MVGYOSZ hírlevél 25/2021 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 4

Júniusban kiegészítő emelésre számíthatnak az ellátásban részesülők 
 Május 18-án jelent meg az a kormányrendelet [254/2021. (V. 18.) Korm. rendelet], amely alapján kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak mindazok, akik már az idén januári 3 %-os emelésre is jogosultak voltak. 
 TOVÁBB 
   
 Európai fogyatékossági igazolvány - Hogyan tovább? 
 Az európai fogyatékos embereknek folyamatos problémát jelent, hogy külföldi utazásaik során érvényesíthessék az őket megillető kedvezményeket. Erre jelent megoldást az európai fogyatékossági kártya, amely egy évtizedes előkészítő munka után hamarosan létrejöhet. 
 TOVÁBB 
   
 EU fogyatékosságügyi stratégia – A szabadidő és a biztonság közös jogunk 
 Mennyivel van kevesebb lehetősége a gyakorlatban egy fogyatékossággal élő személynek hozzáférni a minőségi szabadidős tevékenységekhez? Mennyivel van nagyobb veszélyben a mindennapok során a fogyatékossággal élő ember, mint mások? 
 TOVÁBB 
   
 Érettségi 2021 – újabb változások 
 Május 17-én egy újabb, az érettségi vizsgákat is érintő rendeletet fogadott el a kormány. A 251/2021. (V. 17.) Korm. rendelet sok fontos, eddig nyitva maradt kérdést válaszol meg a vizsgák megszervezésével, lebonyolításával, a vizsgákon való részvétellel és a vizsgák pótlásával kapcsolatban. 
 TOVÁBB 
   
 Szemléletformálás online és személyesen középiskolák számára 
 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében ingyenes szemléletformáló programokat biztosít középiskolák tanárai és diákjai számára. 
 TOVÁBB 
   
 Szeder, a kampányarc 
 Közel másfél hónapja indult az a kampány, amely során Facebook-követőink Szeder, a fekete, csillogó szőrű labrador vakvezetőkutya-jelölt történetein keresztül betekintést nyerhettek a vakvezetőkutyák kiképzésébe. 
 TOVÁBB 
   
 A Microsoft OneDrive alkalmazását teszteljük a Gépházban! 
 A OneDrive szolgáltatás egyaránt alkalmas fájlok megosztására, biztonsági mentések készítésére és a közös online munkára is. A Gépház pénteki adásából kiderül, hogyan kell kezelni számítógépen, iOS rendszeren és Androidos készüléken a szolgáltatást 
 TOVÁBB 
   
 Hangról hangra – Retró kvíz – 6. 
 Játékunk ötödik feladványára (Ki énekel?) Kisnémedi Varga Pál volt a helyes válasz. Sorozatunk hatodik feladványaként arra várunk választ, hogy ki az a költő, aki az elhangzó bejátszásban megszólal? A feladványt az elmúlt hetekhez hasonlóan az MVGYOSZ YouTube-csatornáján hallgathatja meg. A válaszokat most is az info@mvgyosz.hu e-mail címre várjuk csütörtök éjfélig. 
 TOVÁBB 
   
 Heti könyvajánlók 
 Latin-amerikai családregény könyvtárainkban 
 Heti könyvajánlónkban Iván Péter a népszerű kolumbiai író, Gabriel García Márquez Száz év magány című könyvét ajánlja olvasóink figyelmébe.  A regény 35 nyelven, összesen több mint 30 millió példányban jelent meg világszerte. A mű Braille-rövidírással és hangoskönyvként is elérhető az MVGYOSZ könyvtáraiban. 
 TOVÁBB 
   
 Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható
 az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt,
 továbbá az ingyenesen hívható Telefotel szolgáltatásban
 és a Hobbyrádió adásában.
 A Telefotel hívószáma: 06-80/80-45-85
 Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
 A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play 
 

  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email