Egy ingyenes szoftver, mellyel papírról hangoskönyv készíthető

Views: 6

 

Megjelent a DEX program 3.0 verziója

Örömmel jelentjük be, hogy elkészült a Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) programunk 3.0 verziója. Az elektronikus formátumú dokumentumokat MP3 hangos- és DAISY-könyv, valamint Braille-formátumba átalakító szoftver új, dokumentum-akadálymentesítő funkcióval gazdagodott. A szoftver mostantól optikai karakterfelismerési szolgáltatást is nyújt, és fejlődött a LaTeX leírónyelven készült matematikai tartalmak olvasható formára alakító funkciója is.

Az INFOALAP fejlesztését a Vodafone Digitális Díj pályázat keretében a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatta.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a DEX elérhetővé teszi a könyvek és egyéb papíralapú dokumentumok, illetve szöveget tartalmazó képfájlok és PDF állományok tartalmát szerkeszthető módon. Így megvalósul a papírról hangoskönyv átalakítás egy ingyenes szoftveren belül, a látássérült felhasználók számára valóban kényelmesen kezelhetően.

Szkennelés lapolvasó készülékkel

A DEX felismeri a számítógépéhez csatlakoztatott és bekapcsolt szkennert, így azonnal megkezdheti a papíralapú dokumentumai beolvastatását. Ehhez mindössze az F3 gombot kell megnyomnia. A szkennelési folyamat néhány másodpercen belül elindul, majd a digitalizált képen azonnal végrehajtódik az optikai karakterfelismerés, és a program szerkesztőablakában megjelenik a felolvastatható szöveg. Az új oldalak felismert szövege mindig a dokumentum végéhez fűződik. Amennyiben egy könyvet kíván beolvastatni, akkor az automatikus szkennelés funkció révén folyamatosan haladhat a digitalizálással és felismertetéssel, csupán a következő oldalra kell lapoznia a műben. A szkennelés tulajdonságait a program Beállítások fülespanelének Szkennelés és OCR lapfülén lehet módosítani.

Képfájlok feldolgozása

Előfordulhat, hogy képfájl vagy PDF formátumban kap meg egy digitális szöveget. Ahhoz, hogy ezt el tudja olvasni, a dokumentumot előbb szerkeszthető szöveggé kell alakítania. A DEX ezt a leggyakoribb képfájlformátumok, köztük a PDF dokumentumok esetén is elvégzi. Az így hozzáférhetővé tett szöveg tovább alakítható a DEX konverziós szolgáltatásaival. A képfájlok és PDF dokumentumok optikai karakterfelismeréséhez elegendő csupán kitallózni a feldolgoztatni kívánt állományt a DEX fájlmegnyitás párbeszédpanelén, és megnyomni a Megnyitás gombot. A felismertetett szöveg rövidesen megjelenik a DEX szerkesztőablakában. A kitallózott mappában nemcsak egy, hanem több, akár az összes fájl is kijelölhető optikai karakterfelismerésre.

Optikai karakterfelismerés

A DEX program Windows 10 operációs rendszeren történő használata esetén, annak beépített optikai karakterfelismerő szolgáltatása áll rendelkezésre, de telepíthető mellé a Microsoft cég ingyenes MODI OCR szoftverösszetevője is. A komponens letöltése és telepítése a DEX program súgó menüjének MODI OCR letöltése parancsával kezdeményezhető. Windows 7 és 8.x rendszereken a MODI telepítésével biztosítható a DEX szkennelési és optikai karakterfelismerési szolgáltatásának elérhetősége.

Matematikai dokumentumok felolvastatása

A LaTeX leírónyelven készített tartalmak átalakítása beszélt nyelvi alakra lényegesen gyorsabb lett egy új feldolgozó modulnak köszönhetően. Javult a matematikai kifejezések átalakításának magyarossága is. Az ilyen módon előkészített matematikai kiadványokat a DEX programmal hangoskönyv formátumra lehet alakítani.

A DEX 3.0 program telepítőkészlete az alábbi hivatkozáson, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhető el és tölthető le ingyenesen:

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy a DEX 3.0 verzió újdonságai igazi karácsonyi ajándékot jelentenek dokumentum-akadálymentesítő szoftverünk jelenlegi és jövőbeli felhasználóinak!

A programfejlesztés támogatásáért ezúton mondunk köszönetet a Vodafone Magyarország Alapítványnak.

Budapest, 2021. december 21.

Print Friendly, PDF & Email