MVGYOSZ hírlevél 42/2023 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 5

Nyolcan vettek át díjat az MVGYOSZ fehérbot napi ünnepségén

Október 13-án partnerei, tagegyesületeinek képviselői részvételével rendezte meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Vakok Kertjében az idei fehérbot napi ünnepségét. Az eseményen három Braille-emlékérmet és öt Hangomat adom díjat is átadtak.
TOVÁBB
 
Héthetes kvízjáték az MVGYOSZ székházáról

Régóta követi az MVGYOSZ történetét? Sok információval rendelkezik a szövetség Hermina úti székházáról? Érdekli az építészet? Ha három igennel válaszolt, javasoljuk, hogy tudását mérje le az október 13-án indult Székház-kvízen, amelyen értékes nyereményekkel gazdagodhat.
TOVÁBB
 
Elkezdődött Zuglóban a Mobi-pontok tervezése

Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájának köszönhetően Budapest XIV. kerületében elkezdődött a rollerek, elektromos kerékpárok és más megosztott használatú járművek parkolóinak tervezése. A kivitelezés 2024 tavaszán várható. A látássérült emberekért működő intézmények 100 méteres körzetében nem létesíthető Mobi-pont.
TOVÁBB
 
Együtt a jövőnkért 2023. október – Akadálymentesség a digitális térben

A technológia fejlődésével a látássérült emberek egyenlő esélyű hozzáférését gátló akadályok rendszere is megváltozott. Mennyire akadálymentes ma a közoktatás és az ügyintézés? Az épített környezet digitalizálódása milyen kihívások elé állítja az akadálymentesítési szakembereket, és hogyan lehet ezekre a kihívásokra felkészülni?
TOVÁBB
 
Dr. Kiss Lászlótól búcsúzunk

Mély megrendüléssel tájékoztatjuk mindazokat, akik ismerték és tisztelték, hogy dr. Kiss László, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete korábbi elnöke, az MVGYOSZ korábbi elnökségi tagja 2023. szeptember 30-án, életének 73. évében elhunyt.
TOVÁBB
 
Két tagegyesület projektjére is szavazhatunk a DM pályázatán

A DM 30. születésnapja alkalmából pályázatot hirdetett közhasznú civil szervezetek számára. Az Együtt egymásért pályázat Test, Lélek és Közösség kategóriában várta a pályázókat. Nagy örömünkre a sikeresen pályázó szervezetek között az MVGYOSZ két tagegyesülete, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) is ott van. Ahhoz, hogy a legjobb 10 közé kerülhessenek, szükség van az önök szavazataira is! A két szervezet projektoldalaira a „Tovább” gombokra nyomva juthatnak el. Köszönjük a szavazataikat! Egy IP címről a szavazás ideje alatt csak egy szavazat adható le, így nagyon fontos, hogy minél több ismerőshöz eljusson a szavazás lehetősége. A szavazatokat október 18-ig lehet leadni.
TOVÁBB
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából – Jutalomfalatok kutyáknak

Az MVGYOSZ segédeszközboltjában számos kutyafalat közül választhatunk. A Trixie natúr kutyaropiból 4 darabot találunk egy csomagban. A nyers bőrből és növényi összetevőkből készült rágcsa tagi kedvezményes ára 220 Ft. Ínyenceknek ajánljuk a libahúsos, cukor- és gluténmentes jutalomfalatot, valamint a fehérjében gazdag, 90%-ban tiszta kacsamellből készült csemegét a diétázó kutyusoknak. Az előbbi tagi kedvezményes ára 1617 Ft, a kacsafiléből készült falatokat pedig 1989 forintért vásárolhatják meg a tagok. Örök klasszikusunk a marhabőr csomózott rágócsont, amely a fogakat és a fogínyt is ápolja. A 16 centiméteres rágócsont tagi kedvezményes ára 746 Ft. További ajánlatokat a kutyafelszerelések között találnak a webáruházban.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Valahol Európában (musical) 

Dátum: 2023. 10. 14. 15:00 óra és 19:00 óra
Helyszín: Pesti Magyar Színház
A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet. Fiatal hőseink kóborlásuk során sok ellenséggel, de barátokkal, jóakarókkal is találkoznak – így például egy nemes lelkű művésszel, aki megtanítja őket a zene, az éneklés csodálatos hatalmára. És persze arra, hogy a legnagyobb ínség idején sem szabad elfelejtkezni az olyan örök értékekről, mint a barátság, a hűség és a bátorság.
TOVÁBB
 
A Net-média Alapítvány új tevékenységeiről szól a pénteki Gépház

A Gépháznak is otthont adó Hobby Rádiót üzemeltető civil szervezet, a Net-média Alapítvány számos területen igyekszik segítségére lenni a fogyatékossággal élő, elsősorban látássérült embereknek. A Gépház következő adásában ezen területeket és az alapítvány legérdekesebb tevékenységeit mutatjuk meg, még azokat is, amelyek túlmutatnak az informatikán.
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
A novella olasz mesterei a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Elbeszélők a Novecento utcából – Moravia, Buzzati, Calvino

A Novecento, azaz a 20. század olasz irodalmárainak mindennapi kenyere volt a novella. Gyakran regényírás helyett is a kisepikai formákat részesítették előnyben, és a lehető legnagyobb műgonddal csiszolgatták a kis terjedelmű szövegeket, így nem csoda, hogy irodalmi eseményszámba ment, ha egy-egy neves író új elbeszélés-gyűjteménnyel jelentkezett. Ezen a héten kolumnistánk az Európa Zsebkönyvek három válogatáskötetébe lapozott bele. 
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play

 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email