MVGYOSZ partnerszervezeteinek hírlevele 18/2020

Visits: 8

Műtárgyak éjszakája – programsorozat
Az alábbi programokra a szövetség telefonos ügyfélszolgálatán keresztül lehet jelentkezni, illetve a kerekasztal beszélgetésen ettől függetlenül, bárki részt vehet.
Jelentkezni az MVGYOSZ központi telefonszámain lehet:
+36(1)384-8440
+36(30)505-2867
Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 14. hétfő, 12:00.
A programokon egy látássérült személy és egy fő kísérője ingyenesen vehet részt. Egy-egy alkalommal maximum 12 főt tudnak fogadni. Részvétel jelentkezési sorrendben lehetséges.
Az alábbi linken részletes tájékoztató is olvasható:
https://www.mutargyakejszakaja.hu/fogyatekossagbarat-programok2o
A programok:

UJJ-é – az érmek köszönik a tapintatot I., II., III.
Az érmek az emberi kezekbe(n) teremtődtek. A műtárgybemutató kifejezetten ajánlott látássérültek számára.
I.: szept. 17. 14:00-16:00
II.: szept. 18. 14:00-16:00
III.: szept. 19. 11:00-13:00
Arte Galéria és Aukciós Iroda, Budapest, Ferenczy István u. 14, 1053
 
A Múzeumkert titkai – Kézzel fogható élmények
szept. 17. 15:00-16:30
Múzeumkert, Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088 Hungary
 
Művészet. Élmény. Befogadás. – Online kerekasztal beszélgetés
Időpont: szept. 17. 16:00-17:30
Az egyik beszélgetőpartner Balázs Krisztina érzékenyítő tréner lesz.
A részvétel ingyenes, bárki csatlakozhat.
 
Közösen a munkáért Bács-Kiskunban
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ „Foglalkoztatás 2019” elnevezésű pályázatának nyerteseként a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete 2.000.000 Ft összegű támogatásban részesült. A „Közösen a munkáért Bács-Kiskunban” című pályázatunk célja a fogyatékossággal élők munkaerő-piaci integrációjának elősegítése. A megvalósítás folyamán 2020 évben 8 Bács-Kiskun megyei helyszínen zajló rendezvény megtartásával teremtünk lehetőséget mintegy 590 fő személyes találkozására. Célcsoportunk tagjai látássérült, egyéb érzék- és mozgásszervi fogyatékossággal élő megváltozott munkaképességű emberek, valamint a kistérségek olyan munkáltatói, akik jelenleg is foglalkoztatnak vagy potenciális foglalkoztatói lehetnek a fogyatékos munkavállalóknak.
A rendezvényeinken már működő jó gyakorlatok bemutatásával, szemléletformáló előadásokkal, tájékoztatókkal és saját élményes programelemekkel szólítjuk meg a résztvevőket.
A rendezvények mellett a pályázatban vállaltuk, hogy kérdőívvel felmérjük a megváltozott munkaképességűek igényeit. Milyen munkát vállalnának, részt vennének-e képzésben, stb.
Kérjük, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívünket.
A kitöltött kérdőíveket az iroda@bacsvakok.hu email címre küldjék vissza.
A kérdőívek az alábbi oldalról tölthetők le:
http://www.irodalmisarok.eu/dokumentumok/Kerdoiv_megvaltozott_munkakepessegueknek.docx
A „Közösen a munkáért Bács-Kiskunban” projekt csapata
 
TÁJÉKOZTATÓ – Az Európai Unió támogatásával megvalósuló
EFOP-1.9.3-VEKOP-17 „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése” elnevezésű kiemelt projektről
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) által megvalósított az EFOP-1.9.3-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt (a továbbiakban: EFOP-1.9.3-VEKOP-17 kiemelt projekt) elsődleges célja, a megváltozott munkaképességű személyek integrációjának és életesélyeinek (ezen belül elhelyezkedési esélyeinek) növelése a rehabilitációs szakmai rendszer további fejlesztésével, hatékonyabbá tételével, amelyet kiegészít a megváltozott munkaképességű személyek szolgáltatásalapú fejlesztése, hozzájárulva foglalkoztatásuk élénkítéséhez.
A program megvalósítására az Emberi Erőforrások Fejlesztése Operatív Program 1.9. intézkedése keretében az Európai Szociális Alap és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított 920 892 705 Ft használható fel.
A projekt keretében kifejlesztésre kerül egy, kifejezetten a megváltozott munkaképességű személyek és őket alkalmazni kívánó munkáltatók számára szolgáló Foglalkozási Rehabilitációs Portál, mely szintén hozzájárul az ügyfelek munkaerő-piaci integrációjának elősegítéséhez, a munkaerőkereslet és -kínálat illesztéséhez. Széles körű hozzáférhetősége révén elérhetővé teszi a szükséges információkat és speciális, innovatív szolgáltatásokat a megváltozott munkaképességű személyek vagy bármely érdeklődő, továbbá szolgáltató szervezetek és munkáltatók képviselői számára.
A munkaerő kínálat fejlesztése keretében a megváltozott munkaképességű személyek, mint a projekt ügyfélalapú célcsoportja számára a 327/2011. (XII. 29.) kormányrendeletben meghatározott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások nyújtására kerül sor.
A projektbe bevonhatóak azon megváltozott munkaképességű személyek, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:
aki megfelel a projekt felhívásában megfogalmazott célcsoport feltételeknek:
egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, (B1, B2, C1, C2, D, E kategória) vagy
legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkeznek, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés időbeli hatálya alatt vagy
munkaképesség-csökkenésük 50-100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény időbeli hatálya alatt. A munkaképesség-csökkenés (MKCS) mértékét 2008 előtt állapította meg az erre kijelölt hatósági szerv vagy
fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülnek vagy
a 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 38/C. § szerint a komplex minősítés alól mentesülők rokkantsági ellátásuk időtartama alatt,
állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye Budapest-Pest megyében van bejelentve, és
foglalkoztatásban nem állnak,
és vállalja a EFOP-1.9.3-VEKOP-17 kiemelt projektben a részvételt, erre vonatkozóan írásbeli megállapodást köt, és a továbbiakban a megállapodásban foglaltakat teljesíti.
Megváltozott munkaképességű személyek részére nyújtható szolgáltatások és költségtérítés:
A program keretében, széleskörű, egyénre szabott komplex foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások és mentori szolgáltatás igénybevételére van lehetőség.
Utazási költségtérítésként megtérítjük a szolgáltatásban való részvételhez kapcsolódó utazás költségeit.
Fentieken túlmenően, Munkatársaink személyre szabottan segítenek Önnek:
a munkaerő-piaci ismereteinek és képességeinek fejlesztésében,
az önéletrajzírásban és az állásinterjúra való felkészülésben,
munkavállaláshoz kapcsolódó problémáinak és nehézségeinek leküzdésében,
az álláskeresésben, a megfelelő munkahely megtalálásában és megtartásában,
a betanulásban és a munkahelyi beilleszkedésben.
A Közép-magyarországi régió irodájában történő érdeklődése, megjelenése során az első alkalommal kérjük, hogy hozza magával:
· az ellátást megállapító vagy elutasító határozatot, hatósági bizonyítványt, komplex minősítését,
· szakértői bizottság szakvéleményét, vagy szakhatósági állásfoglalását,
· személyes okmányait és iskolai/szakmai végzettségét igazoló iratait.
1135 Budapest, Szegedi út 54.
Munkatársaink:
Komondy-Tóth Zoltán József: komondy.zoltan@szgyf.gov.hu
Bársony Emese: barsony.emese@szgyf.gov.hu
Andy György: andi.gyorgy2@szgyf.gov.hu
Mocsonoky Anna: mocsonoky.anna@szgyf.gov.hu
További kérdéseivel kérjük, keresse (telefonon, e-mailben)
a projekt munkatársait!
 
AKKU Egyesület, színházlátogatással kapcsolatos kérdés
Kedves régi-új nézőnk!
Az előző színházi évadot sajnos végül kevesebb akadálymentes eseménnyel zártuk, mint terveztük, de bizakodóak vagyunk, és reméljük, a 2020-21-es időszak kevesebb lemondással jár majd a kultúra szerelmesei számára! Szeretnénk önöket, titeket megkérdezni arról, hogy terveztek-e a jelenlegi állás szerint audionarrált eseményeken részt venni? Teljesen megértjük, ha valaki óvatos és most nem a színház van élete középpontjában. Ettől függetlenül mi azon dolgozunk, hogy az új, különös világrendben se maradjon senki kultúra nélkül. Így a biztonsági előírásokat maximálisan betartva mi jelenleg úgy készülünk, hogy elindul az évad, sőt, szeptember 20-án már Budapesten is lesz egy izgalmas, szórakoztató eseményünk!
Kérjük, jelezd vissza álláspontodat, véleményedet, terveidet, akár kérésed, amelyet mi magunk és a színházak is alaposabban megfontolhatunk. Előre is köszönjük segítséged!
Tisztelettel és sok-sok szeretettel: 
az AKKU Egyesület csapata
 
Szeptemberi és októberi budapesti narrált színházi események az AKKU gondozásában
Kedves Nézőnk!
A 2020/21-es színházi évad nálunk is kezdetét veszi! Rögtön két kacagtató, felhőtlen szórakozást ígérő vígjátékkal szeretnénk feledtetni a hétköznapok nehézségeit, melynek részleteit a levél végén találod. Kérjük, részvételi szándékodat az eseményekre minél előbb jelezd! A beérkező jelentkezéseket sorrend szerint rögzítjük és a rendelkezésre álló jegyek számának fényében biztosítjuk a részvételt. Visszajelzést természetesen minden esetben küldünk az érdeklődőknek!
Várunk mindenkit szeretettel maszkban, kesztyűben, fertőtlenítő géllel felszerelve! Vigyázzunk egymásra és a színház munkatársaira, valamint művészeire!
 
Boldog születésnapot! avagy Hatan pizsamában - Előadás a Pesti Művész Színház művészeinek tolmácsolásában
Időpont: szeptember 20., vasárnap, 15:00
Helyszín: Budapest, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ  
Jegyár: 2000 Ft/fő
Színlap: “Egy franciaországi nyaralóban Bernard és neje, Jacqueline vendégeket várnak. Jön Bernard legjobb barátja, Robert, aki Jacqueline titkos szeretője, Brigitte, Bernard titkos szeretője. A ház ura feleségének úgy állítja be a dolgot, mintha Brigitte Robert párja lenne, de mivel Robert még sosem látta a nőt, összetéveszti a szobalánnyal. Ám beállít a szobalány férje is, Bertrand…”
Szereplők: Egyházi Géza, Nyertes Zsuzsa, Csengeri Attila/Várfi Sándor, Lengyel Eleonóra, Fogarassy Bernadett, Bodrogi Attila
Rendező: Halasi Imre, Márton András
 
Egy csók és más semmi - Előadás a Pesti Művész Színház művészeinek tolmácsolásában
Időpont:  október 11., vasárnap, 15:00,
Helyszín: Budapest, Klauzál Ház  
Jegyár: 2000 Ft/fő 
Színlap: “Feledhetetlen az Eisemann Mihály operettjéből készült romantikus vígjáték, melynek főszereplője Jávor Pál és Tolnay Klári volt.  Dr. Sáfrány szenvedélyes válóperes ügyvéd története közel 80 év után is mosolyt csal arcunkra. Az ügyvéd nem válhat el feleségétől, ezért bármit megtesz, hogy mások szabadulhassanak a házasságukból. Feleségének roppant csinos barátnője igen különös válópert indít, az indokok és a bizonyítékok elképesztőek.  Nemcsak a kliensek, Sáfrány magánélete is viharos. Cselédjüknek kisbabája született, de az apa kilétét a lány nem hajlandó elárulni. A faggatózást nehezen tűri, ezért a telefonkönyvben keres apajelöltet, pedig az igazi apa egészen közel van. Végül mindenkinek akad párja és a gyereknek új papája vagy inkább mamája? A kulcs az ismeretlen Schön Tóni kezében van.”
Szereplők: Fogarassy Bernadett, Egyházi Géza/Harmath Imre, Straub Dezső, Szabó Zsuzsa, Staub Péter, Oszter Alexandra, Fogarassy András/Bodrogi Attila, Benedek Gyula, Sáfár Anikó, Ullmann Kriszta
Rendező: Straub Dezső  
Pethes Ágnes
AKKU Egyesület


Partnerszervezeteink híreit nem ellenőriztük, azok valóság tartalmáért
a szerkesztő felelősséget nem vállal!
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email