MVGYOSZ hírlevél 41/2023 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 5

Várható a gyógymasszőr szakképzettség egészségügyi alkalmassági feltételeinek módosítása

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) megkeresésére a Belügyminisztérium illetékes helyettes államtitkára a gyógymasszőr szakképzettség egészségügyi alkalmassági feltételei módosításának kezdeményezését ígérte annak érdekében, hogy a szakmai oktatást elvégezhessék látássérült személyek is.
TOVÁBB
 
Fehérbot-vásárlás már csak november 12-ig

Az MVGYOSZ tájékoztatja vásárlóit, hogy ebben az évben már csak 2023. november 12-ig lehet igénybe venni a 75%-os vásárlási kedvezményt a fehérbotokra.
TOVÁBB
 
Felavatták Bodor Tibor emléktábláját

Rokonai, pályatársai és tisztelői körében avatták fel 2023. szeptember 29-én délután a 2000-ben elhunyt Bodor Tibor színművész, szinkronszínész emléktábláját a XI. kerületi Bertalan Lajos utca 20. alatt található épület homlokzatán. Újbuda Önkormányzata és a Bodor Tibor Kulturális Egyesület szervezésében megvalósuló eseményen az MVGYOSZ-t dr. Nagy Sándor elnök és dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető képviselte. Az esemény részletei, valamint a fotók a szövetség Facebook-oldalán érhetőek el.
TOVÁBB
 
Igényeljen Gondosórát!

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A Gondosóra pótolhatatlan segítséget nyújthat az idősebb látássérült embereknek is, akik otthonukban egyedül élnek. Részletek a gondosora.hu weboldalon.
TOVÁBB
 
A bolt kínálatából – Üdvözlet Szent Margit szigetéről! (síkírású könyv)

A legtöbb embernek van margitszigeti élménye. Séta az első szerelemmel, focizás a nagyréten, önfeledt strandolás a Palatinuszon, vízilabdázók éltetése a Hajós Alfréd uszodában. Művészsétány, víztorony, japánkert, zenélő szökőkút, Casino. A Margitsziget azonban sokkal régebben, már az ókorban beírta magát a történelembe. Előbb a római katonaváros, Aquincum légiói állomásoztak rajta, majd szakrális épületeket építettek a szigetre. Közterületként máig őrzi IV. Béla király lányának, Margitnak a nevét, emlékét. A gazdagon illusztrált könyv vázolja a Margitsziget históriáját a kezdetektől napjainkig, valamint összefoglalja természeti és kulturális értékeit. A könyv szerzője Jaksics György, aki magánkiadásban, 354 oldal terjedelemben jelentette meg 2014-ben a hiánypótló művelődéstörténeti kiadványt. A könyv szép ajándék a Margitsziget szerelmeseinek, s mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni a páratlanul híres magyar sziget történetéről. Tagi kedvezményes ár: 6600 Ft.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Szabadság, szerelem

Magyar filmdráma
Időtartam: 114 perc (2006)
Dátum: 2023. 10. 15. 21:00 óra
Csatorna: Duna TV
Akadálymentes változat audionarrációval a látássérült személyek számára + feliratozva a teletext 333. oldalán.
1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárának érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom.
TOVÁBB
 
A Gépház heti kérdése: Mihez kezdjünk, ha a GMail megváltozik?

A legfrissebb információk szerint a GMail legakadálymentesebben használható, úgynevezett alap html felülete két és fél hónap múlva megszűnik, ebből adódik a heti kérdésünk. A választ pedig a ma este 20 órakor kezdődő műsorunkban igyekszünk megtalálni.
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Sziporkázó házassági szatíra a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Zsolt Béla: Gerson és neje (1930)
Játékidő: 7 óra 40 perc
Felolvassa: Cs. Németh Lajos

Időnként szívesen olvas az ember örök barátságokról, nagy szerelmekről, sorsdöntő találkozásokról. De az ilyen kapcsolatokban, lássuk be, az irodalom számára kevés kifejtenivaló akad. Annál több lehetőség rejlik a kényszerházasságok, kutya-macska barátságok, mérgezett viszonyok ábrázolásában. A Nyugat második nemzedékéhez sorolt Zsolt Béla (1895-1949) páratlanul bölcs rálátással, ugyanakkor ördögi kajánsággal meséli el Elly és Zoltán nyögvenyelős egymásba kapaszkodásának történetét.
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play

 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email