy kedves segítőnk. A meghatódottság teljesen eluralkodott a termen.

A vacsora elfogyasztása után – oldva a hangulatot – úgynevezett vendéglátós zenét szolgáltatott egy vállalkozó, így az élő zene sem maradt el. Mielőtt haza indultunk volna, minden tagtársunk kapott egy karácsonyi csomagot, melynek tartalma narancs, szaloncukor, mézeskalács, és két kézműves termék volt. Az ajándéktasakba került  mézeskalácsot, a gipsz angyalkát és a fonott papírharangot vak sorstársaink készítették, ezzel okozva örömöt másoknak. Ezekkel a csomagokkal biztosítottuk, hogy a legrászorultabbaknak is kerüljön valami ajándék a karácsonyfa alá.

ÉRZÉKENYÍTÉSEK

SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL

A program megtörtént az alábbi időben és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. augusztus 26, 27, 28-án egész nap

HELYSZÍN: Szombathely, Szent Márton utca 2-4. Civil Korzó

A karnevál mindhárom napján ott voltunk és érzékenyítő feladatokat végeztünk.

A tér egy adott részén, az úgynevezett Civil korzón sorakoznak fel a civil egyesületek. Mi is kitelepültünk  rendezvénysátorral sorstársainkkal és eszközeinkkel.

A karnevál látogatói elhaladtak a sátrunk előtt, de sokan megálltak kérdezni, vagy kipróbálni a játékainkat. Megnézték a kézművesklubunk által készített termékeket, kipróbálhatták a vakvezető kutyával sétálást is. Főleg a gyermekes családok álltak meg standunknál, de jócskán akadtak más látogatóink is.

Sokan nyilatkoztak úgy, hogy nem tudnának látásuk nélkül élni.

EGYÜTT ÉLÜNK HÉT

IDŐPONT: 2022. október 10-14 egész nap

HELYSZÍN: Szombathely, Március 15. tér 5. Agora Savaria Művelődési és Sportház

A 2022. október 10-én kezdődő és 14-ig tartó, „Együtt Élünk Hét” immár kilencedik alkalommal lett megtartva. Korábban ezt több civil egyesület összefogása, anyagi támogatása tartotta életben, de az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt ezt most pályázati forrásból egyesületünk finanszírozta.

A Szakosított Szociális Intézet dolgozói és más önkéntes segítőink is részt vettek a lebonyolításban, de a legfontosabb munkát a sötétszobában és a többi helyszínen dolgozó tapasztalati szakembereink végezték. Tőlük és velük hiteles igazán az esemény.

A sötétszobában mindenféle hétköznapi feladatot kellett végrehajtani a jelentkezőknek úgy, mint főzéshez alapanyagok kiválasztása, aprópénz számolás, egy öltözetnyi ruha kiválasztása, egy asztal megterítése négy főre, de mindezt teljes sötétségben.

A külső helyszínen több állomáshelyet alakítottunk ki. Ezek között volt látássérültek által használt eszközök,  beszélő és tapintható eszközök bemutatása. Egy másik állomáson a képernyő olvasó programmal ellátott számítógép és telefonok bemutatása, aztán az olvasótévé, hangoskönyv felolvasó készülék, és egy Eye Pal Solo nevű felolvasógép kipróbálása várt a nézelődőkre.

A taktilis vezetősávok segítségével lehetett kipróbálni a fehérbotos közlekedést, valamint az épület előtti téren vakvezető kutya és gazdája segített a közlekedésben.

A hét öt napján rendelkezésére álltunk az érdeklődőknek, és ahogy a többi érzékenyítő programunkon, úgy ezen a héten is megleptük a hozzánk érkezőket, mert teljesen másnak gondolták a látásuk nélkül élő embereket, a kezdeti tartózkodás és távolságtartás után hamar, majdnem baráti hangon folyt az információk átadása.

A programon dolgozó látássérültek számára szendvicseket, pogácsát, valamint ásványvizet biztosítottunk, továbbá a három árajánlaton nyertes étterem napi menüt szállított ki számukra.

FEHÉRBOT NAPI ÜNNEPSÉG

A program megvalósult az alábbi időpontban és helyszínen:

IDŐPONT: 2022. október 14. 14. óra

HELYSZÍN: Szombathely, Március 15. tér 5. Agora Savaria Művelődési és Sportház

2022. október 14. napján délután 14 órai kezdettel tartottuk Fehérbot napi ünnepségünket. A programon 36 sorstársunk és kísérőik vettek részt. Az egyesületünk elnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint a meghívott vendégeket. A Savaria Lions Klub vezetője is elmondta beszédét.

Alkalomhoz illő, a látás elvesztéséről szóló zenék és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákok által elmondott versek tették tartalmassá a műsort. A Szombathelyi Televízió egyik műsorvezetője olvasott fel egy kis történetet, valamint egy novella részletet. Meghatottság töltötte be a helységet.

A Savaria Lions Klub kormányzója, Simon Zoltán okleveleket adott át az egyesület 10 legaktívabb tagjának, ezzel elismerve munkájukat, valamint ösztönözve a többieket.

A megjelenteket pogácsával, üdítővel ásványvízzel és szendvicsekkel vendégeltük meg.

ISKOLAI ÉRZÉKENYÍTÉSEK

Az állomáshelyek kialakításánál figyeltünk az állomáshelyeken egyszerre tartózkodó diákok számára, arra hogy a programon résztvevő diákok ne zavarják egymást a különböző feladatok végzése közben.

Az állomáshelyek és feladatok felsorolása:

 1. Ismerkedés a Braille írással
 2. Ismerkedés a vakvezetőkutyával
 3. A fehérbotos közlekedés kipróbálása
 4. Beszélő eszközök és okostelefonok bemutatása
 5. Cipőfűzés és zoknipárosítás bekötött szemmel
 6. Zöldség és Gyümölcs felismerés szintén látás nélkül
 7. A látássérültek számára átalakított társasjátékok kipróbálása
 8. Szimulációs szemüvegek segítségével a vakságot megelőző szembetegségek tüneteivel ismerkedés
 9. „Mi van benne” doboz segítségével mindennapos használati tárgyak felismerése tapintás útján
 10. Interaktív csörgőlabda játék

A programokon résztvevő diákok és tanáraik elismerően nyilatkoztak. Csodálattal néztek azokra a látássérültekre, akikre eddig sajnálattal gondoltak, és akik végig dolgozták a rendezvényt, és őszintén válaszoltak minden feltett kérdésre.

Azok a diákok, akikkel így kapcsolatba kerültünk, most már jobban odafigyelnek a környezetükre és ránk, most már bátran és jól segítenek a rászoruló látássérülteknek és megismernek bennünket az utcán is.

Az érzékenyítő alkalmak végén úgy engedtek el bennünket, hogy szóban megegyeztünk a következő tanév hasonló rendezvényéről.

A programok megtörténtek az alábbi időpontokban és helyszíneken:

IDŐPONT: Zrínyi Ilona Általános Iskola 2022. október 15. 9.00 óra   

HELYSZÍN: Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 27.

IDŐPONT: Nyitra Utcai Általános Iskola 2022. október 17. 8.00 óra

HELYSZÍN: Szombathely, Nyitra u. 15.

EGYÉB ÉRZÉKENYÍTÉSEK:

Falunapokon kézműves és egyéb ifjúsági táborokban tevékenykedtünk. Programunk szorosan beépítésre került a rendezvény menetrendjébe. Ezeken a helyszíneken is előre egyeztetve lett az igényünk a megrendelő kérése és a helyi adottságok. Minden helyszínen szeretettel és érdeklődéssel vártak bennünket. A kitelepüléseink alkalmával volt, hogy beltéren, de időjárás függvényében alkalmanként szabadtéren végeztük feladatainkat.

Ezeken a helyszíneken is teljes körű érzékenyítést valósítottunk meg a következő állomáshelyek kialakításával.

 1. Vakvezető kutyás bemutató
 2. Fehérbotos közlekedés kipróbálása
 3. Beszélő és tapintható segédeszközeink megtekintése
 4. Zokni párosítás és cipőfűzés bekötött szemmel.
 5. Zöldség és gyümölcs felismerés szintén bekötött szemmel
 6. Látássérültek részére átalakított társasjátékok kipróbálása
 7. Beszélő okostelefonok használatával ismerkedés
 8. A különféle szembetegségekkel kapcsolatos tájékoztatás szimulációs szemüvegek segítségével
 9. Braille írás kipróbálása és névjegykártya készítése
 10. Csörgőlabda kipróbálása.

A feladatok elvégzése során a résztvevők sokat kérdeztek, ezen kérdéseket a tapasztalati szakembereink maradéktalanul megválaszolták. Kitelepüléseink minden helyszínen jó hangulatban, kötetlenül és sok fontos információ átadásával zajlottak. Ahogy az iskolai érzékenyítéseknél, úgy az iskolán kívüli programoknál is kaptunk felkéréseket a következő időszakra.

A programok megtörténtek az alábbi időpontokban és helyszíneken:

IDŐPONT: július 27. 13.30 óra

HELYSZÍN: Sitke, Hunyadi János u. 1. Művelődési Ház

IDŐPONT: 2022. szeptember 03. 14.00 óra

HELYSZÍN: Nemesbőd, Kossuth Lajos u. 15. Művelődési Ház

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email